Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν την καισαρική

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν την καισαρική

17 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζετε πριν την γέννα με καισαρική τομή.

Ο τοκετός με καισαρική τομή είναι συνηθισμένος στις ημέρες μας. Πολλές γυναίκες τον συναντούν μπροστά τους λόγω επιπλοκών, ενώ άλλες τον επιλέγουν για δικούς τους προσωπικούς λόγους. Ωστόσο, λίγες είναι αυτές που είναι απόλυτα ενημερωμένες για το τι πραγματικά συμβαίνει στην καισαρική αλλά και τι υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουν μετά.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, και σας παρουσιάζουμε 17 πράγματα που καλό θα ήταν να γνωρίζετε πριν την καισαρική για να είστε προετοιμασμένη. Να θυμάστε, φυσικά, πως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και πως δεν σημαίνει ότι θα βρείτε μπροστά σας όλα όσα ακολουθούν.

Στην αρχή το να σηκωθείς από την κλίνη και να περπατήσεις είναι δύσκολο. Εάν σκέφτεστε να κάνετε καισαρική για να αποφύγετε τον πόνο του φυσιολογικού τοκετού, ξανασκεφτείτε το.

Το να φτερνιστείς, να βήξεις ή να γελάσεις είναι επίσης επίπονο.

Η κατακράτηση υγρών είναι έντονη. Κατά τη διάρκεια της καισαρικής θα σας χορηγηθούν ενδοφλέβια IV υγρά που θα προκαλέσουν επιπλέον πρήξιμο στο πρόσωπο και τα πόδια σας. Η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά την πρώτη εβδομάδα.

Ο θηλασμός καλό είναι να γίνει όσο διαρκεί η επισκληρίδιος αναισθησία (μέσα στην πρώτη ώρα). Παρότι τα περισσότερα φάρμακα της γενικής αναισθησίας είναι συμβατά με τον θηλασμό, είναι προτιμότερο να θηλάσετε όσο διαρκεί η επισκληρίδιος, αφού τα φάρμακά της δεν περνούν στο μωρό ώστε να του προκαλέσουν υπνηλία. Μην διστάσετε να ζητήσετε την συμβουλή της μαίας, ώστε να βρείτε μια αναπαυτική θέση που αργότερα θα σας διευκολύνει.

 Θα χρειαστείτε πολύ βοήθεια από το κοντινό σας περιβάλλον τις πρώτες εβδομάδες. Επειδή ακριβώς πρόκειται για σοβαρή χειρουργική επέμβαση, τον πρώτο καιρό θα πρέπει να έχετε έναν κύκλο υποστήριξης, όχι μόνο για την φροντίδα του βρέφους αλλά και για τις οικιακές εργασίες.

Θα πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας. Οι νέοι γονείς επικεντρώνονται στην φροντίδα του νεογνού. Ωστόσο εσείς, εάν έχετε κάνει καισαρική τομή, θα πρέπει να φροντίσετε παράλληλα και τον εαυτό σας για ταχύτερη ανάρρωση.

 Θα πρέπει να προσέξετε τις κινήσεις σας. Θα πρέπει να αποφύγετε κάθε κίνηση που τεντώνει τους κοιλιακούς μύες. Μην δοκιμάσετε, για παράδειγμα, να σηκωθείτε απευθείας σε καθιστή θέση εάν είστε ξαπλωμένη ανάσκελα. Αντ’ αυτού, γυρίστε στο πλάι και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να μετακινήσετε το σώμα σας προς τα πάνω. Εάν δεν προσέξετε μπορεί να τραυματιστείτε και να προκαλέσετε κάποιο πρόβλημα στην τομή σας.

 Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε έναν κορσέ εγκυμοσύνης. Αυτός θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο σταθερή καθώς η τομή και οι μύες επουλώνονται.

 Χρησιμοποιήστε πάγο. Προμηθευτείτε μερικές παγοκύστες gel και τοποθετήστε τις στην περιοχή της τομής όταν αναπαύεστε. Αυτό θα βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής, του οιδήματος και του πόνου.

Αναμείνετε μούδιασμα. Μπορείτε πιθανόν θα αισθανθείτε μούδιασμα και φαγούρα στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας γύρω από την περιοχή της τομής. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης, λόγω των προσβεβλημένων νεύρων.

Μην βιάζεστε. Μόλις αισθανθείτε καλύτερα θα θελήσετε να αναλάβετε και πάλι όλες τις δραστηριότητες που έχετε παραμελήσει. Ωστόσο, καλό είναι να μην υπερβάλλετε γιατί, αν το παρακάνετε, ο πόνος είναι πιθανόν να επιστρέψει σε προηγούμενα επίπεδα.

Δεν θα πρέπει να σηκώνετε βάρη. Το πιο βαρύ «αντικείμενο» που επιτρέπεται να σηκώσετε είναι το μωρό σας.

Αποφύγετε την οδήγηση για λίγο. Μην οδηγήσετε πριν να μπορείτε να καθίσετε στο κάθισμα άνετα και να μπορείτε να πατήσετε το φρένο χωρίς καθόλου πόνο.

Επαγρυπνάτε για σημάδια μόλυνσης στην τομή. Υπερβολικός πόνος, οίδημα, ερυθρότητα, πύον, πυρετός και ρίγη πρέπει να σας προβληματίσουν και να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Ωστόσο, να θυμάστε πως λίγο πρήξιμο στην περιοχή της τομής είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Ξεκινήστε το περπάτημα όσο πιο σύντομα γίνεται. Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε αλλά η κίνηση βοηθά στο να νιώσετε καλύτερα σωματικά και πνευματικά.

Να θυμάστε πως η καισαρική  είναι επίσης γέννα. Αυτό μπορεί να μοιάζει προφανές αλλά στους κύκλους των μαμάδων υπάρχει μια τάση οι μαμάδες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό να θεωρούν τον εαυτό τους καλύτερο από εσάς. Να θυμάστε, όμως, πως εσείς θυσιάσατε τον εαυτό σας, ουσιαστικά κοπήκατε στα δύο, ώστε να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας. Είναι λογικό να νιώθετε μια θλίψη που χάσατε την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού, αλλά μην μπείτε σε διαδικασία σύγκρισης για κανέναν λόγο.

Το να επανέλθει το σώμα σας θα πάρει χρόνο. Ακριβώς επειδή η επούλωση από την χειρουργική επέμβαση διαρκεί περισσότερο, το να επανέλθει το σώμα σας είναι κάπως πιο δύσκολο. Ζητήστε την άδεια του γιατρού σας για να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε και κάντε μόνο εγκεκριμένες ασκήσεις.