Σεξ μετά τη γέννα!

Σεξ μετά τη γέννα

Τι να περιμένετε κατά την σεξουαλική επαφή μετά τη γέννα!

Είναι αλήθεια ότι το σεξ μετά τη γέννα μπορεί να δυσκολέψει ακόμα και τις μαμάδες με αυξημένη λίμπιντο! Ευτυχώς αυτή η περίοδος συνήθως δεν διαρκεί πολύ ενώ κάποιες μαμάδες δεν επηρεάζονται καθόλου αρνητικά. Τι έχετε να περιμένετε και πώς να ξεπεράσετε κάποιες μικρές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν;

  • Ανάρρωση. Το πρώτο βήμα είναι να αναρρώσετε από τον τοκετό. Συνήθως, συνίσταται στα ζευγάρια να περιμένουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν την  επιστροφή τους στο… κρεβάτι. Ωστόσο, κάποιοι γιατροί δίνουν το πράσινο φως από τις δύο κιόλας εβδομάδες, ενώ άλλοι προτρέπουν τους νέους γονείς να περιμένουν έξι ή και περισσότερες, ανάλογα με την περίπτωσή (π.χ. κάποια μόλυνση, αργή επούλωση της καισαρικής τομής κτλ.). Όπως και να ‘χει, είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε στο θέμα αυτό τον γυναικολόγο σας. Ακόμα και αν σας ζητήσει να περιμένετε 6 εβδομάδες σκεφτείτε πως είναι πολύ πιθανό με ένα νεογέννητο στο σπίτι να μην καταλάβετε πότε πέρασαν!
  • Οπλιστείτε με υπομονή. Εκμεταλλευτείτε το διάστημα της ανάρρωσης για να ξαναβρείτε πάλι την οικειότητα με τον σύντροφό σας και να ξυπνήσετε την σεξουαλική επιθυμία, δύο πράγματα που απαιτούν ενέργεια και συγκέντρωση. Δουλέψτε πάνω στην σχέση σας, συζητήστε τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς σας και ό,τι άλλο σας απασχολεί. Οπλιστείτε με υπομονή και βρείτε από κοινού τον τρόπο ώστε να είστε έτοιμοι και σωματικά και ψυχολογικά. Στο στάδιο αυτό μπορείτε επίσης, εφόσον νιώθετε και οι δύο έτοιμοι, να βάλετε στο ερωτικό menu τα… ορεκτικά, δηλαδή σεξουαλικά παιχνίδια που δεν περιλαμβάνουν διείσδυση.
  • Να είστε προετοιμασμένοι. Σημεία κλειδιά στο σεξ μετά τον τοκετό είναι η ευελιξία και η πρόληψη. Κι αυτό γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό, όταν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα ή πολύ πρωί για να ταΐζετε το μικρό σας, να μην έχετε χρόνο ή διάθεση/ενέργεια για σεξ. Ωστόσο, μπορείτε να προγραμματίζετε το πότε θα κάνετε σεξ, ως έναν πρακτικό τρόπο για να συνεχίσετε τη σεξουαλική σας ζωή (τρώγοντας έρχεται η όρεξη που λένε…).
  • SOSTip: Επειδή είναι εύκολο να μείνετε έγκυος όταν έχετε μόλις γεννήσει (ναι, ακόμα και εάν θηλάζετε!), καλό θα ήταν νε φροντίσετε και το θέμα της αντισύλληψης. Και παρότι πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τα περί αντισύλληψης δεν βλάπτει να ρίξετε μια ματιά εδώ, για να βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε όλες τις εναλλακτικές!
  • Μην ανησυχείτε για την χαμένη σας λίμπιντοΜην ανησυχείτε για τη χαμένη σας λίμπιντο. Η προλακτίνη, η ορμόνη που χρειάζεται για την παραγωγή του γάλακτος, μπορεί να μειώσει τη λίμπιντό σας. Από την άλλη, όμως,ο θηλασμός παράγει την οξυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης, και για αυτό πολλές γυναίκες νιώθουν ότι έχουν μια αυξανόμενη συναισθηματική επιθυμία για σεξουαλική επαφή.
  • Ξηρότητα. Η μείωση διάφορων ορμονών μετά τη γέννα μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα. Αυτή από κοινού με διάφορους πόνους κατά τη διάρκεια του σεξ αποτελούν προβλήματα, τα οποία ωστόσο μπορούν να ξεπεραστούν με κάποιο λιπαντικό. Ωστόσο, μην ανησυχείτε! Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνιμη, αφού οι ορμόνες θα επιστρέψουν σύντομα στα φυσιολογικά τους επίπεδα.
  • Θα συνεχίσω να έχω οργασμό; Αυτό μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, καθώς περνάτε ήδη ένα πολύ γεμάτο εικοσιτετράωρο για την φροντίδα του μικρού σας. Χαλαρώστε και δοκιμάστε άλλους τρόπους που θα σας οδηγήσουν στον οργασμό, όπως να ζητήσετε από το σύντροφό σας να σας ικανοποιήσει. Τα καλά νέα είναι ότι κάποιες γυναίκες το βρίσκουν πολύ πιο εύκολο να φτάσουν σε οργασμό μετά την γέννα!

Plus tip: Για ταχύτερη επαναφορά του κόλπου σας αλλά και μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση μην ξεχνάτε ούτε τώρα την τόνωση της περιοχής με ασκήσεις Kegel. Ξέρουμε πως είστε κουρασμένη, αλλά ποιος είπε πως το να είσαι και μητέρα και γυναίκα είναι εύκολο;! Πιστέψτε μας, όμως, αξίζει!