Τα σημάδια που δείχνουν πως το μωρό θέλει να κάνει μαμ.
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν γιατροί που συμβουλεύουν τις μητέρες να θηλάζουν το μωρό τους με πρόγραμμα, κάθε 3 ή 4 ώρες. Ωστόσο, όλες οι νεότερες έρευνες συμφωνούν πως με τον τρόπο αυτό οι γονείς παραβλέπουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε μωρού. Πιο συγκεκριμένα, οι δοξασίες που ήθελαν συγκεκριμένη και αυστηρή ρουτίνα με τακτικά ταΐσματα δε βασίζονται καθόλου στη βρεφική φυσιολογία, δε σέβονται τις ολοένα μεταβαλλόμενες ανάγκες του μωρού, εμποδίζουν την εδραίωση του θηλασμού και επιφέρουν προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία.
Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα αντιπροτείνει την παροχή τροφής στο βρέφος κάθε φορά που εκείνο δείχνει σημάδια ότι πεινά. Και ποια είναι αυτά; Πάντως όχι το κλάμα, αφού αυτό είναι καθυστερημένο σημάδι πείνας. Μάλιστα, εάν το παιδί έχει καταλήξει να κλαίει τότε ο θηλασμός θα πρέπει να καθυστερεί, μέχρι η μητέρα να καταφέρει να το ηρεμήσει. Σε αντίθετη περίπτωση το άγχος, η ανησυχία και ο εκνευρισμός του θα το δυσκολεύουν να πιάσει την θηλή, θα μπαίνει και θα βγαίνει σε αυτή με πιθανό τραυματισμό της και, γενικά, θα επιφέρει λάθη στην ορθή τεχνική.
Προσπαθήστε, λοιπόν, να αποκωδικοποιήσετε την γλώσσα επικοινωνίας του μικρού σας, ώστε να παρέχετε τροφή με τα πρώτα σημάδια πείνας. Αυτά διαφέρουν από παιδί σε παιδί, αλλά σε γενικές γραμμές είναι τα παρακάτω:
- Όταν το μωρό είναι ξύπνιο
- Κάνει με τα χείλη του ήχους πιπιλίσματος.
- Βάζει ή προσπαθεί να βάλει τα χέρια του στο στόμα.
- Βγάζει ήπιες, διακεκομένες φωνούλες ή αναστεναγμούς.
- Μοιάζει ανήσυχο και κινητικό.
- Στραβώνει το στόμα ή κάνει γκριμάτσες ή και χαμογελά.
- Εκτείνει τα χέρια του.
- Κάνει νωθρές, κυκλικές κινήσεις χεριών ή ποδιών, σαν κάτι να «ψάχνει».
- Ανασαίνει άρρυθμα ή γρήγορα.
- Κουνά το κεφάλι του αριστερά δεξιά, πάλι σαν να αναζητά κάτι.
- Στρέφει συνεχώς το κεφάλι του προς μια μεριά.
- Ανοιγοκλείνει το στόμα του.
- Ανοίγει πλατιά το στόμα του.
- Βγάζει προς τα έξω τη γλώσσα του ή κάνει σα να γλείφεται.
- Όταν το μωρό κοιμάται ελαφρά
- Κουνάει τους βολβούς των ματιών του κάτω από τα βλέφαρα.
- Κάνει σαν να βλέπει όνειρο.
- Στραβώνει το στόμα στον ύπνο του ή κάνει γκριμάτσες.
- Αφήνει που και που φωνούλες.
- Κουνάει τα χέρια ή τα πόδια του ήσυχα και απαλά.
Στην τελευταία περίπτωση, μόλις αντιληφθείτε πως το μωρό είναι δεκτικό καλό είναι να το πάρετε αγκαλιά, για να σας μυρίζει και να νιώσει την ζεστασιά σας, και να το αφήσετε να αναζητήσει μόνο του το στήθος σας.