Ποιοι φόβοι σας κυκλώνουν πριν τον τοκετό και πώς να τους αντιμετωπίσετε
Το άγνωστο, ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη σας εγκυμοσύνη, σε συνδυασμό με την ανυπομονησία να δείτε και να κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μωρό σας ενδέχεται να σας προκαλέσουν ανάμεικτα συναισθήματα με κυρίαρχο τον φόβο. Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό που όμως χρήζει αντιμετώπισης μιας και αν αφεθείτε στα συναισθήματα του φόβου, θα δυσκολευτείτε να διαχειριστείτε το άγχος που θα σας καταβάλλει, δεν θα είστε χαλαρή κατά τη διάρκεια του τοκετού και αυτό ενδέχεται να σημαίνει δυσκολίες αλλά και παραπάνω πόνο. Τι είναι αυτό που φοβάστε περισσότερο και πώς μπορείτε να νικήσετε τον φόβο σας;
Φόβος για τον πόνο του τοκετού. Σας λούζει κρύος ιδρώτας κάθε φορά που σκέφτεστε τον τοκετό ενώ διαρκώς σκέφτεστε πως δεν θα αντέξετε τους πόνους;
- Ξεκινήστε κατακτώντας τη γνώση, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ενημερωθείτε για τη διαδικασία του τοκετού αλλά και να δείτε με πιο θετική ματιά το αίσθημα του πόνου. Το πρώτο περιλαμβάνει πολύ διάβασμα, συζήτηση με τον γιατρό σας και μαθήματα ανώδυνου τοκετού, ενώ το δεύτερο σημαίνει ότι πρέπει να μάθετε να «ακούτε» τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας κατά τη διάρκεια των συσπάσεων, αλλάζοντας πιθανόν τη θέση του σώματός σας για να νιώθετε πιο άνετα.
- Θυμηθείτε: δεν είστε η μόνη! Πολλές γυναίκες πριν από εσάς έκαναν ακριβώς τις ίδιες σκέψεις και βίωναν τα ίδια συναισθήματα. Αναζητήστε κάποια «φοβιτσιάρα» από τον κύκλο σας που γέννησε φυσιολογικά και ζητήστε της να σας μιλήσει για την εμπειρία της ή-γιατί όχι;- μπείτε σε ένα forum μαμάδων και μοιραστείτε τις ανησυχίες και τις σκέψεις σας. Η συζήτηση γύρω από αυτό που σας τρομάζει θα κάνει τον φόβο διαχειρίσιμο!
- Τέλος, μην ξεχνάτε πως υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν ζεστά ντους και μασάζ – σε περίπτωση που παρέχονται στο μαιευτήριο – ενώ υπάρχει πάντα η επιλογή για επισκληρίδιο ένεση και οι άλλες μεθόδους μαιευτικής αναισθησίας. Δεν είναι ντροπή να της ζητήσετε εφόσον τις έχετε ανάγκη και σίγουρα αυτό δεν σας κάνει "κακή" μάνα.
Διαβάστε ακόμα το «Οδηγός για ευκολότερο τοκετό» αλλά και το «Μην φοβηθείς τον τοκετό!».
Φοβάστε μήπως κάνετε κάτι ντροπιαστικό (π.χ. να ουρήσετε ή να αφοδεύσετε κατά τη διάρκεια). Η λύση είναι απλή: εμπιστευτείτε τη μαία σας! Βοηθητικό σε αυτή την περίπτωση είναι να εκμυστηρευτείτε τον φόβο σας στη μαία, η οποία θα σας καθησυχάσει ενημερώνοντάς σας πώς αντιμετωπίζεται κάθε περιστατικό στην αίθουσα τοκετού ή πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό που φοβάστε. Φροντίστε να μιλήσετε ανοιχτά στη μαία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καλλιεργήσετε την μεταξύ σας εμπιστοσύνη, γεγονός που θα σας βοηθήσει στη διαχείριση του φόβου ή του άγχους.
Φόβος για την καισαρική. Μάθετε πόσες πιθανότητες έχετε να υποβληθείτε σε καισαρική ή σε άλλη επέμβαση στον τοκετό. Για παράδειγμα αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας δεν χρειάζεται να κάνετε σε καισαρική. Η συζήτηση με τον γιατρό και τη μαία σας πιθανόν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον φόβο και το άγχος σας.
Σημαντικό είναι ακόμα να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της καισαρικής. Πιθανόν να ανακαλύψετε ότι όλα πράγματα φανταζόσασταν και άλλα θα συμβούν τελικά. Γενικά όσο πιο οικείο γίνεται κάτι τόσο πιο εύκολα το αντιμετωπίζετε συνεπώς φροντίστε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας γύρω από αυτό που σας απασχολεί.
Διαβάστε σχετικά το «Πότε πρέπει να γίνεται καισαρική;» ενώ κάποιες απαντήσεις μπορείτε να βρείτε στο άρθρο «Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον τοκετό;».