Το σώμα σας μετά τον τοκετό

Το σώμα σας μετά τον τοκετό

Τι να περιμένετε τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού σας

* Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD, PhD, MSc, Θεόδωρου Αδάμη.

 

Ο πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό αποτελούν ουσιαστικά μια περίοδο προσαρμογής τόσο για εσάς όσο και για το νεογέννητο μωράκι σας. Όπως είναι λοιπόν φυσικό, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες που όμως εύκολα ξεπερνιούνται με σωστή ενημέρωση. Δείτε τι να περιμένετε τον πρώτο καιρό και διαβάστε μερικά μικρά tips για να διευκολύνετε την ανάρρωση.

  • Από την θέση όπου ήταν προσκολλημένος ο πλακούντας στο τοίχωμα της μήτρας θα εκρέει υγρό το οποίο είναι γνωστό ως λόχια. Αυτά για μία περίπου εβδομάδα θα αποβάλλονται ανάμεικτα με αίμα. Η ροή στην αρχή είναι έντονη αλλά σταδιακά μετά τις πρώτες 7 μέρες μειώνεται σε ροή περιόδου. Το έντονο κόκκινο χρώμα γίνεται σταδιακά πιο ροζ και παλ. Να θυμάστε πως η έντονη φυσική δραστηριότητα και ο θηλασμός είναι πιθανό να αυξάνουν την ροή. Προσέξτε, επομένως, όσο μπορείτε να μην κουράζεστε! Διαβάστε ακόμα: «Ερωτήσεις για τα λόχια και την πρώτη περίοδο».
  • Η συρραφή του δέρματος γίνεται με ενδοδερμική ραφή (χωρίς εμφανή ράμματα). Εάν έχετε ράμματα είναι πιθανό να αισθάνεστε στην αρχή τράβηγμα και πόνο, ο οποίος μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες ελαττώνεται. Για να ανακουφιστείτε μπορείτε να βάλετε στην περιοχή λίγο πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα. Επιλέγετε να κάθεστε πάνω σε ένα μαξιλάρι για μεγαλύτερη σιγουριά και άνεση!
  • Κατόπιν της γέννας είναι φυσικό να αισθάνεστε κάποιους πόνους, η ένταση των οποίων βέβαια διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει ασφαλή αναλγητικά αλλά για επιπλέον βοήθεια μπορείτε να δοκιμάστε να διώξετε τον χρησιμοποιώντας μιας θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι ζεστό νερό.
  • Θυμηθείτε πως οι ασκήσεις Kegel που τόσο σας βοήθησαν κατά τον τοκετό μπορούν να σταθούν και πάλι αρωγός ώστε να αναρρώσετε ταχύτερα αλλά και να αποφύγετε μερικές δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι οι αιμορροΐδες και το πρήξιμο. Μην τις αμελείτε!
  • Οι πρώτες επισκέψεις στην τουαλέτα το δίχως άλλο θα σας αγχώσουν, μιας και θα νιώθετε πως δεν έχετε τον έλεγχο εκεί κάτω. Φροντίστε επομένως στις πρώτες σας κενώσεις να ασκείτε πίεση και να συγκρατείτε τα ράμματα με μία σερβιέτα. Ακόμα, είναι σημαντικό τις στιγμές εκείνες να αναθέτετε την φροντίδα του μωρού σε κάποιον άλλο, ώστε να μην σας πιέζει ο χρόνος.
  • Μετά την ούρηση καλό θα ήταν να ανακουφίζετε την περιοχή με λίγο δροσερό νερό. Προσοχή! Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό είστε ιδιαίτερα επιρρεπής σε μολύνσεις. Ως εκ τούτου επιλέγετε να κάνετε ντους και όχι μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα!
  • Γυρίζοντας από το μαιευτήριο το μωρό θα έχει ήδη μάθει να πιάνει σωστά την θηλή και το μόνο που θα μένει είναι να εξασκηθείτε στο να βρείτε τον δικό σας προσωπικό ρυθμό θηλασμού. Εάν, ωστόσο, ο θηλασμός συνοδεύεται από πόνο ή σας αφήνει πληγές τότε είναι καλό να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο γαλουχίας γιατί ίσως κάτι να μην κάνετε σωστά.
  • Τέλος, οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν επίσης και μια ελαφριά ροή γάλακτος τις ώρες που δεν θηλάζουν. Ένα ειδικό σουτιέν με επιθέματα θα σας βοηθήσει να μην λερώνετε τα ρούχα σας.

 

Διαβάστε επίσης: «Πρέπει να τηλεφωνήσω στον γιατρό;»- Σημάδια που ίσως μαρτυρούν κάποια μεταγεννητική επιπλοκή