Απαλλαγείτε από τις αϋπνίες

Απαλλαγείτε από τις αϋπνίες

Γιατί δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, ακόμα και όταν το μωρό σας κοιμάται τα βράδια;

Μπορεί να θεωρείτε ότι η απώλεια ύπνου είναι μια από τις θυσίες της μητρότητας, στην πραγματικότητα όμως το μωρό σας έχει ανάγκη να κοιμάστε και να είστε ξεκούραστη, ήρεμη και χαρούμενη. Οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι λογικό να είναι και οι πιο δύσκολες, όσον αφορά στις αλλαγές που θα γίνουν στις συνήθειες του ύπνου, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και διαταραχές, όπως η αϋπνία.

Πώς φτάνει κανείς, όμως, σε αυτό το σημείο και πώς μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του εξασφαλίζοντας ότι θα ανταποκριθεί παράλληλα αποτελεσματικά στις ανάγκες του μωρού του;

Μετά τον τοκετό, οι αλλαγές στις ορμόνες και οι διακοπές του ύπνου εξαιτίας του νυχτερινού θηλασμού ενδέχεται να δημιουργήσουν αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου. Θα πίστευε κανείς ότι οι λιγοστές ώρες ξεκούρασης θα είχαν ως αποτέλεσμα η μητέρα να κοιμάται εύκολα και οπουδήποτε. Όμως, στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς η περίοδος μετά τον τοκετό έχει όλα τα φόντα (διαρκείς διακοπές ύπνου από το κλάμα και τις ανάγκες του μωρού, αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα καταφέρει η μητέρα να κοιμηθεί κανονικά κτλ) για να ανοίξει τον δρόμο προς τις αϋπνίες. Το άσχημο με τις αϋπνίες είναι ότι δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, καθώς προκαλούν άγχος για το γεγονός ότι ο ύπνος διακόπτεται, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα και εντείνοντας τα αρνητικά συναισθήματα.

Στη συνέχεια θα αναλύσουμε μερικές λύσεις που πιθανόν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των διαταραχών του ύπνου.  

Πολεμώντας το άγχος.Μια θεραπεία που καταπολεμά το άγχος είναι ιδανική για να νικήσει τις αϋπνίες των νέων μαμάδων. Μια τέτοια θεραπεία λειτουργεί ευεργετικά βοηθώντας τους πάσχοντες να διαχειρίζονται το άγχος τους όταν ο ύπνος τους διακόπτεται. Διδάσκει μεν στις νέες μαμάδες και στους μπαμπάδες πώς να υιοθετήσουν καλές συνήθειες για τον ύπνο, αλλά και πώς να παραμένουν χαλαροί όταν περάσουν μια άγρυπνη κα δύσκολη νύχτα. Η θεραπεία περιλαμβάνει βαθιές αναπνοές, διαλογισμό και εξάσκηση για να αλλάξει κανείς τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την καθημερινότητα όταν αναγκάζεται να κοιμάται λίγες ώρες.

Σε περίπτωση που κοιμάστε λίγο, το σώμα σας θα «φωνάζει» πως η ποσότητα του ύπνου δεν είναι αρκετή. Σε αυτή την περίπτωση αντί να εγκλωβιστείτε στο φαύλο κύκλο του άγχους, είναι καλύτερο να πείτε στον εαυτό σας «αύριο δεν είναι η καλύτερη ημέρα για μένα και θα τα καταφέρω» και να του υπενθυμίζετε ότι πρόκειται για μια κατάσταση προσωρινή, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να γίνει πράγματι τέτοια. Η θεραπεία θεωρείται πιο αποτελεσματική από τα υπνωτικά χάπια, μιας και τα τελευταία δεν λύνουν αλλά κρύβουν κάτω από το χαλί τα πρόβλημα.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες. Η μητρότητα συνοδεύεται από διάφορες ανησυχίες και μια μητέρα δεν διαθέτει μαγικά «κουμπιά» για εξαφανίσει τις σκέψεις που την κατακλύζουν κάθε φορά που πέφτει στο κρεβάτι. Ο τρόπος για να εξολοθρεύσετε τις βραδινές επιδρομές των σκέψεων, των φόβων και των ανησυχιών είναι να τα εξωτερικεύετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τη στιγμή που παρουσιάζονται, διαφορετικά θα συνεχίσουν να ζωντανεύουν και να σας βασανίζουν στην ησυχία της νύχτας. Βέβαια οι υπερβολικά πολλές ανησυχίες ενδεχομένως να επιδεινώσουν το πρόβλημα αφενός γιατί επιτρέπουν τον καταιγισμό αρνητικών σκέψεων, αφετέρου γιατί οδηγούν σε υπερβολές. Στο τελευταίο συγκαταλέγονται οι συνεχείς νυχτερινοί έλεγχοι της μητέρας για να διαπιστώσει ότι το μωρό αναπνέει ή ότι κοιμάται καλά και η εμμονή να έχει αφήσει το σπίτι πεντακάθαρο πριν κοιμηθεί. Όμως επειδή η κατάθλιψη, το άγχος και οι διαταραχές του ύπνου σχετίζονται αρκετά μεταξύ τους, είναι σημαντικό να μοιράζεται κανείς με τον γιατρό του ζητήματα που σχετίζονται με τις δυσκολίες στον ύπνο για να τα αντιμετωπίσει εγκαίρως. 

Μαθαίνοντας το μωρό να κοιμάται.Βέβαια πολλοί θα αναρωτηθούν: ποιος είναι ένας από τους λόγους που προκαλεί εν μέρει τις διαταραχές του ύπνου; Και η απάντηση είναι το ίδιο το μωρό. Επομένως μια λύση είναι να... μάθουν οι νέοι γονείς στο μωρό τους πώς να κοιμάται όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες το βράδυ χωρίς διακοπές. Μια ρουτίνα πριν τον ύπνο που θα το χαλαρώνει, η ισχυρή παρουσία σας κατά την διάρκεια της ημέρας (ώστε να μην του λείπετε), η χρήση «λευκών θορύβων» και το φάσκιωμα είναι κάποιοι από αυτούς.

Ύπνος σε κοινό κρεβάτι.Η πρακτική του co-sleeping ενδεχομένως να αποτελεί μία ακόμα λύση, μιας και αφήνει μητέρα και μωρό να κοιμούνται ανενόχλητοι στο ίδιο κρεβάτι απευθείας μετά τον θηλασμό, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν μέσα στο δωμάτιο. Αυτή η πρακτική, μάλιστα, λατρεύεται και υποστηρίζεται σθεναρά από τους υποστηρικτές του attachment parenting. Εάν, λοιπόν, θέλετε να την δοκιμάσετε, δεν έχετε παρά να σταθμίσετε τα θετικά και τα αρνητικά, να λάβετε όλα τα μέτρα ασφαλείας και να μοιραστείτε το κρεβάτι σας με έναν λιλιπούτειο επισκέπτη. Μάθετε περισσότερα σχετικά στο άρθρο μας "Co-sleeping".

Ιατρικοί έλεγχοι. Πέρα από τα παραπάνω, ίσως να είναι καλό να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας, καθώς η εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες για υποθυροειδισμό. Η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς βοηθάει στον καλό ύπνο, καταπολεμά την κούραση και βοηθάει στην απώλεια βάρους. Η απώλεια ύπνου και το άγχος που τη συνοδεύει πιθανόν να οφείλονται επίσης στα επιφρενιδία, ενώ και τα μειωμένα επίπεδα προγεστερόνης ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο ή αϋπνίες. Μια θεραπεία για την αύξηση της προγεστερόνης περιλαμβάνει φυσικά συμπληρώματα, πάντα όμως έπειτα από ιατρική συνταγή.