Θετικά «όπλα» λίγο πριν τον τοκετό

Θετικά «όπλα» λίγο πριν τον τοκετό

Tips βοήθειας για τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό

Μπορεί να αισθάνεστε σαν να μεσολαβεί μια αιωνιότητα μέχρι τον τοκετό, αλλά οι τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης θα περάσουν σχετικά γρήγορα. Αρκεί και εσείς να δείτε τα πράγματα πιο θετικά και να ακολουθήσετε μερικές από τις παρακάτω προτάσεις χαλάρωσης για το πνεύμα και το σώμα. 

Εστιάστε στο αποτέλεσμα. Όταν αισθάνεστε περίεργα, όταν νιώθετε ότι οι πρησμένοι σας αστράγαλοι θα εκραγούν ή ότι ο πόνος στη μέση σας είναι ανυπόφορος, προσπαθήστε να φανταστείτε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας, να νιώσετε τη χαρά που θα το βλέπετε, θα το αγκαλιάζετε και θα το μυρίζετε. 

Αρχίστε να μετράτε αντίστροφα. Όχι απλά στο μυαλό σας αλλά και γράφοντας τον αριθμό των ημερών σε έναν μικρό μαυροπίνακα ή σε μια κάρτα που θα έχετε κολλήσει στο ψυγείο. 

Απολαύστε το ενδιαφέρον των άλλων. Απολαύστε τις τελευταίες ημέρες «δημοσιότητας» (μετά τον τοκετό τα φλας θα πέσουν πάνω στο μωρό) και προσπαθήστε να μην εκνευρίζεστε με τις ερωτήσεις που θα επαναλαμβάνουν οι γύρω σας. Αφήστε τους να σας κανακέψουν, να σας βοηθήσουν και να σας χαρίσουν απλόχερα την φροντίδα και την προσοχή τους. Αυτά είναι σημαντικά εφόδια για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν.

Επιτρέψτε στους άλλους να σας βοηθήσουν.Επειδή τέτοιου είδους προσφορές δεν θα σας γίνονται πάντα, αφού περιορίζονται συνήθως λίγο πριν και μετά τον τοκετό, αδράξτε την ευκαιρία και δεχτείτε τις. Μπορεί να αφορούν από το πλύσιμο των πιάτων μέχρι το μαγείρεμα και την καθαριότητα του σπιτιού.

Απολαύστε το ότι σας καλομαθαίνουν. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να σας αρνηθεί ένα μασάζ στα πόδια και την πλάτη ή να σας κάνει μια χάρη όταν είστε 9 μηνών έγκυος. Δεν λέμε να εκμεταλλεύεστε τους γύρω σας αλλά τουλάχιστον να το απολαύσετε όταν είναι πρόθυμοι να σας καλομάθουν. 

Ενημερωθείτε για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ακόμα και αν δεν το κάνατε κατά τη διάρκεια της κύησης, έχει ενδιαφέρον να ενημερώνεστε για την ανάπτυξη του εμβρύου και τις αλλαγές στο σώμα τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να παραμένετε συντονισμένη με το ότι πλησιάζει ο τοκετός. 

Μάθετε τα πάντα για τον θηλασμό. Σε λίγες ημέρες θα είστε αποκλειστικά υπεύθυνη για την σίτιση του μωρού σας. Συλλέξτε όσες πληροφορίες μπορείτε, κάντε δοκιμές και ελάτε σε επαφή με μια ομάδα υποστήριξης θηλασμού. Εκεί θα ακούσετε ιστορίες, θα ενημερωθείτε για συνήθη λάθη-εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη του θηλασμού και θα μάθετε να αποφεύγετε «παγίδες» και να καταρρίπτετε μύθους.

Παραμείνετε δραστήρια. Δεν χρειάζεται να κλειστείτε στο σπίτι τον τελευταίο μήνα περιμένοντας να σπάσουν τα νερά. Ακολουθήστε τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες, όσο σας επιτρέπει το βάρος σας, και προετοιμαστείτε για την έλευση του μωρού σας. Κάντε μια αναζωογονητική βόλτα στο πάρκο, πηγαίνετε με τον σύντροφό σας για μια miniεξόρμηση σε έναν κοντινό προορισμό (όχι περισσότερο από 1 ώρα απόσταση) και γενικά χαρείτε εξόδους.

Οργανώστε μια ρομαντική βραδιά με τον σύντροφό σας. Ακόμα δεν μπορείτε να πιείτε αλκοόλ, αλλά μπορείτε να απολαύσετε μια ρομαντική βραδιά με τον σύντροφό σας, καθώς μετά τη γέννηση του μωρού θα είναι πιο δύσκολο να περάσετε χρόνο οι δύο σας το ίδιο ξέγνοιαστα.   

Εστιάστε στα θετικά. Όσο και αν σας έχουν κουράσει κάποια πράγματα ή δεν σας ικανοποιούν, όπως π.χ. να φοράτε το ίδιο ή παρόμοιο ρούχο διαρκώς, προσπαθήστε να εστιάσετε στα θετικά της εγκυμοσύνης. Τα λαμπερά μαλλιά και το φωτεινό δέρμα είναι κάποια από αυτά.

Συζητήστε με άλλες μητέρες.Αν οι τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας δυσκολεύουν ίσως είναι βοηθητικό να επικοινωνήσετε με άλλες νέες μαμάδες ή με εγκυμονούσες που βρίσκονται σε παρόμοιο στάδιο. Τις περισσότερες φορές είναι πολύ ανακουφιστικό να ακούς κάποιον να σου λέει ότι καταλαβαίνει ακριβώς τι περιγράφεις και πώς νιώθεις.