Αναπνοές

Υπάρχουν τεχνικές αναπνοής που θα μειώσουν τις ωδύνες του τοκετού.

Οι τεχνικές αναπνοών που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε αλλά και να περιορίσετε τις οδύνες κατά τον τοκετό.

Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού είναι σημαντικά όχι μόνο για να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τη μέρα του τοκετού αλλά και για να νιώσετε εσείς πρώτα απ’ όλα σίγουρες ότι ελέγχετε το σώμα και τις αναπνοές σας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σας στην αίθουσα τοκετού θα πρέπει να έχετε τον έλεγχο των αναπνοών και των κινήσεών σας αλλά και να ανταποκρίνεστε στις οδηγίες της μαίας που σας παρακολουθεί. Για να γίνει, βέβαια, αυτό εφικτό, χρειάζεται να ξεκινήσετε από νωρίς τα μαθήματα (2ο τρίμηνο εγκυμοσύνης). Ποιες είναι, λοιπόν, οι τεχνικές αναπνοών και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να ξεπεράσετε οτιδήποτε προκύψει;

  • Πρώτο επίπεδο αναπνοών: Πρόκειται για αργή σε ρυθμό αλλά ρυθμική μέθοδο αναπνοής και είναι αρκετά βοηθητική όταν οι συσπάσεις της μήτρας έχουν μέτρια ένταση. Έτσι, μπορείτε να διατηρήσετε την αναπνοή σας σε αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

Τι να κάνετε:

1. Συγκεντρώστε την προσοχή σας σε ένα σημείο.

2. Πάρτε μια βαθιά ανάσα ώστε να δώσετε στο οργανισμό σας την εντολή ότι πρέπει να χαλαρώσει και να αυξήσετε το οξυγόνο στον οργανισμό.

3. Κάντε σωστές εισπνοές και εκπνοές. Πάρτε βαθιά ανάσα και αφήστε το θώρακά σας να φουσκώσει όσο περισσότερο μπορείτε. Μετρήστε αργά μέχρι το 4 κατά την εισπνοή και αντίστροφα κατά την εκπνοή· έτσι θα ελέγξετε καλύτερα την αναπνοή σας.

4. Προσπαθήστε να παίρνετε 8-10 αναπνοές το λεπτό.

5. Μόλις ολοκληρωθεί η συστολή, αδειάστε τον αέρα από τους πνεύμονές σας εκπνέοντας.

Παρακολουθήστε τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού με τον σύντροφό σας, για να σας βοηθήσει όταν έρθει η ώρα!

  • Δεύτερο επίπεδο αναπνοής: Το βάθος της αναπνοής σας δεν είναι τόσο μεγάλο και ο ρυθμός αρχίζει να γίνεται πιο γρήγορος όταν οι συστολές γίνονται έντονες. Έχετε αυτόν το ρυθμό όταν οι συστολές έχουν αρχίσει να γίνονται πιο έντονες ώστε να νιώθετε πιο ήρεμες, παρά τις ωδίνες. 

Τι να κάνετε:

1. Επικεντρώστε το βλέμμα σας σε ένα σημείο του δωματίου όπου βρίσκεστε.

2. Αρχίστε να εισπνέετε και να εκπνέετε από το στόμα, όχι βαθιά (περίπου όπως όταν μιλάτε). Καθώς οι συσπάσεις γίνονται έντονες, είναι φυσικό η αναπνοή σας να γίνεται πιο γρήγορη. Στο τέλος κάθε σύσπασης χαλαρώστε. Να θυμάστε πως η εκπνοή και η εισπνοή πρέπει να έχουν ανάλογο ρυθμό. Θα σας βοηθήσει το να αρχίσετε να μετράτε τις αναπνοές σας.

3. Αφήστε τον αέρα να βγαίνει από τους πνεύμονές σας στο τέλος κάθε σύσπασης.

  • Τρίτο επίπεδο αναπνοής: Παρόλο που οι συσπάσεις της μήτρας έχουν αρχίσει να γίνονται έντονες και μεγάλες σε χρονική διάρκεια, αν καταφέρετε να διατηρήσετε το ρυθμό της αναπνοής σας, οι συσπάσεις θα είναι λιγότερο επώδυνες. Προσπαθήστε να συντονιστείτε με τις οδηγίες του γυναικολόγου ή της μαίας, ώστε να ανταποκριθείτε στην αναπνευστική διαδικασία.

Τι να κάνετε:

1. Εισπνεύστε και εκπνεύστε σε αργούς ρυθμούς από το στόμα. Η αναπνοή σας είναι σημαντικό να έχει τον ίδιο ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια των συστολών και κυρίως όταν είναι έντονες.

2. Κάθε συστολή θα πρέπει να ολοκληρώνεται με μια εκπνοή.

3. Για να μην καταπονηθεί το σώμα σας και να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις του τοκετού, σπρώξτε μόνο κατά τη διάρκεια των συστολών ή όταν εσείς νιώσετε ότι πρέπει. Εάν δεν νιώσετε την ανάγκη, αφήστε το γυναικολόγο ή τη μαία να σας κατευθύνουν.