Ροφήματα που βοηθούν στον θηλασμό

Ροφήματα που βοηθούν στον θηλασμό

Ποια βότανα προάγουν την παραγωγή γάλακτος και ποια είναι απαγορευτικά την περίοδο του θηλασμού;

Πολλές φορές έχω συναντήσει θηλάζουσες μητέρες να πίνουν μπύρα για να «κατεβάσουν» γάλα. Ο λόγος είναι πως από μελέτες έχει αποδειχθεί πως ο πολυσακχαρίτης της βύνης που υπάρχει στην μπύρα διεγείρει την έκκριση της προλακτίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο, η τακτική αυτή είναι λανθασμένη, αφού η μπύρα περιέχει αλκοόλ, το οποίο μειώνει την παραγωγή και κάνει το μωρό να θέλει να θηλάσει λιγότερο (μικρότερη ζήτηση-μικρότερη προσφορά).

Φυσικά, πίνοντας μπύρα χωρίς αλκοόλ έχετε όλα τα οφέλη χωρίς τους κινδύνους της  αιθανόλης. Εάν, όμως, αυτή η επιλογή, για τον άλφα ή βήτα λόγο, δεν σας ταιριάζει μπορείτε να  καταφύγετε σε άλλα διατροφικά βοηθήματα.

Κάποια βότανα, όπως ο μάραθος, η τριγονέλλα, ο βασιλικός, το κύμινο και η σκόνη γλυκάνισου,  περιέχουν φυτικές ουσίες που προάγουν την παραγωγή γάλακτος. Ενώ άλλα, όπως η τσουκνίδα, η πικραλίδα, το σπανάκι, το σέσκουλο, το λάχανο και το ραδίκι μπορούν να μειώσουν τα οιδήματα.

Προσοχή! Κάποια βότανα έχουν την ιδιότητα να σταματούν το γάλα, οπότε είναι σημαντικό να τα αποφύγετε. Στα «απαγορευμένα» κατατάσσονται το χαμομήλι, ο δυόσμος, το φασκόμηλο και η αγράμπελη.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση καφεΐνης την περίοδο του θηλασμού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300mg/ημέρα. Περιορίστε τον καφέ και το τσάι (ναι, ναι και το πράσινο) στα 2 φλιτζάνια την ημέρα.

Και μην ξεχνάτε! Τα παραπάνω βότανα δεν είναι «μαγικά». Την παραγωγή γάλακτος την ορίζει κυρίως το μωρό σας, το οποίο θα πρέπει να θηλάζει συχνά και κατά βούληση.