Ο θηλασμός προστατεύει την καρδιά του

Ο θηλασμός προστατεύει την καρδιά του

Ανάμεσα στα οφέλη του θηλασμού είναι και η προστασία της καρδιάς του παιδιού!

Φυσικά και θέλετε να θωρακίσετε την υγεία του με κάθε τρόπο. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχετε θέσει ως γονείς. Η καλή κατάσταση της καρδιάς του, φυσικά, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (ιστορικό, διατροφή, άσκηση, επιλογές ζωής) αλλά τι θα λέγατε εάν σας αποκαλύπταμε ότι το πρώτο λιθαράκι μπορείτε να το τοποθετήσετε από την βρεφική ηλικία.

Ναι, καλά καταλάβατε! Ένα από τα πάμπολλα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πως συμβάλει στην καλή υγεία της καρδιάς του και, μάλιστα, για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Το παραπάνω υποστηρίζει μια έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society B. Οι ερευνητές εξέτασαν 7.000 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 24 έως 32 χρονών, επιδιώκοντας να μετρήσουν τα επίπεδα της C– αντιδρώσας πρωτεΐνης, τα οποία αυξάνονται σε περίπτωση φλεγμονής. Βρήκαν, λοιπόν, πως οι ενήλικες που είχαν θηλάσει ως βρέφη λιγότερο από 3 μήνες ή καθόλου, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για χρόνια φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης κάποιας καρδιακής ασθένειας. Εκείνοι δε που είχαν θηλάσει ως μωρά από 3 μέχρι 12 μήνες είχαν 20-30% χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν θηλάσει καθόλου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο θηλασμός βοηθάει στο «χτίσιμο» του τμήματος του ανοσοποιητικού συστήματος που ρυθμίζει τις φλεγμονές στη βρεφική ηλικία και πιθανόν και στην ενήλικη ζωή. Επίσης,  το μητρικό γάλα πιθανόν να καθορίζει τους τύπους των βακτηρίων που εγκαθίστανται στο έντερο του μωρού, τα οποία παίζουν ρόλο στις φλεγμονές. Τέλος, επειδή το σωματικό λίπος συνδέεται με υψηλότερο ρίσκο εμφάνισης φλεγμονών και γνωρίζοντας ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, το μητρικό γάλα διαδραματίζει έναν έμμεσο ρόλο στην πρόληψη των φλεγμονών μιας και βοηθάει στη μείωση του σωματικού λίπους.