Μπορώ να επιλέξω καισαρική;

Έγκυος στην παραλία

Η επιλογή χειρουργικής γέννας όταν δεν είναι ιατρικά απαραίτητη δεν είναι μια απόφαση που μπορείτε να λάβετε επιπόλαια.

Προχθές το βράδυ άκουσα την έφηβη ξαδέλφη μου για μία ακόμα φορά να λέει: «Εγώ δεν πρόκειται να γεννήσω, αλλά κι αν γεννήσω θα πω να μου κάνουν καισαρική. Σιγά μην κάτσω εγώ να τραβήξω τόσο πόνο!». Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να γράψω δύο λόγια για την καισαρική «κατά παραγγελία», που , ναι μεν είναι δικαίωμα και επιλογή της κάθε εγκύου, αλλά δεν πρέπει να αποφασίζεται ελαφρά τη καρδία. Θέλει σκέψη και πολύ συζήτηση, κυρίως με τον γιατρό σας, αλλά και με άλλες γυναίκες που γέννησαν είτε φυσικά είτε με καισαρική. Σταθμίστε τα υπέρ και τα κατά και δείτε εάν υπάρχουν εναλλακτικές σε όσα σας φοβίζουν ή σας ανησυχούν.


  • Φόβος για τον πόνο. Ίσως η κύρια αιτία που βάζει τις γυναίκες σήμερα να ξαπλώνουν στο χειρουργικό κρεβάτι είναι ο φόβος για έναν πόνο αγνώστου μεγέθους. Ωστόσο, η καισαρική μπορεί μεν να αποτελεί έναν τρόπο ανώδυνου τοκετού, ακολουθείται δε από αρκετό πόνο κατά την ανάρρωση και, μάλιστα, σε μια περίοδο που δεν θα μπορείτε να παραμένετε όλη μέρα στο κρεβάτι. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές εναλλακτικές ανακούφισης για τις γυναίκες που γεννούν κολπικά, όπως κάποια ασφαλή ηρεμιστικά, επισκληρίδιος αναισθησία, συγκεκριμένες στάσεις και αναπνοές ή και κάποιες τεχνικές εναλλακτικής ιατρικής.

 

Διαβάστε επίσης: «Ο πόνος της γέννας».

 

  • Κοιλιά εγκυμονούσας και αρκουδάκιΑνησυχία για τις συνέπειες της κολπικής γέννας. Πολλές γυναίκες αγχώνονται για την χαλάρωση των μυών του κόλπου και τα αποτελέσματά της στην σεξουαλικής τους ζωή, ενώ άλλες τρέμουν τον ενδεχόμενο τραυματισμού της πυέλου με κάποιο σχίσιμο. Όλα αυτές οι πιθανότητες, όμως, ελαχιστοποιούνται εάν κάνετε τακτικές ασκήσεις Kegel για να ενδυναμώσετε και να ελαστικοποιήσετε τους μύες της περιοχής.
  • Επιθυμία να έχετε έναν τοκετό που να σας «βολεύει», σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα. Εάν είστε από τους ανθρώπους που τρέχετε ολημερίς πάνω κάτω κρατώντας την ατζέντα με τα ραντεβού σας, ίσως να θελήσετε να βάλλετε την ημερομηνία και την ώρα του τοκετού στο filοfax σας. Ωστόσο, θυμηθείτε να συνυπολογίσετε και την μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης και παραμονής στο μαιευτήριο συν το αυξημένο κίνδυνο της χειρουργικής επέμβασης για εσάς και το μωρό σας. Τέλος, λάβετε υπόψη πως η καλύτερη στιγμή για να γεννηθεί το μικρό σας είναι όταν θα είναι εκείνο έτοιμο. Όταν, λοιπόν, προγραμματίζετε επιλεγμένη γέννα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να γεννηθεί από λάθος το μωρό πολύ νωρίς (ειδικά αν οι ημερομηνίες ήταν από την αρχή λάθος).
  • Επιθυμία απόκτησης κι άλλου παιδιού. Εάν δεν σκοπεύετε να μείνετε στο ένα παιδί, θυμηθείτε πως η επιλογή μιας καισαρικής τώρα περιορίζει τις δυνατότητες επιλογής την επόμενη φορά. Κι αυτό γιατί δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις και οι γιατροί που επιτρέπουν έναν κολπικό τοκετό έπειτα από καισαρική.

Αναλογιστείτε τα παραπάνω και, εάν κατόπιν ωρίμου σκέψεως, εξακολουθείτε να θέλετε να επιλέξετε χειρουργική γέννα, ανακοινώστε την απόφαση σας στον γιατρό σας. Με ενημέρωση και προετοιμασία όλα θα πάνε κατ’ ευχήν!