Φρούτα και λαχανικά κατά του πρόωρου τοκετού

Φρούτα και λαχανικά κατά του πρόωρου τοκετού

Η πλούσια διατροφή σε λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως μειώνει το ρίσκο του πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με έρευνα

Η σωστή διατροφή είναι κομβικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη και τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που υποστηρίζει ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως μειώνει την πιθανότητα του πρόωρου τοκετού, έρχονται ακριβώς να ενισχύσουν το παραπάνω.

Η νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ.Στόχος των ερευνητών ήταν να ανακαλύψουν τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τον πρόωρο τοκετό, επομένως ανέλυσαν στοιχεία από 66.000 γυναίκες για περισσότερο από 6 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τους την ηλικία τους, το ιστορικό τους σε πρόωρο τοκετό και την εκπαίδευσή τους (το 5% των γυναικών είχαν πρόωρο τοκετό πριν τις 37 εβδομάδες κύησης).

Οι ερευνητές χώρισαν τις συνήθειες διατροφής των γυναικών σε 3 κατηγορίες:

  • Τη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καλά λιπαρά, προϊόντα ολικής αλέσεως, κρέας με χαμηλά λιπαρά και νερό αντί για χυμούς.
  • Τη διατροφή που περιλαμβάνει αλμυρά και γλυκά snacks, άσπρο ψωμί και αρκετά γλυκά.
  • Τη διατροφική που θεωρείται παραδοσιακή στις σκανδιναβικές χώρες, και η οποία κυρίως περιλαμβάνει πατάτες, ψάρι, σάλτσες, μαγειρεμένα λαχανικά και γάλα. 

Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι το πρώτο είδος διατροφής μειώνει το ρίσκο του πρόωρου τοκετού κατά 12%, ειδικά στις μητέρες που διένυαν την πρώτη τους εγκυμοσύνη, ενώ το τρίτο είδος διατροφής μειώνει το ρίσκο πρόωρου τοκετού κατά 9%. Παράλληλα δεν εντόπισαν κάποια σύνδεση ανάμεσα στο δεύτερο είδος διατροφής και τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η αύξηση της ποσότητας υγιεινών τροφών και συγκεκριμένα φρούτων, λαχανικών, τροφών ολικής αλέσεως και πολύ νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο σημαντική από την απόρριψη ανθυγιεινών τροφών, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή τα γλυκά, όσον αφορά στον παράγοντα πρόωρο τοκετό. 

Διαβάστε ακόμα: «8 βήματα προστασίας από τον πρόωρο τοκετό»