Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή

Τι πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κολπικού τοκετού μετά από καισαρική.

*Βασισμένο σε άρθρο του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD DFSRH, Βασίλειου Μπαγιώκου, που δημοσιεύτηκε στην επαγγελματική του ιστοσελίδα www.bagiokos.gr. To άρθρο έχει εγκριθεί εκ νέου από τον ίδιο.

Για χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι άπαξ μια μητέρα γεννήσει με καισαρική τομή, σε μια δεύτερη ή τρίτη γέννα θα υποβληθεί αναγκαστικά και πάλι σε τοκετό με χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο η παραπάνω παραδοχή τα τελευταία χρόνια αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο, ενώ ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική θεωρείται πλέον μια ασφαλής επιλογή, αν δεν υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες που να τον απαγορεύουν. Τι πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης;

Τι είναι ο VBAC

Εάν έχετε υποβληθεί σε καισαρική και αναζητάτε πληροφορίες για το εάν και κατά πόσο μπορείτε στην επόμενη εγκυμοσύνη σας να γεννήσετε κολπικά, ο όρος που θα πρέπει να έχετε υπόψην είναι ο VBAC (Vaginal Birth After Caesarean Section). Έτσι ονομάζεται ο κολπικός τοκετός (πολλές φορές υποβοηθούμενος από κουτάλες ή βεντούζα) έπειτα από καισαρική τομή.

Αναζητήστε πληροφορίες, κάντε μια ενδελεχή έρευνα, αλλά πάνω απ’ όλα στραφείτε στον γιατρό σας για να συζητήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας και να σταθμίστε μαζί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης. Ο γιατρός σας θα πρέπει να γνωρίζει τον λόγο που έγινε η προηγούμενη καισαρική τομή, τι είδους τομή έχει γίνει (εγκάρσια ή κάθετη), πώς αισθανθήκατε κατά τον τοκετό και αν η τωρινή εγκυμοσύνη σας παρουσιάζει επιπλοκές ή προβλήματα. Οι περιπτώσεις που ο VBAC δεν ενδείκνυται είναι λίγες, ενώ οι πιθανοί κίνδυνοι είναι σχετικά μικροί και ελεγχόμενοι.   

Γιατί να επιλέξετε VBAC;

Οι λόγοι για να επιλέξετε να προσπαθήσετε για VBAC είναι πολλοί. Επιλέξτε τον επειδή:

  • Θα έχετε έναν φυσιολογικό τοκετό και θα γεννήσετε κολπικά όπως πιθανόν επιθυμείτε.
  • Θα αναρρώσετε πιο γρήγορα και θα παραμείνετε μικρότερο χρονικό διάστημα στο μαιευτήριο.
  • Θα έχετε λιγότερο πόνο στην κοιλιακή χώρα μετά τον τοκετό.
  • Θα αποφύγετε το χειρουργείο της καισαρικής.
  • Θα έχετε λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών όπως αιμορραγία, θρόμβωση, λοίμωξη.
  • Θα διευκολυνθεί ο θηλασμός αλλά και οι πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό.VBAC-101-636

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του VBAC;

  • Υπάρχει πιθανότητα να γίνει επείγουσα καισαρική τομή (συμβαίνει σε 1 στις 4 γυναίκες) με ελαφρώς υψηλότερη πιθανότητα σε σχέση με γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά. Μια έκτακτη καισαρική τομή γίνεται συνήθως όταν ο τοκετός επιβραδύνεται ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κατάσταση του μωρού.
  • Οι γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν κολπικά μετά από καισαρική έχουν 1% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μετάγγιση αίματος ή να έχουν μια μόλυνση στη μήτρα σε σύγκριση με τις γυναίκες που επιλέγουν καισαρική.
  • Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αποδυναμωθεί ή να ανοίξει η ουλή στη μήτρα από την προηγούμενη καισαρική. Η πρόκληση τοκετού αυξάνει την πιθανότητα, ενώ αν συμβεί ρήξη της ουλής (αν ανοίξει εντελώς πράγμα για το οποίο υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα) μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα, όπως νευρολογικές βλάβες στο έμβρυο, αιμορραγία, μαιευτική υστερεκτομή, τραυματισμό άλλων οργάνων έως και θάνατο της μητέρας. Σε περίπτωση ένδειξης για κάτι από τα παραπάνω γίνεται επείγουσα καισαρική τομή.
  • Ο κίνδυνος να υποστεί εγκεφαλική βλάβη ή να πεθάνει το μωρό (ο,2%), δεν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που θα υπήρχε αν γεννούσε μια γυναίκα για πρώτη φορά. Ωστόσο είναι λίγο υψηλότερος από τον κίνδυνο που θα είχε μια γυναίκα που γεννά με προγραμματισμένη καισαρική. Τους παραπάνω κινδύνους είναι πιο πιθανό να τους αντιμετωπίσουν γυναίκες που προσπαθούν να γεννήσουν με VBAC αλλά δεν τα καταφέρνουν.
  • Η καισαρική τομή αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή σε περιπτώσεις τριών ή περισσοτέρων προγενέστερων καισαρικών τομών, αν η μήτρα έχει υποστεί ρήξη κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου τοκετού, αν υπάρχει υψηλή τομή της μήτρας (κλασική καισαρική τομή) ή σε άλλες επιπλοκές κύησης που απαιτούν καισαρική τομή.

 

Οι αριθμοί μιλούν

Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αρκετές δεδομένου του ποσοστού των γυναικών που γεννούν φυσιολογικά μετά από μια καισαρική. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το 60%-75% των γυναικών που έχουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, γεννούν φυσιολογικά έπειτα από μια καισαρική τομή.
  • Το 80%-85% που έχουν γεννήσει κολπικά, πριν ή μετά τη καισαρική, μπορούν και πάλι να γεννήσουν φυσιολογικά.
  • Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε δύο καισαρικές τομές θα γεννήσουν ξανά με καισαρική τομή.

 

Extratip

  • Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική και μάλιστα προχωρούν σε αυτόν με επιτυχία και ασφάλεια, δεν έχει εξαλείψει εντελώς τον σκεπτικισμό που επικρατεί για τον VBAC γενικώς. Αναζητήστε έναν γιατρό που υποστηρίζει τον VBAC και εξειδικεύεται σε αυτόν.
  • Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων σε συνεργασία με το National Institute of Health υποστηρίζουν ότι ο VBAC θα πρέπει να γίνεται μόνον σε μαιευτήρια όπου υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και δυνατότητα για την αντιμετώπιση και τη διεκπεραίωση μιας κατεπείγουσας καισαρικής τομής, δηλαδή να βρίσκεται σε ετοιμότητα τόσο η αίθουσα του μαιευτηρίου όσο και η ομάδα μαιευτήρων, αναισθησιολόγων και νεογνολόγων που απαιτούνται και να υπάρχει μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών και ενηλίκων.