Ερευνώντας το μωρό που θηλάζει

Ερευνώντας το μωρό που θηλάζει

Τι έχουν δείξει οι έρευνες για τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες.

 

*Με τη συνεργασία της παιδιάτρουMSc, MRCPCH, PgDip (Allergy), ΙBCLC, Κάτιας Σοφιανού-Κατσούλη.

Με το θέμα του θηλασμού έχει συμβεί το εξής παράδοξο: Οι ερευνητές προσπαθούν με μια σειρά ερευνών να αποδείξουν πως η φυσική διαδικασία της εδραίωσης του μητρικού θηλασμού είναι εν τέλει και η καλύτερη επιλογή για τη βέλτιστη εξέλιξη του ανθρώπου σε σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Επειδή, όμως, τα τελευταία χρόνια οι διαφημιστικές καμπάνιες έχουν κατορθώσει να μας κάνουν να ξεχάσουμε το αυτονόητο, πάμε μαζί να δούμε επιγραμματικά τι πλεονεκτήματα έχει ένα μωρό που θηλάζει σε σύγκριση με εκείνο που καταναλώνει υποκατάστατα μητρικού γάλακτος.

Πριν από αυτό, όμως να ξεκαθαρίσουμε πως:

1. Ο θηλασμός είναι σχεδόν πάνταεφικτός.

2. Ένας ειδικός  θα σας διαβεβαιώσει πως ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες μία μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει.

3. Εάν ανήκετε στο μικρό  ποσοστό που δεν μπορεί να προσφέρει μητρικό γάλα στο μωρό του, δεν σημαίνει πως αυτό μεγαλώνοντας δεν θα είναι υγιές.

4. Πριν πείτε «δεν μπορώ να θηλάσω» καλό είναι να λάβετε την διαβεβαίωση αυτή από τον ειδικό επαγγελματία υγείας που έχει γνώσεις πάνω στο θηλασμό.

Το πλεονεκτήματα που προσφέρει ο μητρικός θηλασμός

1. Ανοσοποιητικό σύστημα. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα, τα οποία προφυλάσσουν το νεογνό από ασθένειες. Βοηθά την άμυνα του οργανισμού να ωριμάσει και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κατά την παιδική ηλικία.

2. Αλλεργίες. Ο θηλασμός φαίνεται να μειώνει την εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας και τροφικών αλλεργιών. Ο αποκλειστικός θηλασμός για περισσότερο από 4 μήνες φαίνεται να προστατεύει σημαντικά το παιδί από άσθμα και από άλλη αλλεργική ευαισθητοποίηση, ενώ τείνει να του προσφέρει καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων 8 χρόνια αργότερα. Ακόμα έχει βρεθεί πως τα μωρά που δεν θηλάζουν καθόλου παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για συριγμό, δυσκολία στην ανάσα, ξηρό βήχα και επίμονο φλέγμα τα 4 πρώτα χρόνια ζωής τους.

Θηλασμός

3. Λοιμώξεις. Τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης οξείας μέσης πυώδους ωτίτιδας., γαστρεντερίτιδας και ουρολοιμώξεων

4. Στόμα/γεύση. Εξαιτίας των κινήσεων άντλησης το μωρό αποκτά ταχύτερα των έλεγχο των μυών του προσώπου. Ακόμα, οι μικρές αλλαγές στην γεύση του μητρικού γάλακτος βοηθούν το μωρό να δεχθεί αργότερα πιο εύκολα την γεύση των στερεών τροφών. Τέλος, τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν μεγαλώνοντας λιγότερα ορθοδοντικά προβλήματα.

5. Νεφρά. Επειδή το μητρικό γάλα περιέχει λιγότερο αλάτι είναι πιο φιλικό προς τα νεφρά του μωρού.

6. Μακροπρόθεσμα οφέλη. Το μητρικό γάλα φαίνεται να προφυλάσσει από τον διαβήτη. Οι ενήλικες που θήλασαν ως μωρά τείνουν να έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη. Ακόμα, οι ερευνητές διατείνονται πως τα μωρά που θηλάζουν έχουν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς. Τέλος, ο θηλασμός έχει αποδειχθεί πως δρα κατά της παχυσαρκίας, που είναι η κυριότερη αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

7. Νοημοσύνη. Λέγεται πως τα μωρά που θηλάζουν τείνουν να έχουν υψηλότερο I.Q., αφού τα λιπαρά οξέα του μητρικού γάλακτος βοηθούν την ανάπτυξη του νευρικού ιστού.

8. Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι η ενίσχυση του ψυχικού δεσμού μητέρας παιδιού με ανεκτίμητα οφέλη για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού σε αυτόν τον τομέα.