Το DHA μεταφέρεται στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος, αυξάνοντας τις ανάγκες της μητέρας για ω-3 λιπαρά οξέα
Το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), που ανήκει στην οικογένεια των ω-3 λιπαρών οξέων, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, του κεντρικού νευρικού συστήματος και των οφθαλμών του εμβρύου. Για αυτό δεν είναι τυχαίο που κατά την εγκυμοσύνη, τα επίπεδα του DHAστο αίμα αυξάνονται. Τι συμβαίνει όμως κατά τον θηλασμό;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία απάντησαν στο παραπάνω ερώτημα ερευνώντας την περιεκτικότητα του DHA στο αίμα 57 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη. Οι γυναίκες αυτές συμμετείχαν στην έρευνα μετά την 36η – 37η εβδομάδα κύησης και συνέχισαν να λαμβάνουν μέρος σε αυτήν για 64 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος, οι 35 θήλαζαν, ενώ οι υπόλοιπες 22 τάιζαν το μωρό τους με γάλα φόρμουλας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν την περιεκτικότητα του αίματος τους σε λιπαρά οξέα, αρχικά όταν κυοφορούσαν και στη συνέχεια ανά διαστήματα την περίοδο μετά τον τοκετό. Η πρόσληψη λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής υπολογίστηκε στις 4 και 32 εβδομάδες μετά τον τοκετό με την αξιολόγηση συχνών ερωτηματολογίων που αφορούσαν στη διατροφή.
Οι ερευνητές εντόπισαν ότι:
Το συνολικό περιεχόμενο σε λιπαρά οξέα στο αίμα μειώθηκε δραματικά μετά τον τοκετό, ενώ τα απαραίτητα λιπαρά οξέα αυξήθηκαν με εξαίρεση το DHA.
Το DHA μειώθηκε μετά τον τοκετό τόσο στις μητέρες που θήλαζαν όσο και σε εκείνες που τάιζαν το μικρό τους με ξένο γάλα.
Ωστόσο, η μείωση ήταν μεγαλύτερη στις θηλάζουσες μητέρες, καθώς το DHA περνά στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος.
Στην 32η εβδομάδα μετά τον τοκετό, οι μητέρες που δεν θήλαζαν λάμβαναν κατά μέσο όρο 55mgDHA την ημέρα, ενώ οι θηλάζουσες μητέρες 81 mg. Επειδή η ποσότητα του DHA που μεταφέρεται μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό υπολογίζεται στα 51 mg ημερησίως, οι θηλάζουσες μητέρες προσλαμβάνουν 30 mg την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα DHA για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους.
Τι σημαίνει το παραπάνω;
Επειδή η συγκέντρωση σε DHAστο μητρικό γάλα εξαρτάται από την περιεκτικότητά του στη διατροφή σας, καλό θα ήταν να εντάξετε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας κάποιες πηγές ω-3 λιπαρών, όπως ιχθυέλαια, λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, κολιός), καρύδια, σαλιγκάρια και λαχανικά, όπως η αντράκλα (γλιστρίδα).