Πως μπορώ να ξέρω εάν ήπιε αρκετό γάλα;

Πως μπορώ να ξέρω εάν ήπιε αρκετό γάλα;

Υπάρχει τρόπος να είστε σίγουρη πως το μωρό έχει θηλάσει ικανοποιητικά και έχει χορτάσει;

 

Η κορυφαία ανησυχία σχεδόν κάθε θηλάζουσας μητέρας είναι εάν το παιδί τρέφεται σωστά και, πιο συγκεκριμένα, εάν πίνει αρκετό γάλα για να αναπτυχθεί υγιώς. Δεν υπάρχει, βλέπετε, κάποιος δοσομετρητής που να δείχνει πόση ποσότητα καταναλώθηκε! Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορούν να σας καθησυχάσουν.

Το μωρό σας που θηλάζει παίρνει πιθανώς αρκετή τροφή αν:

  1. Αισθάνεστε το στήθος σας πιο μαλακό μετά το τάισμα.
  2. Το μωρό σας φαίνεται χαλαρό και ικανοποιημένο μετά από την σίτιση.
  3. Το μωρό σας βρέχει τουλάχιστον 6 πάνες την ημέρα. Τις πρώτες μέρες, όταν το μωρό σας παίρνει μόνο το παχύ, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωτόγαλα, μπορεί να έχει μόνο μία ή δύο υγρές πάνες την ημέρα. Κατόπιν, όμως, θα αρχίσει να ουρεί με μεγαλύτερη συχνότητα.
  4. Τον πρώτο μήνα, το μωρό σας έχει τουλάχιστον 3 εκκενώσεις την ημέρα (στο χρώμα περίπου της μουστάρδας). Μετά τον 1ο μήνα οι εκκενώσεις θα γίνουν λιγότερο συχνές, ενώ μπορεί να παραλείπονται για αρκετές ημέρες. Μετά την εισαγωγή στερεών τροφών θα σταθεροποιηθούν σε τουλάχιστον 1 ημερησίως.
  5. Το μωρό σας επανακτά το βάρος που αρχικά έχασε μετά τη γέννηση. Τα περισσότερα μωρά χάνουν έως και το 7% του βάρους τους και στη συνέχεια το επανακτούν μέσα σε 2 περίπου εβδομάδες. Ωστόσο, εάν ισχύουν όλα τα παραπάνω, το βάρος δεν είναι λόγος να ανησυχείτε, αφού κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Εάν, βέβαια, ανησυχείτε μην διστάσετε να εκφράσετε τους προβληματισμούς σας σε ένα πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού.