Πανέτοιμη για τον τοκετό

Πανέτοιμη για τον τοκετό

5 βήματα προετοιμασίας πριν τον τοκετό

Μπορεί ο τοκετός να σας φαίνεται μια περίπλοκη διαδικασία, με πολλές παραμέτρους τις οποίες ίσως νιώθετε πως δεν έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να αγχώνεστε πολύ. Για να αισθανθείτε μεγαλύτερη ασφάλεια ακολουθήστε 5 απλά βήματα που θα σας προετοιμάσουν για την μεγάλη ημέρα.

  1. Μάθετε τι πρέπει να περιμένετε. Ενημερωθείτε για τη διαδικασία του τοκετού και τις πρώτες εβδομάδες της φροντίδας του νεογέννητου, είτε διαβάζοντας είτε παρακολουθώντας μαθήματα τοκετού. Φροντίστε να σημειώνετε τις απορίες σας και να ρωτάτε τον γιατρό σας όταν τον επισκέπτεστε για τις καθιερωμένες εξετάσεις.

Διαβάστε ακόμα: «Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον τοκετό;»

  1. Έχετε γνώση του εαυτού σας και των ιδιαιτεροτήτωντου οργανισμού σας. Έχετε υπόψη σας το ιατρικό ιστορικό σας και μάθετε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την κύηση και τον τοκετό. Ρωτήστε τον γιατρό σας για πιθανές επιπλοκές ή κινδύνους ώστε να είστε προετοιμασμένη και ενημερωθείτε για τις υγιείς συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε προκειμένου να φέρεται στον κόσμο ένα υγιές μωρό.  
  2. Πάρτε αποφάσεις για τον τοκετό.Καταλήξτε πώς θέλετε να γεννήσετε, ποιος θέλετε να είναι στην αίθουσα τοκετού και με ποιον τρόπο θα διαχειριστείτε τον πόνο. Φροντίστε όμως να είστε ευέλικτη, ώστε να προσαρμοστείτε σε αναπάντεχες αλλαγές, όπως λόγου χάρη στην καισαρική τομή ενώ θα θέλατε να γεννήσετε φυσιολογικά. Συζητήστε τις προσδοκίες σας με τον γιατρό σας για να ξεκαθαρίσετε ορισμένα πράγματα πριν εισέλθετε στο μαιευτήριο. Μην φοβάστε να ζητήσετε πράγματα τα οποία επιθυμείτε. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να θηλάσετε άμεσα ή να βρεθείτε σε δέρμα με δέρμα επαφή με το μωρό σας πριν το πάρουν για τις πρώτες του εξετάσεις, εκφράστε την επιθυμία σας. Εάν, επίσης, θέλετε να έχετε το μωρό στο δωμάτιό σας και να μην σας το φέρνουν μόνο για τα ταΐσματα, αναζητήστε ένα μαιευτήριο που ακολουθεί την τακτική αυτή, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες για τους επισκέπτες.
  3. Ενημερωθείτε για τον θηλασμό.Ο θηλασμός είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να χαρίσετε στο νεογέννητο μωρό σας για τη φυσική, νοητική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Φροντίστε από πριν να ενημερωθείτε για η διαδικασία του θηλασμού από κάποιον ειδικό σύμβουλο γαλουχίας για να μην παρεμποδίσει τίποτα την διαδικασία αυτή.
  4. Απολαύστε το. Ο τοκετός ίσως σας προκαλεί άγχος ή φόβο αλλά το σημαντικότερο είναι να απολαύσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν εισέλθετε στο μαιευτήριο και φροντίστε να πάρετε μαζί σας κάτι που σας ανακουφίζει, όπως ένα μπαλάκι, το mp3 με την αγαπημένη σας μουσική κτλ.