Θηλασμός και κοντός χαλινός της γλώσσας

Θηλασμός και κοντός χαλινός της γλώσσας

Όταν ο θηλασμός δυσκολεύει λόγω του κοντού χαλινού της γλώσσας

 

Η γλώσσα στο στόμα του βρέφους συγκρατείται από έναν μεμβρανώδη ιστό, γνωστό με τον όρο «χαλινός της γλώσσας». Αυτή η ανατομική λεπτομέρεια λειτουργεί βοηθητικά στον θηλασμό δεδομένου ότι η γλώσσα αποτελεί το βασικό «εργαλείο» στην διαδικασία άντλησης. Σύμφωνα, όμως, με έρευνες, ένα ποσοστό 10% των παιδιών ενδέχεται να εμφανίσουν κοντό χαλινό, δηλαδή να έχουν ιστό σε όλο το μήκος της γλώσσας που φτάνει έως την άκρη της. Τι συμβαίνει τότε και πώς επηρεάζεται ο θηλασμός;

Εμπόδια

Ο κοντός χαλινός αναγκάζει την γλώσσα σε περιορισμένες κινήσεις με αποτέλεσμα να μην συμπιέζεται ολόκληρη η επιφάνεια της θηλής για να αδειάσει ο μαστός ομοιόμορφα και να παράγεται αρκετή ποσότητα γάλακτος. Παράλληλα, επειδή η γλώσσα δεν φτάνει να καλύψει τα κάτω ούλα πολλές φορές προκαλεί πληγή στις θηλές κάνοντας τον θηλασμό επώδυνο, ακόμα και όταν η μητέρα κάνει τα πάντα σωστά. Ο κοντός χαλινός της γλώσσας πέρα από τον θηλασμό, επηρεάζει και την άρθρωση, προκαλώντας το φαινόμενο της αγκυλογλωσσίας, καθώς κάποια φωνήματα (δ, θ, λ, ρ) δεν μπορούν να παραχθούν επειδή ο κοντός χαλινός δεν επιτρέπει την προβολή της γλώσσας προς τα έξω ή την ανύψωσή της προς τον ουρανίσκο.

Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Συνήθως ο κοντός χαλινός της γλώσσας αντιμετωπίζεται με μια μικρή επέμβαση, μετά την γέννηση, αλλά πολλές φορές, δεν εντοπίζεται παρά μόνο όταν το παιδί αρχίζει να μιλάει, όταν δηλαδή φαίνεται να έχει πρόβλημα στην άρθρωση. Επειδή πολλοί γιατροί δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με τα ζητήματα που αφορούν στον θηλασμό, ενδέχεται να μην διαγνώσουν κοντό χαλινό της γλώσσας ως την αιτία που το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει. Επομένως είναι σημαντικό σε περίπτωση που ο θηλασμός δεν κυλάει φυσιολογικά, να απευθύνεστε σε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο γαλουχίας για να σας κατευθύνει και να βρει την καταλληλότερη λύση που θα βοηθήσει στη συνέχεια του θηλασμού και όχι στη διακοπή του.