Κλωτσάει, κλωτσάει!

Κλωτσάει, κλωτσάει!

Απαντήσεις σε 9 ερωτήσεις γύρω από την εμβρυική κίνηση

 

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD PHD, Μιλτιάδη Πίτσου.

Θα έχετε ακούσει από πολλές μητέρες μικρές καθημερινές ιστορίες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, όπως ότι όταν ξάπλωναν το βράδυ για ύπνο ένιωθαν το μωρό τους να κάνει… τούμπες στην κοιλιά τους. Και σίγουρα θα έχει τύχει να έρχονται όλοι οι φίλοι και οι συγγενείς να ακουμπήσουν το χέρι τους για να νιώσουν και το δικό σας μωρό να κινείται. Αν είστε στην αρχή της εγκυμοσύνης σας, διαβάστε μερικά ενδιαφέροντα σημεία αναφορικά με την κίνηση του εμβρύου και λύστε τις απορίες σας.

Πότε αρχίζει να κινείται το μωρό;

Οι εμβρυικές κινήσεις ξεκινάνε από πολύ νωρίς, αλλά δεν γίνονται αντιληπτές από τη μέλλουσα μαμά καθώς το έμβρυο είναι πολύ μικρό. Με το υπερηχογράφημα ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει κίνηση του εμβρύου ήδη από την έβδομη με όγδοη εβδομάδα της κύησης.

Πότε θα νιώσω το μωρό να κινείται;

Οι περισσότερες γυναίκες στην πρώτη εγκυμοσύνη θα αρχίσουν να αισθάνονται το μωρό τους να κινείται περίπου στις 20 εβδομάδες. Ωστόσο, αν έχετε περάσει τις εβδομάδες αυτές και δεν έχετε αισθανθεί κάποια κίνηση μην ανησυχείτε. Παράλληλα, αν διανύετε τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας ή ζείτε σε πολύ ήρεμο περιβάλλον ενδέχεται να αισθανθείτε την κίνηση του μωρού σας ήδη από τις 17 ή 18 εβδομάδες. Αν ο πλακούντας βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα της μήτρας αντί για πίσω είναι πιο δύσκολο να νιώσετε κάποια κίνηση, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες.

Πώς είναι η αίσθηση της κίνησης του εμβρύου;

Οι πρώτες κινήσεις συνήθως περιγράφονται ως φτερουγίσματα. Από τις 24 μέχρι τις 28 εβδομάδες οι κινήσεις γίνονται πιο έντονες και πιθανόν να μπορεί να τις αισθανθεί και ο σύντροφός σας ακουμπώντας το χέρι του στην κοιλιά σας. Καθώς το μωρό σας Artistic εικόνα με το πόδι του εμβρύουμεγαλώνει θα αρχίσετε να βλέπετε τον αγκώνα του ή την πατούσα του σαν εξόγκωμα στην κοιλιά σας.

Τι κάνει το μωρό όταν κινείται;

Το πρώτο πράγμα που κάνει το μωρό σας όταν κινείται είναι να τεντώνει τα ποδαράκια και τα χεράκια του. Κάποιες μητέρες ενδέχεται να καταλαβαίνουν πότε κάνει μεγάλες κινήσεις όπως όταν αλλάζει θέση. Αν νιώσετε ξαφνικά πόνο στα πλευρά σας πιθανόν το μωρό σας να έχει το κεφάλι του στο πλευρό σας κάνοντας στροφή για να λάβει τη σωστή θέση για τον τοκετό.

Μπορεί να με πονέσει;

Μπορεί καμιά φορά η κίνηση του εμβρύου να προκαλέσει πόνο στη μητέρα ειδικά αν εκείνο πιέζει με το ποδαράκι του τα πλευρά ή την κοιλιακή χώρα. Ο πόνος μπορεί να είναι σουβλερός ή αμβλύς. Μπορεί ακόμα να αισθάνεστε ένα ελαφρύ μούδιασμα. Ωστόσο, αν ένας πόνος είναι διαφορετικός από το συνηθισμένο καλό είναι να ενημερώνετε τον γιατρό σας για ό,τι αισθάνεστε.

Πόσο συχνά θα νιώθω τις κινήσεις;

Στην αρχή θα αισθάνεστε τις κινήσεις ακανόνιστα. Καθώς, όμως, θα μπαίνετε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι κινήσεις του μωρού σας θα είναι πιο τακτικές και ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να παρακολουθείτε τις κινήσεις του για να εντοπίσετε τυχόν μείωση στην συχνότητά τους.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον γιατρό;

Τα περισσότερα έμβρυα αναπτύσσουν ένα συγκεκριμένο «σχέδιο» κινήσεων. Κάποια κινούνται περισσότερο το πρωί και άλλα το βράδυ. Αν παρατηρήσετε μειωμένη κινητικότητα φάτε κάτι γλυκό (αν δεν είστε διαβητική), πηγαίνετε σε ένα ήσυχο μέρος, ξαπλώστε στο πλάι και συγκεντρωθείτε στο μωρό σας ακουμπώντας το χέρι σας στην κοιλιά σας. Αν σε μισή ώρα κινηθεί κάποιες φορές, όλα πάνε καλά. Αν δεν αισθάνεστε καμία κίνηση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Έχετε κατά νου ότι οι κινήσεις του μωρού σας θα ελαττωθούν κατά το τέλος της κύησης επειδή είναι αρκετά μεγάλο και έχει λιγότερο χώρο να κινηθεί.

Τι πρέπει να κάνω αν το μωρό κινείται λιγότερο;

Αν αντιληφθείτε ότι το μωρό σας κινείται λιγότερο, ο γιατρός σας θα σας προτείνει να κάνετε υπερηχογράφημα για να παρακολούθηση τις κινήσεις του εμβρύου, μια εξέταση που ονομάζεται βιοφυσικό προφίλ.

«Μόνο ένας άνθρωπος

στον κόσμο μπορεί

να χαμογελάει

όταν τον κλωτσάνε»!