Υποστήριξη στον τοκετό

Δεκάλογος υποστήριξης στον τοκετό

Τι θα πρέπει να γνωρίζει το άτομο που θα επιλέξετε να βρίσκεται μαζί σας στην αίθουσα του τοκετού;

Επιλέξατε εκείνον ή εκείνη που θέλετε να παρευρίσκεται στην αίθουσα του τοκετού; Συγχαρητήρια! Πρόκειται για μια σημαντική βοήθεια προς εσάς αλλά και μια συγκλονιστική εμπειρία για όποιον θα παρευρίσκεται εκεί μαζί σας. Ωστόσο το άτομο που επιλέξατε γνωρίζει με ποιον τρόπο να σας υποστηρίξει; Οι οδηγίες σας πριν μεταβείτε στο μαιευτήριο θα είναι εξαιρετικά βοηθητικές ώστε η παρουσία του τρίτου ατόμου να επηρεάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον φυσιολογικό τοκετό. Για αυτό ζητήστε του να απομνημονεύσει τον παρακάτω δεκάλογο!

  1. Αρχικά πρέπει να κατανοήσει τον ρόλο του. Πριν αποδεχτεί την πρόταση σας το άτομο που θα παρευρίσκεται στην αίθουσα του τοκετού πρέπει να σκεφτεί αν πράγματι έχει τη δυνατότητα να σας υποστηρίξει. Εσείς από την πλευρά σας πείτε του τι ακριβώς περιμένετε από εκείνον. Αν θεωρεί ότι απλά θα βρίσκεται εκεί για να παρατηρήσει το μωρό να γεννιέται, καλύτερα να το ξανασκεφτεί γιατί ο ρόλος του παρατηρητή δεν πρόκειται να προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεστε.  
  2. Αρχίστε με μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης. Για να μπορεί ένας τρίτος  να σας βοηθήσει θα πρέπει να γνωρίζει τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τους φόβους σας για τον τοκετό. Πώς θέλετε να γεννήσετε; Τι φοβάστε περισσότερο; Τι θα θέλατε περισσότερο να συμβεί κατά τη διάρκεια του τοκετού; Μόνο έτσι θα μπορέσετε να τον εφοδιάσετε με τα απαραίτητα στοιχεία που θα του δώσουν μια κατεύθυνση για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ή για το πού πρέπει να εστιάσει. Μιλήστε ανοιχτά και χωρίς τον φόβο ότι θα σας κρίνει. Ακόμα και αν συμβεί αυτό εξηγήστε του ότι οι αποφάσεις είναι δικές σας.
  3. Ζητήστε να σας ενθαρρύνει. Το κλειδί για τη βοήθεια που θα σας προσφέρει είναι η ενθάρρυνση. Το άτομο που θα βρίσκεται μαζί σας πρέπει να σας δίνει κουράγιο και όχι να συμπάσχει με τρόπο που δείχνει τον φόβο του ή την απελπισία του σχετικά με όσα διαδραματίζονται. Με την ενθάρρυνση θα σας μεταδώσει τη δύναμη να συνεχίσετε τις προσπάθειες. Για παράδειγμα αν πονάτε, πρέπει να δείξει θάρρος και να σας παροτρύνει να συνεχίσετε αντί να προτείνει με την πρώτη επισκληρίδιο ένεση ή λήψη αναλγητικών. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από τη συζήτηση που έχετε κάνει πριν την επίσκεψη στο μαιευτήριο σχετικά με το πώς επιθυμείτε να είναι ο φυσιολογικός τοκετός. 
  4. Παρακολουθήστε μαθήματα. Αν υπάρχει η δυνατότητα παρακολουθείστε μαζί μαθήματα φυσιολογικού τοκετού ή εφοδιάστε τον με σχετικό πληροφοριακό υλικό. Η γνώση θα τον βοηθήσει να αντιδράσει πιο ψύχραιμα αλλά και να ξέρει τι να περιμένει.   Παρακολουθήστε μαζί μαθήματα
  5. Αν αγχωθεί, η λύση είναι το διάλειμμα. Από τη στιγμή που εσείς θα επικεντρωθείτε στη διαδικασία του τοκετού, δεν πρέπει να σας αποσπά την προσοχή ένα τρίτο πρόσωπο που σας κοιτάζει λες και περνάτε το χειρότερο μαρτύριο του κόσμου. Ενημερώστε από πριν τον υποστηρικτή ότι αν αισθανθεί άγχος ή πανικό είναι καλύτερο να αποχωρήσει και να κάνει ένα μικρό διάλειμμα. 
  6. Ζητήστε του να αναζητήσει σημάδια στο πρόσωπο σας. Τα μάτια ή τα χείλη σας μπορεί να φανερώσουν ανά πάσα στιγμή τι είναι αυτό που χρειάζεστε. Πείτε του πως πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να σας δώσει για παράδειγμα νερό, να σας υπενθυμίσει τις αναπνοές, να σας σκουπίσει τον ιδρώτα, να σας απομακρύνει τα μαλλιά από το πρόσωπο χωρίς να κάνει πολλές ερωτήσεις όταν τα στάδια του τοκετού προχωρούν. 
  7. Θα πρέπει να μάθει να παρατηρεί τη γλώσσα του σώματός σας. Επειδή μπορεί να μην καταφέρετε με λέξεις να πείτε αυτό που θέλετε, το άτομο που θα βρίσκεται μαζί σας στην αίθουσα του τοκετού πρέπει να μάθει να παρατηρεί και να κατανοεί τη γλώσσα του σώματός σας. Οι ώμοι, τα χέρια και τα πόδια σας είναι τα σημεία που θα δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για το τι νιώθετε κάθε φορά. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγχει τις στάσεις που παίρνει το σώμα σας για να αντιδράσει ανάλογα. Σε περίπτωση που σφίγγετε τους ώμους σας καλό είναι να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε είτε ακουμπώντας τους ελαφρά είτε υπενθυμίζοντάς το με λόγια. Αν είστε καθιστή και ακουμπάτε μόνο τα δάχτυλα των ποδιών σας κάτω αλλά όχι όλη την πατούσα, μπορεί να σας βάλει ένα μαξιλάρι για να μειωθεί το ρίσκο να πάθετε κράμπα ή να σας κάνει ελαφρύ μασάζ στα πόδια. Αν βάζετε το χέρι σας στη μέση, ίσως είναι σημάδι ότι εκείνη τη στιγμή πονάτε άρα ένα ελαφρύ μασάζ ή μια ελαφριά πίεση πιθανόν να είναι ανακουφιστική στο πρώτο στάδιο του τοκετού. Αν φυσικά κάτι δεν σας ικανοποιεί τη δεδομένη στιγμή μπορείτε να το πείτε ή να το δείξετε αλλά εξηγήστε του ότι αυτό δεν πρέπει να τον αποθαρρύνει από το να σας προσφέρει μια ανάλογη βοήθεια αργότερα.
  8. Κατάλληλο περιβάλλον. Το περιβάλλον, οι χαμηλοί ήχοι ή ακόμα και η ύπαρξη μουσικής μπορεί να διευκολύνουν τον τοκετό. Αν το μαιευτήριο που έχετε επιλέξει διαθέτει αυτές τις παροχές ζητήστε του να μεριμνήσει σχετικά με τον χαμηλό φωτισμό, ή τη μουσική τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο του τοκετού για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
  9. Αναζωογοννητικά διαλείμματα. Ενημερώστε τον ότι μπορεί να κάνει συχνά διαλείμματα για να περπατήσει ή να παίρνει καθαρό αέρα αν αυτό είναι βοηθητικό για να συνεχίσει τον υποστηρικτικό του ρόλο.
  10. Υποστήριξη μετά την γέννα. Μόλις γεννηθεί το μωρό, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής είναι στραμμένο προς αυτό. Φυσικά και το άτομο που θα βρίσκεται μαζί σας θα μείνει εκστασιασμένο από το μικροσκοπικό πλασματάκι που μόλις γεννήθηκε ωστόσο είναι σημαντικό να διατηρήσει την προσοχή του σε εσάς. Να σας προσφέρει νερό, να σκουπίσει το πρόσωπό σας ή να σας βοηθήσει για ο,τιδήποτε άλλο χρειαστείτε εκείνη τη στιγμή. 

SOS Tip: Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν το σύντροφό τους για να τις υποστηρίξει κατά τον τοκετό. Εάν, όμως, πιστεύετε ότι δεν θα σας δώσει την βοήθεια που χρειάζεστε, εάν πιστεύετε ότι δεν θα αντέξει την διαδικασία κτλ. ζητήστε από κάποιον άλλο (π.χ. την μητέρα σας) να σας συνοδεύσει.