Επιλόχειο στρές

Επιλόχειο στρές

Το επιλόχειο στρες συμβαίνει σε 1 στις 5 λεχώνες και διαχωρίζεται από την επιλόχειο κατάθλιψη ή μελαγχολία. Μάθετε να το αναγνωρίζετε και να το διαχειρίζεστε.

*Με την συνεργασία της μαίας, εξειδικευμένης σε θέματα γονεϊκότητας και θηλασμού, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η επιλόχεια αγχώδης διαταραχή είναι μία έντονη συναισθηματική αντίδραση έπειτα από τον τοκετό. Συμβαίνει σε 1 στις 5 λεχώνες.  Διαχωρίζεται από την επιλόχεια μελαγχολία και την επιλόχεια κατάθλιψη. Πρόκειται για ένα δυσλειτουργικό άγχος που ξεκινά στο πρώτο εικοσιτετράωρο μετά από τον τοκετό και μπορεί να έχει διάρκεια περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Σε αντίθεση με την επιλόχεια μελαγχολία, κατά την διάρκεια της οποία το συναίσθημα της λύπης εναλλάσσεται με αυτό της χαράς, στη επιλόχεια αγχώδη διαταραχή το συναίσθημα της θλίψης είναι έντονο και συνεχές. Τα σημάδια ότι μία λεχώνα πιθανόν να πάσχει από αγχώδη διαταραχή είναι

  • το έντονο και δυσλειτουργικό άγχος,
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση,
  • αίσθημα αβοηθητότητας,
  • έντονη ανασφάλεια,
  • απογοήτευση
  • και ευερεθιστότητα.

Συνήθως οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες των νέων μητέρων είναι που τις οδηγούν στην αγχώδη διαταραχή.

  1. Το ιδεώδες της τέλειας μητέρας σύμφωνα με το οποίο όχι μόνο θα μπορέσει να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την φροντίδα του νεογέννητου αλλά θα είναι τέλεια στο νέο της ρόλο .
  2. Το μη ρεαλιστικό πρότυπο ότι πρέπει να αισθάνεται μόνο αισθήματα χαράς και ευτυχίας.
  3. Όταν η εμπειρία μετά τον τοκετό δεν μετρά στο ύψος των προσδοκιών τους, οι νέες μητέρες αισθάνονται ανεπαρκείς και απογοητευμένες.

Το παράδοξο είναι ότι συνήθως οι λεχώνες με επιλόχειο στρες ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις νέες τους υποχρεώσεις και στο νέο τους ρόλο. Η τελειοθηρία όμως τους κάνει πάντα να αισθάνονται ανεπαρκείς και ότι δεν είναι τόσο καλές όσο θα έπρεπε.

Τελικά ένα μέρος των νέων μητέρων με επιλόχειο στρες θα αναπτύξουν επιλόχεια κατάθλιψη , οι περισσότερες όμως θα ανακάμψουν αν υπάρχει υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.

Βήματα Διαχείρισης

Τα βήματα προς την διαχείριση του επιλόχειου στρές είναι:

  • Η αναγνώριση από την ίδια την γυναίκα ότι το άγχος της είναι έντονο, συνεχές και δυσλειτουργικό.
  • Κάθε φορά που σας κατακλύζουν συναισθήματα αναξιότητας και απογοήτευσης μπορείτε να εφαρμόσετε την τεχνική της καταγραφής των δυσλειτουργικών σκέψεων.
  1. Δηλαδή, την ώρα που αισθάνεστε ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι τόσο έντονα που σας καταβάλλουν, μπορείτε σε ένα χαρτί να γράψετε το συναίσθημά σας, αφού πρώτα το αναγνωρίσετε π.χ θλίψη, απογοήτευση, άγχος.
  2. Έπειτα να το βαθμολογήσετε σε μία κλίμακα 1 έως 10, με το 10 να είναι το μεγαλύτερο και το 1 το λιγότερο σε ένταση συναίσθημα.
  3. Μετά την αναγνώριση του συναισθήματος και την βαθμολόγησή του, έρχεται η στιγμή με ηρεμία να σκεφτείτε εάν το συναίσθημα αυτό το προκάλεσε κάποια σκέψη της ή κάποιο γεγονός.
  4.  Στην συνέχεια γράφοντας την σκέψη που προκάλεσε το δυσάρεστο αίσθημα, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις στον εαυτό σας , όπως «Ποια στοιχεία αποδεικνύουν ότι η σκέψη που έκανα αληθεύει;», «Ποια στοιχεία αποδεικνύουν ότι η σκέψη μου είναι υπερβολική και δεν αληθεύει;», «Αν τελικά ισχύει, τι θα μπορούσα να κάνω για να το λύσω;», «Αν μια φίλη μου, μου εκμυστηρευόταν ότι η συγκεκριμένη σκέψη την κάνει να έχει αρνητικά συναισθήματα, τι θα την συμβούλευα;». Στην ουσία κάνοντας μία συζήτηση με τον εαυτό σας, αξιολογείτε την αξιοπιστία της σκέψης σας και του γεγονότος που προκάλεσε τα δυσάρεστα συναισθήματα.
  • Μία ακόμη αποτελεσματική τεχνική είναι να γράψετε ένα ενθαρρυντικό γράμμα υπενθυμίζοντας στον εαυτό της τα θετικά και δυνατά σας σημεία. Κάθε φορά που νιώθετε δυσάρεστα, μπορείτε να διαβάζετε το γράμμα.
  • Άλλη μία τεχνική είναι ο κανόνας των 15 λεπτών. Κάθε φορά που έχετε κάνει τα παραπάνω βήματα αλλά δεν έχετε βοηθηθεί, μπορείτε να μιλήσετε για 15 λεπτά σε ένα έμπιστο πρόσωπο για αυτό που σας προβληματίζει και να μην το συζητήσει παραπάνω.
  • Επίσης μία καλή συμβουλή είναι ο επαρκής ύπνος και οι σωστές διατροφικές συνήθειες, ενώ ο περίπατος, η yoga, η μουσική είναι ιδιαίτερα βοηθητικά.
  • Τέλος, αν σας είναι δύσκολο να διαχειριστείτε το άγχος σας μόνοι σας, προτιμότερο είναι να το συζητήσετε με την μαία σας ή με σύμβουλο ψυχικής υγείας.