Βοήθεια μετά τον τοκετό

Βοήθεια μετά τον τοκετό

Τρεις πρακτικοί τρόποι για να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε μετά τον τοκετό

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό η ευτυχία για τον ερχομό του νεογέννητου διαδέχεται την κούραση και τούμπαλιν. Σε αυτή τη φάση οι κοντινοί σας άνθρωποι θα προσφέρουν τη βοήθειά τους και εσείς φυσικά το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τη δεχτείτε με χαρά μέχρι τουλάχιστον να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα. Φροντίστε πάντα να διατηρείτε τις ισορροπίες και να βάζετε όρια αν κάποιοι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν, επεμβαίνουν στον τρόπο που μεγαλώνετε ή φροντίζετε το μωρό σας. Κατά τα άλλα ακολουθήστε 3 πρακτικές συμβουλές για να λάβετε τη βοήθεια που έχετε ανάγκη.

Προσδιορίστε τις ανάγκες σας. Τι είναι αυτό που θα σας βοηθήσει περισσότερο όταν είστε εξουθενωμένη και προσγειωμένη σε μια άλλη, νέα πραγματικότητα; Προσδιορίστε τις πραγματικές σας ανάγκες. Αν λόγου χάρη χρειάζεστε κάποιον να σας καθαρίσει το σπίτι, κάποιον να ετοιμάσει το δείπνο για να μην χάσετε τις οικογενειακές σας συνήθειες ή κάποιον να φυλάει το μωρό σας για να πάρετε έναν υπνάκο, μην διστάσετε να το εκφράσετε. Εξάλλου πολλοί είναι εκείνοι οι συγγενείς και οι φίλοι που θα προθυμοποιηθούν να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας. Φροντίστε ανάλογα με τις ανάγκες που θέλετε να καλύψετε, να ζητήσετε τη βοήθεια του κατάλληλου ανθρώπου για κάθε δραστηριότητα.

Ζητήστε το. Ακόμα και αν σας είναι δύσκολο να ζητήσετε βοήθεια, όπως συμβαίνει συχνά με μερικούς ανθρώπους, η περίοδος μετά τον τοκετό δεν είναι η καταλληλότερη για να πάρετε όλες τις ευθύνες πάνω σας. Το καλύτερο φυσικά είναι να έχετε κάνει από πριν έναν προγραμματισμό για τη βοήθεια που χρειάζεστε και να ζητήσετε από τους κοντινούς σας ανθρώπους μικρές ή μεγάλες χάρες. Δεν έγινε και τίποτα εάν η μητέρα σας αναλάβει να πλύνει τα ρούχα και η πεθερά σας να ετοιμάσει ένα πιάτο φαΐ, ούτε χάλασε ο κόσμος εάν η φίλη και γειτόνισσά σας βγάλει μαζί με τον δικό της και τον δικό σας σκύλο βόλτα!

Ακόμα, εάν τύχει να θελήσετε μια έκτακτη βοήθεια μην διστάσετε να τη ζητήσετε, ειδικά από μια άλλη μητέρα με μεγαλύτερα παιδιά. Ούτως ή άλλως, ανάμεσα στις μαμάδες υπάρχει ένα ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης και σπάνια κάποια άλλη μητέρα θα αρνηθεί να σας βοηθήσει. Μην ξεχνάτε φυσικά ότι και ο σύντροφός σας είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμος να προσφέρει, απλά ίσως χρειαστεί κάποιες περαιτέρω οδηγίες από μέρους σας.

Αποδεχτείτε χωρίς καχυποψία τη βοήθεια από ανθρώπους που δεν περιμένατε. Ίσως ξαφνιαστείτε από το ποιοι τελικά θα είναι εκείνοι που θα σας προσφέρουν απλόχερα και με πολλή αγάπη την βοήθειά τους. Ακόμα και αν με την πεθερά σας δεν είχατε πολύ στενές σχέσεις, η γέννηση του παιδιού σας πιθανόν να σας φέρει πολύ κοντά ή αν είχατε τυπικές σχέσεις με την αδελφή του συντρόφου σας το ανηψάκι μπορεί να την κινητοποιήσει για να προσφέρει με αγάπη τη βοήθειά της. Μπορεί ακόμα να σας βοηθήσει κάποιος άνθρωπος που δεν το περιμένατε ότι θα το έκανε με ευχαρίστηση, όπως για παράδειγμα ένας γείτονας ή μακρινός ξάδελφος. Δεχτείτε με χαρά τις προσφορές όσων βρίσκονται στο περιβάλλον σας, ώστε να απολαύσετε τη χαρά της μητρότητας και να δώσετε ό,τι καλύτερο στο μωρό σας.