Ο πόνος της γέννας!

Ο πόνος της γέννας

Όσο η ώρα του τοκετού πλησιάζει τόσο μεγαλώνει ο φόβος σας για τον πόνο της γέννας; Χαλαρώστε! Το μόνο που χρειάζεται για να τα βγάλετε πέρα μαζί του είναι ενημέρωση και προετοιμασία!

Πόσες φορές δεν είδατε στην τηλεόραση μια γυναίκα λουσμένη στον ιδρώτα να σφαδάζει από τους πόνους της γέννας και είπατε: «Εγώ δεν πρόκειται να γεννήσω ποτέ». Όλες μας το έχουμε πει, ειδικά στην τρυφερή εκείνη εφηβική ηλικία που το να αποκτήσουμε παιδί -και να χάσουμε την τόσο πολύτιμη ανεξαρτησία μας- δεν φαινόταν και τόσο σημαντικό. Να, όμως, που τώρα έχετε βρεθεί με την κοιλιά στο… στόμα και από το μυαλό σας συνεχίζουν να περνούν οι εικόνες του αβάσταχτου πόνου και τρέμετε σχεδόν εμμονικά από τον φόβο σας.

 

Ηρεμήστε! Ο πόνος της γέννας παρότι υπαρκτός και πραγματικός είναι ταυτόχρονα και απόλυτα φυσιολογικός. Οι γυναίκες από καταβολής κόσμου τον βιώνουν, τον ξεπερνούν και τις περισσότερες φορές επιλέγουν να τον ξανανιώσουν μιας και ως αντιστάθμισμα φέρνει στον κόσμο το πολυτιμότερο αγαθό όλων. Δεν έχει, επομένως, νόημα να τρέμετε τον πόνο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προετοιμαστείτε να τον αντιμετωπίσετε- ρεαλιστικά και λογικά. Άλλωστε, η σωματική και νοητική προετοιμασία (δεδομένου πως τόσο το σώμα όσο και ο νους επηρεάζουν το πώς θα βιώσετε τους πόνους) θα σας βοηθήσει να ελαττώσετε το άγχος που θα νιώσετε όταν αρχίσουν οι συσπάσεις.

  • Ενημερωθείτε. Εάν δεν έχετε υποφέρει ποτέ σημαντικά, ο φόβος για τον πόνο του τοκετού ορθώνεται κυρίως γιατί δεν γνωρίζετε ούτε την ένταση ούτε το τι συμβαίνει στο σώμα σας εκείνη την στιγμή. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε πάνω στα θέματα της γέννας και του τοκετού- ακόμα και εάν έχετε προγραμματίσει καισαρική ή προτίθεστε να κάνετε επισκληρίδιο αναισθησία. Τα τόσο διαδεδομένα στο εξωτερικό μαθήματα ανώδυνου τοκετού είναι αποτελεσματικά κυρίως επειδή προσφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από το εν λόγω θέμα. Υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης, ασκήσεις αναπνοών και θέσεις που μπορείτε να επιλέξετε σε κάθε στάδιο, ώστε να μειώσετε την ένταση! Εάν, ωστόσο, δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα αυτά, διαβάστε όσα περισσότερα μπορείτε γύρω από το θέμα αυτό. Ξεκινήστε επιλέγοντας τα θέματα:

«Αναπνοές»

«Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον τοκετό»

«Μη φοβηθείς τον τοκετό»

Και συνεχίστε διαβάζοντας και τα υπόλοιπα θέματα της κατηγορίας Τοκετός, αλλά και ξεφυλλίζοντας βιβλία και περιοδικά σχετικά με το θέμα αυτό. Τέλος, μην διστάσετε να συζητήσετε το θέμα αυτό με τον γιατρό σας (ζει καθημερινά τον πόνο της γέννας και μπορεί να σας καθησυχάσει), αλλά και να ζητήσετε την υποστήριξη των κοντινών σας προσώπων.

  • Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Δεν θα σκεφτόσασταν ποτέ να κατέβετε σε αγώνες χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Γιατί λοιπόν να πάτε απροετοίμαστη στην αίθουσα τοκετού; Κάντε άφθονες ασκήσεις Kegel και μην αμελείτε τις ασκήσεις αναπνοών, τα τραβήγματα και τις ασκήσεις τόνωσης που σας έβαλε… homework ο γιατρός ή η μαία σας!

Ποιους θα πάρετε μαζί στην αίθουσα τοκετού;

  • Ομαδικότητα! Πλέον πολλά μαιευτήρια επιτρέπουν να έχετε κάποιον δικό σας άνθρωπο να σας συμπαραστέκεται στην αίθουσα τοκετού. Ρωτήστε εάν κάτι τέτοιο ισχύει στο δικό σας και, αν ναι, φροντίστε να φτιάξετε μια δυνατή ομάδα! Ζητήστε να βρίσκεται μαζί σας ένα άτομο που να το θέλει και που να μπορεί να σας βοηθήσει και να σας χαλαρώσει. Επίσης, καλό θα ήταν το εν λόγω άτομο να είναι αρκούντως εκπαιδευμένο. Πείστε το να κάνει μαζί σας τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, αλλά και να διαβάσει όσα περισσότερα μπορεί σχετικά. Δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να πανικοβληθεί ή να λιποθυμήσει και, αντί να σας παρηγορεί, να το παρηγορείτε!
  • Τα φάρμακα! Μπορεί να ελπίζατε πως θα τα βγάλετε πέρα χωρίς να λάβετε αναλγητικά ή πως θα λειτουργούσε στο έπακρο αυτή η πολύ αποδοτική τεχνική εναλλακτικής ιατρικής που διδαχθήκατε. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε το μυαλό σας ανοιχτό, εφόσον υπάρχουν φορές που τα πράγματα δεν εξελίσσονται με το πρόγραμμα. Στο τέλος, είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι είναι καλύτερο για εσάς και το μωρό σας. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις που τα αναλγητικά είναι απαραίτητα για να παραμείνει η επίτοκος όσο πιο αποτελεσματική γίνεται. Σκεφτείτε το! Δεν χρειάζεται να γίνετε μάρτυρας για να γίνετε μητέρα! Η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο που μπορείτε να φέρετε ένα παιδί στον κόσμο με ελάχιστη ταλαιπωρία.