Δείτε ποιοι είναι οι ιατρικοί λόγοι για να γίνει καισαρική τομή
* Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD, PhD, MSc, Θεόδωρου Αδάμη.
Η καισαρική τομή γίνεται για ιατρικούς λόγους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση οι γυναίκες να προσπαθούν να επιλέξουν καισαρική αντί για φυσιολογικό τοκετό, προκειμένου να αποφύγουν τον πόνο της γέννας. Μια τέτοια απόφαση, όμως, δεν πρέπει να λαμβάνεται επιπόλαια, αφού ο πόνος του φυσικού τοκετού είναι διαχειρίσιμος με σωστή προετοιμασία και ενημέρωση (δείτε εδώ) ενώ η καισαρική δεν παύει να είναι μια επέμβαση, η οποία μάλιστα σας αφήνει με λιγοστές δυνάμεις ακριβώς την περίοδο που πρέπει να είστε δυνατή και ακμαία.
Διαβάστε το άρθρο «Μπορώ να επιλέξω καισαρική;» για να δείτε πως μπορείτε να αντισταθμίσετε τις φοβίες σας ως προς τον φυσιολογικό τοκετό και δείτε παρακάτω πότε η καισαρική είναι ιατρικά επιβεβλημένη και άρα αναπόφευκτη.
Η καισαρική τομή είναι πιθανότερη όταν:
- Έχει ξαναγίνει καισαρική σε προηγούμενη γέννα.
- Κυοφορείτε δίδυμα/πολύδυμα.
- Υπάρχει πρόβλημα στον πλακούντα (π.χ. πρoδρομικός πλακούντας, αποκόλληση ή ανεπάρκεια).
- Όταν το μωρό δεν έχει πάρει τη σωστή θέση (ισχιακή προβολή) και έχουν γίνει προσπάθειες να αλλάξει θέση χωρίς αποτέλεσμα.
- Κρίνεται αναγκαίο ένα βρέφος να γεννηθεί πρόωρα.
- Το έμβρυο είναι μεγάλο εξαιτίας, για παράδειγμα, διαβήτη κύησης.
- Το μωρό παρουσιάζει προβλήματα κατά την διάρκεια του τοκετού (εμβρυϊκή δυσχέρεια).
- Σε περίπτωση αιμορραγίας ή για ιατρικούς λόγους που αφορούν τη μητέρα (π.χ. προεκλαμψία, ιογενείς λοιμώξεις, τραχηλίτιδα από ιούς HPV, χρόνια νοσήματα).
Μάθετε κι αυτό: Η προγραμματισμένη καισαρική μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές καθώς πρόκειται για μια επέμβαση η οποία περιλαμβάνει ρίσκο αιμορραγίας, μετεγχειρητικής λοίμωξης και φλεβικής θρόμβωσης. Τους κινδύνους αυτούς έχει και ο φυσιολογικός τοκετός αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό.