Ο φόβος της γέννας συνδέεται με την επιλόχειο κατάθλιψη

Ο φόβος της γέννας συνδέεται με την επιλόχειο κατάθλιψη

Φιλανδική έρευνα ισχυρίζεται πως ο φόβος για τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε επιλόχειο κατάθλιψη.

Φοβάστε την ημέρα που θα σπάσουν τα νερά και θα ξεκινήσουν οι συσπάσεις; Τρέμετε στην ιδέα ότι θα βγει από μέσα σου ένα ολόκληρο μωρό; Σας πιάνει πανικός κάθε φορά που σκέφτεστε τον πόνο; Μήπως τρομοκρατείτε από μόνη σας τον εαυτό σας με σκέψεις «κι αν κάτι δεν πάει καλά;», «αν συμβεί κάτι σε εμένα ή το μωρό μου;» κοκ; Τότε πρέπει να το ξανασκεφτείτε!

Εκτός του ότι ο φόβος δεν σας προσφέρει τίποτα, όταν φοβάστε ή θυμώνετε ο καρδιακός παλμός αυξάνεται και εκκρίνονται ορμόνες που συμβάλλουν στην πίεση και στη συστολή των φλεβών. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται το οξυγόνο στην μήτρα με αποτέλεσμα να μειώνεται καιoεφοδιασμός αίματος προς το έμβρυο.

Ακόμα, σύμφωνα με φιλανδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJOpen, oι εγκυμονούσες που κατακλύζονται από φοβίες σχετικά με τον επικείμενο τοκετό τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης. Και μπορεί οι ερευνητές να υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο μετά τη γέννηση του παιδιού, ωστόσο, ο φόβος της γέννας κάνει οποιαδήποτε γυναίκα να διατρέχει 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, η φινλανδική έρευνα έδειξε ότι:

  • Το 0,3% των γυναικών που γέννησαν μεταξύ 2002-2010 διαγνώσθηκε με επιλόχεια κατάθλιψη.
  • Από αυτές, μόλις το 5% είχε ιστορικό κατάθλιψης.
  • Αντίθετα, το 1/3 των γυναικών αυτών δεν είχε παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα στο παρελθόν.
  • Επίσης, ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος μετά την πρώτη γέννα.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Σημαίνουν πως οι έντονες φοβίες πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, αφού αποτελούν βασική ένδειξη για τη μετέπειτα πορεία της ψυχικής σας υγείας. Φροντίστε, επομένως, να ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε σχετικά με τον τοκετό, εφόσον η γνώση καλύπτει τις απορίες σας, καταρρίπτει τις άνευ λόγου ανησυχίες σας και σας προσφέρει αυτοπεποίθηση δίνοντάς σας την αίσθηση ότι ελέγχεται την κατάσταση. Εάν, ωστόσο, οι φοβίες επιμένουν τόσο που να επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, καλό είναι να αναζητήσετε την βοήθεια ειδικού.

Διαβάστε ακόμα: «Μη φοβηθείς τον τοκετό»