Τα στάδια του φυσιολογικού τοκετού

Τα στάδια του φυσιολογικού τοκετού

Πόσα είναι, πόσο διαρκούν και τι να περιμένετε.

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: η γνώση είναι δύναμη. Γι’ αυτό κάνουμε τα πάντα για να σας ενημερώσουμε επαρκώς για το τι να περιμένετε κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό αλλά και αργότερα. Σήμερα θα δούμε τα 3 στάδια του φυσιολογικού τοκετού για να γνωρίζετε τι πρόκειται να συμβεί και πόση ώρα είναι πιθανό να διαρκέσει το καθένα από αυτά.

Η διαστολή του τραχήλου

Το πρώτο στάδιο του φυσιολογικού τοκετού είναι αυτό της διαστολής του τραχήλου. Κατά τη διάρκειά του ο τράχηλος -το στόμιο του οποίου μέχρι τώρα αποτελούσε προστατευτικό φραγμό μεταξύ του εμβρύου και του εξωτερικού περιβάλλοντος- λόγω των συστολών της μήτρας αλλά και της πίεσης που δέχεται από την κάθοδο του εμβρύου, αρχίζει να ανοίγει με σκοπό να φτάσει σε τέλεια διαστολή 10-11 εκατοστών, όσο δηλαδή και η περίμετρος του κεφαλιού του εμβρύου.

Η ένταση και η συχνότητα των συστολών δεν είναι η ίδια συνεχώς. Αρχικά η ένταση των συστολών είναι χαμηλή, όπως επίσης και ο πόνος που θα αισθάνεστε. Η συχνότητα των συστολών είναι επίσης μικρή (περίπου 1 συστολή κάθε 5 με 7 λεπτά). Σταδιακά οι συστολές της μήτρας θα γίνονται ολοένα και συχνότερες και περισσότερο έντονες και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη διαστολή του τραχήλου.

Το στάδιο αυτό έχει και την μεγαλύτερη διάρκεια, αφού μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 12, 14 ή παραπάνω ώρες. Ωστόσο, ο χρόνος που κάθε επίτοκος χρειάζεται για να έρθει σε πλήρη διαστολή ποικίλει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η διάρκεια και ένταση των συστολών, η ωρίμανση του τραχήλου, η εμπέδωση του κεφαλιού του εμβρύου, αν γεννάτε για πρώτη φορά ή είστε πολύτοκη κτλ.

Ο τρόπος για να μετρηθεί το εύρος της διαστολής του τραχήλου είναι με κολπική εξέταση από το μαιευτήρα ή τη μαία του νοσοκομείου. Η πρώτη σας κολπική εξέταση θα γίνει αμέσως μετά την παραλαβή σας στο μαιευτήριο και θα επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 2 ώρες εάν είστε πρωτότοκη και κάθε 1 ώρα περίπου εάν έχετε ξαναγεννήσει. Όταν η διαστολή σας φτάσει στο μέγιστο δυνατό, τότε είστε έτοιμη για το 2ο  στάδιο, το στάδιο της εξώθησης ή της καθόδου του εμβρύου!

Η κάθοδος του εμβρύου

Με κάθε συστολή της μήτρας το μωράκι σας έρχεται ολοένα και πιο κοντά στον κόσμο σας, αφού κατεβαίνει ολοένα και περισσότερο δια μέσω του τραχήλου της μήτρας. Καθώς συμβαίνει αυτό θα νιώθετε διαρκώς αυξανόμενο το αίσθημα της εξώθησης, δηλαδή με κάθε πόνο (που τώρα θα έρχεται κοντά σας κάθε 1-2 λεπτά) θα νιώθετε την ανάγκη να σφιχτείτε (ναι, όπως και στην τουαλέτα) για να γεννήσετε. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε στις εξωθήσεις τις οδηγίες του γιατρού ή της μαίας σας για να γίνει η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολη για εσάς και να μην εξαντλείτε τις δυνάμεις σας χωρίς αποτέλεσμα.

Μόλις το κεφαλάκι του μωρού καταλήξει στο άνοιγμα των χειλέων του αιδοίου σας, τότε με 1-2 εξωθήσεις θα έχετε καταφέρει να γεννήσετε το κεφάλι. Στη συνέχεια θα γεννηθούν οι ώμοι του εμβρύου και τελικά όλο το νεογνό. Στην παραπάνω φάση μπορεί να κρίνει ο γιατρός, ότι είναι πιο ασφαλές για τη μητέρα και το νεογνό να γίνει μια μικρή τομή στο περίνεο (περινεοτομή μετά από τοπική αναισθησία), η οποία θα διευκολύνει την έξοδο του εμβρύου.

Νεογέννητο

Κατόπιν,  γιατρός ή η μαία θα καθαρίσει τις αναπνευστικές οδούς του νεογνού, ώστε να πάρει την πρώτη του ανάσα, θα απολινώσει και θα κόψει τον ομφάλιο λώρο. Έπειτα το μωρό θα έρθει σε εσάς για την πρώτη του αγκαλιά (και φυσικά την πρώτη του δέρμα με δέρμα επαφή μαζί σας). Στην συνέχεια το νεογνό θα τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο για την φροντίδα του, θα καθαριστεί, θα ελεγχθεί και θα κάνει τις πρώτες του εξετάσεις.

Η έξοδος του πλακούντα

Και παρότι με την αγκαλιά του νεογέννητου μωρού σας μπορεί να αισθανθείτε πως όλα τελείωσαν, υπάρχει ένα ακόμα στάδιο που ακολουθεί και που θα περάσει πριν καν το καταλάβετε. Κατά το στάδιο αυτό η μήτρα συνεχίζει να πραγματοποιεί συστολές, με αποτέλεσμα την έξοδο του πλακούντα και των διαφόρων υμένων που περιέβαλαν όλους αυτούς τους μήνες  το έμβρυο στη μήτρα.
Όταν ολοκληρωθεί ο τοκετός, ο μαιευτήρας  θα ελέγξει την μήτρα και  θα αποκαταστήσει με ράμματα τυχόν βλάβες και ρήξεις που υπάρχουν στον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και το περίνεο σας.