Μικρές εκπλήξεις του τοκετού

Μικρές εκπλήξεις του τοκετού

5 πράγματα που δεν ανακαλύπτεις παρά στην αίθουσα τοκετού

Έχετε διαβάσει ό,τι σχετικό κυκλοφορεί για τον τοκετό και έχετε ακούσει και τις συμβουλές του γιατρού σας, αλλά πάντα υπάρχει κάτι που θα σας ξαφνιάσει. Οι μικρές εκπλήξεις του τοκετού είναι και αυτές μέρος αυτής της μοναδικής εμπειρίας. Για να μην είστε εντελώς απροετοίμαστη σας αποκαλύπτουμε μερικά πράγματα που είναι πιθανόν να συμβούν.    

Η πρώτη φορά διαρκεί πολύ. Μπορεί στις ταινίες να έχετε δει εγκύους να τρέχουν πανικόβλητες στο μαιευτήριο μόλις σπάσουν τα νερά αλλά στην πραγματικότητα μέχρι να γεννηθεί το μωρό περνούν αρκετές ώρες. Δεν είναι σπάνιο ο πρώτος τοκετός να διαρκέσει ακόμα και 24 ώρες!

Ο δεύτερος τοκετός είναι και πιο γρήγορος.Είναι πιθανό να ξαφνιαστείτε με το πόσο εύκολα και γρήγορα θα γεννήσετε το δεύτερο παιδί σας ακόμα και αν στο πρωτότοκο είχε χρειαστεί να περιμένετε ατελείωτες ώρες. Θα αντιληφθείτε τη διαφορά όταν θα νιώσετε τις έντονες συσπάσεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα.  

Ο γιατρός δεν θα είναι διαρκώς δίπλα σας. Προετοιμαστείτε για το γεγονός ότι ο γιατρός σας δεν θα είναι διαρκώς στο πλευρό σας παρά μόνο στο τέλος της πρώτης φάσης του τοκετού λίγο πριν και όταν αρχίσουν οι ωθήσεις. Η μαία είναι αυτή που θα βρίσκεται δίπλα σας καθοδηγώντας σας σε όλη τη διαδικασία, επομένως μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις αλλά και να εκφράσετε κάποιον προβληματισμό ή ανησυχία.   

Ίσως να μην χρειαστεί να κάνετε επισκληρίδιο. Πιθανόν να σκέφτεστε ότι θέλετε να σας χορηγήσουν όλα τα πιθανά αναλγητικά σκευάσματα για να μειώσετε τον πόνο του τοκετού. Είναι όμως πολύ πιθανό να συνειδητοποιήσετε ότι το σώμα σας έχει τη δυνατότητα να φέρει στον κόσμο το μωρό σας φυσικά, κάτι που φαντάζει σχεδόν απίθανο.  

Έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις.Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε τον σύντροφό σας να κλαίει μόλις γεννήσετε. Όλες οι προσδοκίες, η αναμονή, η αγωνία και η χαρά των 9 μηνών που πέρασαν συμπυκνώνονται σε μια στιγμή και είναι λογικό να έχει και εκείνος αλλά και εσείς έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις.