Να του δώσω χαμομήλι;

Να του δώσω χαμομήλι;

Το χαμομήλι, το τσάι και τα άλλα βότανα δεν συνίσταται ως ρόφημα για μωρά

*Με τη συνεργασία της παιδιάτρου MSc, MRCPCH, PgDip (Allergy), ΙBCLC,Κάτιας Σοφιανού-Κατσούλη.

Εάν το μωράκι σας υποφέρει από κολικούς πολλοί είναι εκείνοι-συγγενείς και φίλοι- που θα σας προτείνουν να του δώσετε χαμομήλι για να ηρεμήσει. Η συμβουλή αυτή στηρίζεται στην ιδιότητα του χαμομηλιού να καταπραΰνει γαστρεντερικές ενοχλήσεις και στην παραδοχή ότι το εν λόγω βότανο σπάνια προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα ασαφές πως οι κολικοί προκαλούνται από γαστρεντερικά προβλήματα, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε πως κάποιες παλιές πρακτικές, όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα αλλά πιθανόν να έχουν και αρνητικές συνέπειες στην υγεία του μωρού.

Ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά δεν έχει ανάγκη για κανενός είδους ρόφημα πέρα από τα γάλα της μαμάς του. Η κατανάλωση χαμομηλιού ή οποιουδήποτε άλλου βοτάνου δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην καταπολέμηση των κολικών ή ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες, ενώ περιέχει ουσίες που δεν έχουν μελετηθεί σε μωρά ως προς τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Αντίθετα, τέτοιου είδους ροφήματα δεν συνίστανται σε μωρά αφού δεν αποτελούν υγιεινή διατροφική επιλογή για την ηλικία τους, δεν προσφέρουν κάτι, ενώ αντί να τα ηρεμήσουν ενδέχεται να πετύχουν ακριβώς το αντίθετο, να τους δημιουργήσουν υπερένταση.

  • Ένα μωρό κάτω των 6 μηνών δεν χρειάζεται επιπλέον υγρά πέρα από το μητρικό γάλα, το οποίο καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του αφού διαθέτει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του. Η χορήγηση χαμομηλιού, τσαγιού ή άλλου ανάλογου ροφήματος τους πρώτους 6 μήνες δεν χρειάζεται, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση νερού (αφού τις ποσότητες νερού που χρειάζεται τις προσλαμβάνει από το μητρικό γάλα).
  • Μετά τους 6 μήνες και με την έναρξη λήψης στερεών τροφών το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να πίνει νερό, το οποίο θα είναι και το μοναδικό ρόφημα που συνίσταται για αυτή την ηλικία εκτός από το μητρικό γάλα ή το γάλα φόρμουλας. Το χαμομήλι ή το τσάι καλό είναι να αποφεύγεται μέχρι το παιδί σας να μεγαλώσει αρκετά και αφού έχετε συζητήσει την πιθανότητα χορήγησης τέτοιου είδους ροφημάτων με τον παιδίατρο.
  • Το τσάι, από την άλλη μεριά, δυσχεραίνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, τον οποίο χρειάζεται το μωρό σας για την υγιή ανάπτυξή του. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ τα παιδιά που δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου πιθανόν να παρουσιάσουν μακροπρόθεσμα μαθησιακά προβλήματα.
  • Παράλληλα, τα βότανα σε μεγάλες ποσότητες είναι πιθανό να μετριάσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του μητρικού θηλασμού, να επιδράσουν αρνητικά στην παραγωγή της μητέρας σε γάλα (μικρότερη ζήτηση σημαίνει και μικρότερη παραγωγή), ενώ προκαλούν και απώλεια υγρών με τα συνεπαγόμενα αποτελέσματα καθώς είναι διουρητικά.
  • Τέλος, ορισμένοι τύποι τσαγιού περιέχουν ζάχαρη, την οποία δεν χρειάζεται να καταναλώσει το μωρό σας. Αφενός οι επιπλέον θερμίδες που παρέχονται μέσω της κατανάλωσης ζάχαρης δεν προσφέρουν τίποτα σε ένα μωρό, αφετέρου τροφές και ποτά με ζάχαρη επιδρούν αρνητικά στην υγεία του οργανισμού, με επιπτώσεις στην οδοντοστοιχία και το βάρος του.