Τα πλεονεκτήματα του rooming in

Τα πλεονεκτήματα του rooming in

Rooming in: Τι είναι και γιατί να το επιλέξετε

Μπορεί η λέξη αυτή να μπήκε πρόσφατα στο ιατρικό λεξιλόγειο αλλά δεν αποτελεί τόσο κάποιο καινούργιο εφεύρημα όσο μια επιστροφή στη φύση. Σε αντίθεση με την συνήθη πρακτική στην οποία το βρέφος μετά τον τοκετό αποχωρίζεται τη μητέρα του και παραμένει σε βρεφοθάλαμο, στο rooming in μητέρα και νεογέννητο παραμένουν στο ίδιο δωμάτιο μέχρι και την έξοδό τους από το μαιευτήριο και χωρίζονται μόνο για το μπάνιο του μωρού, την αλλαγή της πάνας ή κάποια εξέταση.

 Οφέλη rooming in

Η εφαρμογή του rooming in έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να πετύχει ο θηλασμός και να ενισχυθεί ο δεσμός μητέρας-παιδιού. Πιο συγκεκριμένα προσφέρει:

  • Αίσθημα ασφάλειας, γαλήνης και ηρεμίας  στο νεογέννητο, αφού βρίσκεται διαρκώς κοντα σε ένα οικείο πρόσωπο. Μην ξεχνάμε ότι τα βρέφη αναγνωρίζουν την μητέρα τους από την μυρωδιά και τη φωνή!
  • Αδιάκοπη και αδιατάραχτη επαφή ανάμεσα στο μωρό και τη μητέρα. Το μωρό, άλλωστε, δεν είναι μια ανεξάρτητη μονάδα, αλλά ένας κρίκος μιας δυάδας που πρέπει να αναγνωριστεί, να συνεργαστεί και να λειτουργήσει σαν ομάδα.
  • Ταχύτερη έναρξη της διαδικασίας οικοδόμησης ισχυρού συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα με μητέρα και βρέφος
  • Ελεύθερο και απεριόριστο θηλασμό, σύμφωνα με τα σημάδια πείνας του μωρού και όχι σύμφωνα με τα βιομηχανοποιημένα ωράρια.
  • Καλύτερη προσαρμογή της μητέρας στις ανάγκες του μωρού (ωράρια, αναγνώριση πείνας-κορεσμού, σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος κοκ) και επιστροφή στο σπίτι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τον νέο της ρόλο.

Μάθετε κι αυτό! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef έχουν εντάξει το rooming in στις προϋποθέσεις για να πιστοποιηθεί ένα μαιευτήριο ότι είναι φιλικό προς τα βρέφη.