Είστε έτοιμη να υποδεχτείτε το μωρό;

Προετοιμαστείτε για το μαιευτήριο

6 ακόμη πράγματα που πρέπει να φροντίσετε πριν φύγετε για το μαιευτήριο.

Η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού πλησιάζει. Εσείς έχετε ενημερωθεί για τα πάντα: τι χρειάζεται να έχετε στο μαιευτήριο, πως θα μεταφέρετε το μωρό στο σπίτι, έχετε κάνει μαθήματα για το πώς να θηλάσετε, πώς να αλλάξετε το μωρό, πώς να το κοιμίσετε. Μάλιστα, έχετε ετοιμάσει ήδη το δωματιάκι του, ακόμα κι αν ξέρετε πως τους πρώτους μήνες πρέπει να έχετε την κούνια του στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, έχετε ένα στοκ με ρουχαλάκια σε διάφορα μεγέθη κτλ. Είστε σίγουρες, όμως, πως έχετε φροντίσει για όλα;

Δείτε 6 ακόμα τρόπους προετοιμασίας για το μωρό, για να βεβαιωθείτε πως όντως τα έχετε όλα στην εντέλεια.

1. Βεβαιωθείτε πως οι χώροι του σπιτιού είναι οργανωμένοι. Έτσι, την νύχτα δεν θα χρειάζεται να πέφτετε πάνω σε καρέκλες ή να σκοντάφτετε πάνω στο τραπεζάκι προκειμένου να βρείτε τις πάνες ή, σε περίπτωση που δεν θηλάζετε, το μπιμπερό. Επίσης, σε περίπτωση που γεννήσετε με καισαρική, θα έχετε ήδη ένα σπίτι καθαρό, τακτοποιημένο και λειτουργικό και δεν θα ανησυχείτε που δεν μπορείτε να κάνετε δουλειές!

2. Συζητήστε και ξεκαθαρίστε με τον σύντροφό σας το πρόγραμμα περιποίησης του μωρού. Εάν δεν θηλάζετε, θα μπορεί κι εκείνος να συμμετέχει στο νυχτερινό πρόγραμμα ταΐσματος. Έτσι, και εκείνος θα έχει την ευκαιρία να δεθεί με το νεογέννητο και εσείς τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστείτε και να αναρρώσετε. Βέβαια, ακόμα κι αν θηλάζετε καλό θα ήταν να του αναθέσετε κάποιες άλλες διαδικασίες φροντίδας, όπως να το αλλάξει, να το κοιμίσει, να το πλύνει τοπικά κτλ.

3. Τσεκάρετε πως έχετε απόθεμα σε πάνες. Όσο καλά κι αν έχετε προετοιμαστεί, σίγουρα στην αρχή κάποιες θα χαλάσουν ή θα λερωθούν. Επειδή, λοιπόν, τις πρώτες μέρες δεν θα βγαίνετε έξω και για να μην στηρίζεστε σε γνωστούς, συγγενείς και γείτονες να σας αγοράσουν τις ώρες που ο σύντροφός σας (εάν υπάρχει) βρίσκεται στην δουλειά, καλό θα ήταν να έχετε extra πάνες. Και μην φοβάστε, δεν θα πάνε χαμένες. Θα σας χρειαστούν!

4. Οργανώστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας. Εξοπλίστε τα με υγιεινά σνακ που δεν χρειάζονται πολύ προεργασία για να καταναλωθούν. Ήδη πλυμένα φρούτα και λαχανικά, τυρί χαμηλών λιπαρών κομμένο σε μερίδες, κρακεράκια, ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών […] θα κορέσουν άμεσα την πείνα σας, θα σας βοηθήσουν να αναρρώσετε γρηγορότερα, θα περιορίσουν το αίσθημα εξάντλησης και θα σας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας, ειδικά εάν θηλάζετε.

5. Ανακαλύψτε τι σας χαλαρώνει. Επειδή, ας μη γελιόμαστε, η ταλαιπωρία του τοκετού, τα απαιτητικά ωράρια του νεογέννητου και η έλλειψη ύπνου θα κάνουν τα νεύρα σας κουρέλι, βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε. Εάν, για παράδειγμα, ηρεμείτε ακούγοντας μουσική, έχετε σε μια γωνιά κοντά στο στερεοφωνικό τα αγαπημένα σας cd.

6.Τέλος, καλό θα ήταν να έχετε διερευνήσει πριν τον ερχομό του μωρού στο σπίτι το ποιος μπορεί να σας βοηθήσει τις πρώτες ημέρες. Συνήθως γιαγιάδες και θείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του «πολέμου», αλλά, εάν κάτι τέτοιο δεν γίνεται, στραφείτε για βοήθεια σε έναν φίλο ή σε μια επαγγελματία μαία ή νταντά.