Είναι δυνατόν να συνεχιστεί ο θηλασμός και μετά την επιστροφή της μητέρας στην δουλειά; Ναι είναι! Δείτε.
Η δεύτερη κατά σειρά αιτία διακοπής του θηλασμού είναι η επιστροφή της νέας μητέρας στην δουλειά. Επίσης, η ίδια αφορμή πολλές φορές λειτουργεί και ακόμα πιο υπονομευτικά στον θηλασμό, αφού πολλές γυναίκες δεν θηλάζουν, επειδή ακριβώς σύντομα θα αναγκαστούν ούτως ή άλλως να σταματήσουν λόγω εργασίας. Ωστόσο, με λίγο προγραμματισμό και επιπλέον κόπο, εργασία και θηλασμός μπορούν να συνδυαστούν.
Γιατί να μπω σε τέτοιο μπελά;
Για την βέλτιστη δυνατή υγεία του παιδιού σας και την δική σας. Πιο συγκεκριμένα, εάν συνεχίσετε τον θηλασμό κερδίζετε αυξημένη προστασία από οστεοπόρωση, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο μαστού και παχυσαρκία, ενώ γλυτώνετε από πολλές ενοχές που αφήνετε το μωρό μακριά σας!
Από την άλλη, το μωράκι σας θα συνεχίσει να επωφελείται των θετικών επιδράσεων του μητρικού γάλακτος και, κατά συνέπεια, θα έχει πληρέστερη νευρολογική ωρίμανση, λιγότερα κρυώματα και λοιμώξεις, προστασία από διαβήτη, παχυσαρκία κλπ. Επιπλέον, θα μπορεί με τον τρόπο αυτό να αναπληρώνει πιο εύκολα το συναισθηματικό έλλειμμα που του δημιουργεί η πολύωρη απουσία σας.
Μάθετε και αυτό:
Παρότι ανάμεσα σε μητέρα και παιδί πάντα υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση, ο θηλασμός δυναμώνει τον δεσμό και ενισχύει την μοναδικότητα της επαφής που έχετε δημιουργήσει!
Προετοιμασία για επιστροφή στην δουλειά
- Καταρχήν, πρέπει να επαναλάβετε στον εαυτό σας το εξής: «Κανείς δεν με έχει στον κόσμο τόση ανάγκη όσο το νεογέννητο παιδί μου, άρα ούτε και ο εργοδότης μου». Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να αφοσιωθείτε στον θηλασμό και στον νέο σας ρόλο, καθ’ όλη τη διάρκεια εγκατάστασης της γαλουχίας (από την γέννηση έως 4 με 6 εβδομάδες). Κάτι τέτοιο, φυσικά, σημαίνει πως θα ήταν καλό το διάστημα εκείνο να αποφεύγετε οποιαδήποτε προετοιμασία για απογαλακτισμό, όπως αντλήσεις ή μπιμπερό.
- Κατόπιν, θα αρχίσετε να θέτετε σε εφαρμογή το χρονικό πλάνο δράσης και ενεργειών, που καθορίσατε με τον γυναικολόγο σας. Κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να γίνει αρκετά νωρίς ακόμα και πριν την γέννηση.
- Στην συνέχεια, περίπου ένα μήνα πριν την επιστροφή σας στην δουλειά είναι σημαντικό να ενημερωθείτε από κάποιον σύμβουλο γαλουχίας (γυναικολόγο ή παιδίατρο) για την χρήση θηλάστρου και για τους κανόνες αποθήκευσης και χειρισμού του μητρικού γάλακτος. Εκείνος θα σας βοηθήσει μάλιστα να επιλέξετε εκείνο που είναι καλύτερο για εσάς, ανάλογα με τις ανάγκες σας.
- Παράλληλα, θα πρέπει να εφοδιαστείτε με τον απαραίτητο εξοπλισμό (τσάντα μεταφοράς, αντλία, παγοκύστες, αποθηκευτικά σακουλάκια κλπ.).
- Τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την επιστροφή στην εργασία θα πρέπει να ξεκινήσετε τις αντλήσεις, για να δημιουργήσετε μια ατομική τράπεζα γάλακτος. Αυτό θα σας βοηθήσει:
1.Να εξοικειωθείτε με τις αντλήσεις.
2.Να μειωθεί το άγχος σας για την ποσότητα γάλακτος που θα μπορείτε να εξασφαλίζετε κατά τις πρώτες μέρες στην δουλειά.
3.Να βρίσκεστε τουλάχιστον κατά μία ημέρα μπροστά σε αποθέματα μητρικού γάλακτος, δηλαδή να διατηρεί απόθεμα τουλάχιστον 2-3 γευμάτων στο ψυγείο.
- Τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την επιστροφή σας, θα πρέπει να αρχίσει η συστηματική εξοικείωση του μωρού με το άτομο που θα το φροντίζει. Καλό θα ήταν να «μυήσετε» το άτομο αυτό στον σύγχρονο τρόπο διατροφής και ανατροφής του βρέφους (τάισμα με τα πρώτα σημάδια της πείνας του, κατά απαίτηση του μωρού και όχι με άκαμπτα ωράρια, άμεση απόκριση στο κλάμα του, αγκαλιά και χάδι όποτε χρειάζεται κλπ.), μιας και τα άτομα που φροντίζουν τα μωρά κατά την απουσία της μητέρας – συνήθως γιαγιά, παππούς, νταντά – διατηρούν ακόμα πεπαλαιωμένες αντιλήψεις.
Η εργασία ξεκίνησε
Η αποφράδα μέρα που θα αποχωριστείτε το παιδάκι σας (έστω και για 4 ώρες, εάν κάνετε χρήση της άδειας θηλασμού) έφτασε. Τι πρέπει να κάνετε:
1.Να θηλάσετε το μωράκι σας αμέσως πριν φύγετε για την δουλειά και αμέσως μόλις επιστρέψετε σπίτι, σύμφωνα πάντα με τα σημάδια πείνας που σας δείχνει.
2.Σε περίπτωση που δεν επιστρέφετε με μειωμένο ωράριο, καλό θα ήταν να διαπραγματευτείτε με τον εργοδότη σας ένα 20λεπτο διάλειμμα κάθε 3 με 4 ώρες, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες, για την διατήρηση του μητρικού γάλακτος, αντλήσεις. Ωστόσο, εάν το μικρούλι σας ήδη τρώει στερεές τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εν λόγω αντλήσεις δεν είναι αναγκαίες.
3.Στο σπίτι θηλάζετε τον μωρό ελεύθερα, κάθε φορά που «ζητάει» και συνεχίστε τις αντλήσεις, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες.
4.Τέλος, προσπαθήστε να αποφύγετε το άγχος και τον αρνητισμό, εν γένει. Τα τελευταία λαμβάνονται αμέσως ως σήματα από το παιδί και μεταδίδονται σε αυτό. Να έχετε κατά νου ότι η προσπάθεια που κάνετε είναι σπουδαία και πολύτιμη για την οικογένειά σας.
SOS Tip
Ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνει το παιδάκι σας το γάλα κατά την απουσία σας είναι με ποτηράκι ή κουταλάκι, για να μην υπάρξει κίνδυνος σύγχυσης των θηλών από την χρήση του μπιμπερό. Εάν, βέβαια, το μωρό είναι ακόμα πολύ μικρό (2 με 6 μηνών) και, κατά συνέπεια, τρέφεται μόνο με γάλα, απαιτεί συχνά γεύματα και μεγάλες ποσότητες, τότε η χρήση μπιμπερό, αν και λιγότερο επιθυμητή, είναι αναπόφευκτη.