Τις συγκεντρώσαμε και απαντάμε σε αυτές!
*Με τη συνεργασία του Μαιευτήρα-Χειρουργού Γυναικολόγου, MD DFSRH, Βασίλειου Μπαγιώκου.
1.«Υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβω πότε θα έρθει η ώρα που θα γεννήσω;»
Θα έχετε ακουστά περιπτώσεις εγκύων που έτρεξαν στο μαιευτήριο πεπεισμένες ότι ο πελαργός τους «χτύπησε την πόρτα» και τελικά επέστρεψαν στο σπίτι πάλι με την κοιλιά στο στόμα ή για άλλες τόσες που περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να επισκεφθούν το μαιευτήριο, επειδή δεν κατάλαβαν πως το μικρό τους ήθελε να κάνει τη μεγάλη του έξοδο! Ωστόσο, οι πιο πάνω περιπτώσεις είναι σπάνιες, αρκεί να γνωρίζεται τα σημάδια που σας προμηνύουν το ευχάριστο γεγονός. Ποια είναι αυτά;
- Λίγες εβδομάδες πριν την ημερομηνία που ο γιατρός σάς έχει καθορίσει, ίσως να παρατηρήσετε ότι πλέον δεν αισθάνεστε πίεση στους πνεύμονες αλλά στην ουροδόχο κύστη. Αυτό, όπως θα σας επισημάνει και ο γιατρός σας, συμβαίνει επειδή το έμβρυο αρχίζει να παίρνει «θέση εξόδου».
- Οι συσπάσεις της μήτρας αν και δεν είναι τόσο έντονες όσο κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορούν να γίνουν αισθητές και μοιάζουν με τους πόνους της περιόδου. Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, αυτές οι συσπάσεις προετοιμάζουν το έδαφος! Δηλαδή προκαλούν τη λέπτυνση και την βράχυνσητου τραχήλου, ώστε να είναι «έτοιμος» για τις συσπάσεις του τοκετού.
- Ενδέχεται να έχετε διάρροια και τάση προς έμετο. Ο οργανισμός σας βρίσκεται σε υπερδιέγερση προκειμένου να προετοιμαστεί και ο «χορός» των ορμονών σας προκαλεί κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Η φύση προνοεί για το έντερό σας λίγο πριν τον τοκετό.
- Οι κολπικές εκκρίσεις είναι πιο έντονες λίγες μέρες πριν τον τοκετό και είναι πιθανό να έχουν ροζ χρώμα εξαιτίας της διαστολής του τραχήλου. Καθώς ο τράχηλος της μήτρας ξεκινά να διαστέλλεται, ίχνη αίματος μαζί με βλέννα αρχίζουν να κάνουν πλέον αισθητή την ύπαρξή τους. Σε αυτή τη φάση καλό είναι να γνωρίζετε ότι απομένουν περίπου έως 3 μέρες μέχρι τον τοκετό.
- Πρόωρη ρήξη μεμβρανών (το γνωστό «έσπασαν τα νερά»). Εάν αυτό συμβεί πριν ακόμα επισκεφθείτε το μαιευτήριο όπου θα γεννήσετε, να περιμένετε ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα κρατήσετε το νεογέννητο αγκαλιά. Συμβαίνει περίπου στο 1% των γυναικών και εάν δεν έχετε καμία από τις παραπάνω ενδείξεις τοκετού, ίσως ο γιατρός σας προβεί στην πρόκλησή του, ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος λοίμωξης.
- Διαβάστε επίσης το δημοσίευμα του parentips για τον Ψευδή τοκετό.
«Τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού και ποια η διάρκειά του;»
Θα έχετε ακούσει από άλλες γυναίκες ιστορίες και περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην αίθουσα τοκετού. Έναν συνεχή βομβαρδισμό πληροφοριών που μπορεί να σας κάνουν να χάσετε τον έλεγχο, παρότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι παρόμοιο και στη δική σας περίπτωση μπορεί να είναι απειροελάχιστες. Για την ακρίβεια, η «υπόθεση» τοκετός είναι πιο απλή απ’ ό,τι φαντάζεστε, εάν έχετε προετοιμαστεί σωστά και εάν λάβετε σοβαρά υπόψην σας όλα όσα μαθαίνετε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού.
Καταρχάς είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο τοκετός αποτελείται από 3 στάδια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου μπορεί να έχετε αυξανόμενη δυσφορία( αναλόγως, βεβαίως, και του είδους της αναισθησίας που χρησιμοποιείται) και η διαστολή του τραχήλου σταδιακά θα φτάσει, εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, στα 10 εκατοστά. Ίσως να έχετε άγχος και να είστε νευρικές, αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη από το άτομο που θα σας συντροφεύει κατά την παραμονή σας στην αίθουσα τοκετού θα ξεπεράσετε ό,τι κι αν προκύψει.
Στο δεύτερο στάδιο ο τράχηλος της μήτρας έχει πλήρως διασταλεί και το σώμα σας είναι έτοιμο για τις εξωθήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης τοκετού, οι συσπάσεις θα γίνουν έντονες και πολύ συχνές (ανά 1-2 λεπτά θα έχετε συσπάσεις 60-90 δευτερολέπτων περίπου) και το έμβρυο θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τις ωθήσεις που ακολουθούν. Το κεφάλι του μωρού σας θα περάσει από τον κόλπο και σιγά σιγά και εσείς θα έχετε πιο έντονη την ανάγκη να… σπρώξετε. Ενδέχεται να αισθανθείτε έντονη πίεση στον πρωκτό και κάψιμο ή τέντωμα στην περιοχή του κόλπου καθώς απομένουν λίγα μόνο λεπτά μέχρι να ακούσετε το πρώτο κλάμα του μωρού σας.
Στο τρίτο στάδιο οι συσπάσεις είναι ήπιες για να αποβληθεί από τον οργανισμό σας ο πλακούντας και ο γιατρός θα κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να βεβαιωθεί ότι ο οργανισμός σας έχει αποβάλει ολόκληρο τον πλακούντα.
Όσον αφορά τη διάρκειά του τοκετού, αυτή θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Στις πρωτότοκες, για παράδειγμα, διαρκεί περισσότερες ώρες (κατά μέσο όρο 6-8 ώρες παραπάνω από ό,τι στις πολύτοκες). Επίσης, σημαντικοί παράγοντες, για το χρόνο τον οποίο θα χρειαστείτε, αποτελούν η θέση της λεκάνης σας, η θέση του εμβρύου, η ποιότητα του τραχήλου (εάν δηλαδή είναι σκληρός ή μαλακός) αλλά και η συχνότητα καθώς και η διάρκειά των συσπάσεων.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες στάσεις του σώματος ή θέσεις που μπορούν να με βοηθήσουν ώστε να βιώσω πιο εύκολα τις συσπάσεις της μήτρας;»
Η όρθια θέση αλλά και το περπάτημα μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να αντεπεξέλθετε στις συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου του τοκετού. Η αίσθηση του πόνου σε καθεμία από τις ωδίνες διαφέρει σε ένταση, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να ελέγξετε καλύτερα την κατάσταση. Οι εναλλαγές κινήσεων ενθαρρύνουν την κάθοδο του εμβρύου. Ποιες είναι, όμως, οι στάσεις του σώματος που μπορούν να ενισχύσουν το έργο της μαίας και να σας βοηθήσουν λίγο πριν τις εξωθήσεις;
1. Όρθια θέση: Όταν βρίσκεστε σε αυτήν την θέση μπορείτε να στηριχθείτε στο άτομο που σας συνοδεύει ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο στήριγμα. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακουφιστείτε από τους έντονους πόνους στη μέση. Μπορείτε, επίσης, να του ζητήσετε να σας κάνει μασάζ για να χαλαρώσετε.
2. Όρθια με το γόνατο λυγισμένο πάνω σε κάποια καρέκλα στο πλάι. Λάβετε αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια των συστολών. Θα αισθανθείτε τράβηγμα στο εσωτερικό του μηρού. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται και από την θέση της κεφαλής του εμβρύου. Αφήστε την μαία και τον γιατρό σας να σας καθοδηγήσουν ώστε να λάβετε τη σωστή θέση. Αυτή η άσκηση ενθαρρύνει τη μετατόπιση του εμβρύου όταν βρίσκεται σε οπίσθια θέση.
3. Περπατώντας ή χορεύοντας . Αγκαλιάστε το άτομο που σας συντροφεύει τοποθετώντας τα χέρια σας γύρω από το λαιμό του ή αφήστε τα χέρια σας χαλαρά στο πλάι και πείτε του να σας κρατήσει αγκαλιά περνώντας τα χέρια του κάτω από τις μασχάλες σας. Ακουμπήστε το κεφάλι σας στον ώμο ή στο στήθος του συντρόφου σας και κάντε μαζί μικρά βήματα δεξιά και αριστερά. Οι μικρές αυτές κινήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγές στις αρθρώσεις της λεκάνης που ενθαρρύνουν τη στροφή και την κάθοδο του μωρού, ενώ η αγκαλιά θα σας προσφέρει αίσθηση ασφάλειας και ανακούφιση.
4. Ξαπλωμένη ανάσκελα. Θα ξεκουράσετε τη μέση σας λίγες ώρες πριν την τελική… ευθεία του τοκετού.
5. Ξαπλωμένη σε πλάγια θέση. Πολλές γυναίκες προτιμούν αυτή τη θέση ως μια μεταβατική στάση που ξεκουράζει. Αυτή η θέση μπορεί να διευκολύνει την κάθοδο του εμβρύου και να βελτιώσει κατά συνέπεια την εξέλιξη του τοκετού.
6. Βαθύ κάθισμα με την υποστήριξη κάποιου καθίσματος. Είναι μια ευκαιρία να ξεκουραστείτε χρησιμοποιώντας κάποιο σκαμνάκι. Καθώς βρίσκεστε σε αυτή τη θέση μπορείτε να ανοίξετε τα πόδια σας και να σκύψετε τοποθετώντας το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια ή όπως εσείς αισθάνεστε καλύτερα για να βοηθήσετε τους μυς της πλάτης σας να χαλαρώσουν και να αντεπεξέλθετε στις ωδίνες.
7. Γονατισμένη. Πολλές γυναίκες αισθάνονται την ανάγκη κάποια στιγμή να γονατίσουν επειδή αυτή η θέση απαλύνει τις ενοχλήσεις. Εάν θεωρείτε ότι σας βολεύει κι εσάς, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κάποια μαξιλάρια για να προστατεύσετε τα γόνατά σας· προσπαθήστε, όμως να διατηρείτε τη σπονδυλική σας στήλη σε κατακόρυφη θέση.