Συζητήστε με το σύντροφό σας και πάρτε αποφάσεις για το μωρό σας πριν ακόμα γεννηθεί.
Η περίοδος της κύησης είναι ιδανική για να πάρετε κάποιες αποφάσεις με το σύντροφό σας, ή τουλάχιστον να κάνετε κάποιες συζητήσεις, για το μέλλον σας με το μικρό σας αγγελούδι. Είναι καλύτερα να συμφωνήσετε από τώρα σε κάποια πράγματα γιατί από τη μια δεν θα υπάρχει ο χρόνος να σκεφτείτε όταν φέρετε το νεογέννητο μωρό σας στο σπίτι, από την άλλη δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσετε να διαφωνείτε αργότερα για πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν λυθεί εγκαίρως. Δείτε παρακάτω μερικά βασικά θέματα τα οποία καλό θα ήταν να έχετε λύσει από πριν, μειώνοντας έτσι τις έγνοιες την περίοδο που θα υποδεχτείτε το μωρό σας.
Πόσο χρήματα θα χρειαστούμε;
Καθώς τα χρήματα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους διαφωνίας μεταξύ των ζευγαριών, πάρτε χαρτί και μολύβι και κάντε έναν πρόχειρο προϋπολογισμό για να δείτε πόσο θα σας κοστίσει η έλευση του νέου μέλους της οικογένειας. Αρχικά υπολογίστε τι οικονομική δυνατότητα έχετε και στη συνέχεια ελέγξτε τα πιθανά έξοδα, συζητώντας πώς θα τα βγάλετε πέρα με όσα μένουν στην άκρη. Βρείτε ένα σχέδιο αποταμίευσης και, κατά την οργάνωσή του, λάβετε υπόψη πως ένα μωρό μπορεί να έχει απρόβλεπτα έξοδα όπως για παράδειγμα να αναπτυχθεί γρήγορα και να χρειάζεται ρούχα σε μεγαλύτερο μέγεθος.
Πώς θα μοιράσουμε τις δουλειές στο σπίτι;
Είναι εντυπωσιακό το πόση αναστάτωση μπορεί να φέρει ένα τόσο δα πλασματάκι στο σπίτι σας. Μπορείτε από τώρα να συζητήσετε τι θα χρειαστεί να έχετε ως προτεραιότητα καθημερινά, όπως για παράδειγμα, μαγείρεμα και πλύσιμο και να αφήνετε στην άκρη δευτερεύουσες δουλειές. Ξεκαθαρίστε ακόμα από τώρα ποιος θα είναι ο ρόλος σας ως μαμά και μπαμπάς και προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς σε σχέση με το ποιες δουλειές μπορείτε να φέρετε εις πέρας. Μπορείτε επίσης, να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια από φίλους και συγγενείς.
Ποιος θα βοηθήσει στη φροντίδα του μωρού;
Αν σχεδιάζετε να επιστρέψετε στη δουλειά σας μετά την άδεια εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητο να αρχίσετε να συζητάτε τα σχέδια σας από τώρα για να μην βρεθείτε να αποφασίζετε τελευταία στιγμή και υπό πίεση. Αυτό που πρέπει να συμφωνήσετε είναι ποιες ώρες θα λείπετε και ποιος θα προσέχει το μωρό. Συνήθως είναι οι γονείς ή άλλοι συγγενείς που είναι οι πιο εύκαιροι για να προσέχουν το μικρό σας, ωστόσο για κάθε απόφαση πρέπει να είστε και οι δύο σύμφωνοι αλλά και να νιώθετε άνετα με αυτήν. Ξεκινήστε απαντώντας στην ερώτηση: σε ποιον θα εμπιστευόμουν το μωρό μου;
Πόσο θα αναμειχθούν οι γονείς σας στην ανατροφή;
Οι γιαγιάδες και οι παππούδες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά αρχικά συζητήστε με το σύντροφό σας τι θα θέλατε από τους γονείς σας, πόσο συχνά θα τους επισκέπτεστε και αν θέλετε να σας βοηθούν στη φροντίδα του παιδιού. Έπειτα συζητήστε με τους ίδιους, ρωτώντας τους καταρχήν σε ποιο βαθμό μπορούν να σας βοηθήσουν και πείτε τους τις δικές σας σκέψεις. Φυσικά, σιγουρευτείτε ότι τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας συμφωνείτε και μπορείτε να υποστηρίξετε από κοινού τις αποφάσεις σας.
Όταν το μωρό μας κλαίει…
Είναι πολύ δύσκολο να φανταστείτε από τώρα πώς θα αντιδράτε στο κλάμα του μωρού σας, ωστόσο είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να μπαίνετε στο κλίμα από νωρίς. Θα έχετε να αντιμετωπίσετε από μερικά δάκρυα μέχρι ασταμάτητο κλάμα οπότε είναι καλύτερα να έχετε κάνει έναν πρόχειρο σχεδιασμό για το πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Το σημαντικότερο είναι να συζητήσετε σχετικά με την υποστήριξη και τη βοήθεια που θα παρέχει ο ένας στον άλλον όταν το μωρό σας κλαίει. Είναι καλύτερα να το αντιμετωπίσετε μαζί, σαν ομάδα, αντί να το αφήνετε να το καθησυχάσει ο ένας από τους δύο. Χρειάζεται να συμφωνήσετε αν θα τρέχετε να ανακουφίσετε το μωρό σας με το πρώτο δάκρυ ή αν θα αφήνετε λίγο χρόνο να περνάει ανάλογα με την περίσταση. Αν κλαίει συνεχόμενα και ασταμάτητα το βράδυ, συζητήστε ποιος θα είναι αυτός που θα σηκώνεται για το ηρεμήσει.
Θα χρησιμοποιούμε πιπίλα;
Ίσως σας φαίνεται λίγο παράλογο να συζητήσετε από τώρα για το αν θα δώσετε πιπίλα στο μωρό σας, αλλά έτσι θα αποφύγετε πολλές διαφωνίες αργότερα. Σκεφτείτε αν θα τη χρησιμοποιείτε μόνο για να ηρεμήσει το μωρό σας ή αν θα είναι ο εύκολος τρόπος να του κλείσετε το στόμα όταν αρχίζει να κλαίε. Αποφασίστε ακόμα αν θα τη χρησιμοποιείτε μόνο το βράδυ ή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και για πόσο καιρό. Αν δεν συμφωνείτε με την χρήση της πιπίλας συζητήστε το. Αν διαφωνείτε μεταξύ σας τότε θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμβιβαστείτε, όπως να χρησιμοποιείτε την πιπίλα ελάχιστα και να συμφωνήσετε σε ποια ηλικία θα την αφαιρέσετε.