Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ομφάλιος λώρος πρέπει να κόβεται αφού πρώτα σταματήσει να πάλλεται.
Εάν σας ρωτούσαν πότε πρέπει να κόβεται ο ομφάλιος λώρος, σίγουρα θα απαντούσατε «αμέσως μετά την γέννα». Έτσι μας είπαν, έτσι το μάθαμε, αυτές τις οδηγίες ακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα οι γιατροί, οι οποίοι προχωρούσαν σε άμεση, το αργότερο μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, κοπή και περίδεση του ομφάλιου λώρου.
Όμως, νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι κόβοντας τον ομφάλιο λώρο αμέσως μετά τη γέννηση, στερούμε από το βρέφος το ζωτικό αίμα που έρχεται από τον πλακούντα με πιθανή απόρροια την έλλειψη σιδήρου στη μετέπειτα ζωή του παιδιού, αλλά και την άμεση νεογνική αναιμία που συνδέεται με καθυστερημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μια απλή λύση για την πρόληψη της αναιμίας είναι να διασφαλιστεί η ομαλή αρχή της ζωής του ανθρώπου, ήδη από τη στιγμή της γέννησής του, μεγιστοποιώντας την ποσότητα αίματος και τις αποθήκες σιδήρου, «εκμεταλλευόμενοι» την αξία του πλακούντα.
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού το 2011 Σουηδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal» απέδειξε ότι βρέφη, των οποίων ο ομφάλιος λώρος δεν είχε κοπεί αμέσως μετά τη γέννα, παρουσίαζαν μεγαλύτερες αποθήκες σιδήρου στους 4 μήνες και επομένως είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναιμία. Επίσης δεν καταγράφηκαν παρενέργειες, παρά τις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί από άλλους επιστήμονες ότι η καθυστερημένη αποκοπή του ομφάλιου λώρου μπορεί να προκαλέσει νεογνικό ίκτερο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει ήδη ταχθεί υπέρ της πρακτικής να αφήνεται συνδεδεμένη μητέρα και βρέφος μέχρι ο ομφάλιος λώρος να σταματήσει να πάλλεται, δηλαδή μετά από 3-5 λεπτά, αποσύροντας την πρώιμη αποκοπή του ομφάλιου λώρου από τις κατευθυντήριες οδηγίες που προτείνει στους ειδικούς.
Μάθετε ακόμα:
- Παγκοσμίως, το ¼ των παιδιών προσχολικής ηλικίας πάσχει από αναιμία.
- Στην Ευρώπη το ποσοστό είναι 3%-7%.
- Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκεφαλική ανάπτυξη του ανθρώπου.