Μητρικό γάλα: 30 εναλλακτικές χρήσεις

Μητρικό γάλα: 30 εναλλακτικές χρήσεις

Το μητρικό γάλα ως μέσο θεραπεία μιας ποικιλίας μολύνσεων, πληγών και αλλεργιών

Το θαυματουργό μητρικό γάλα είναι απολύτως απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του μωρού και την θωράκιση του ανοσοποιητικού του συστήματος, αλλά έχει και άλλες χρήσεις. Λειτουργεί ως «μαγικό φίλτρο» που μπορεί να θεραπεύσει μια ποικιλία από ασθένειες ή πληγές, από ωτίτιδα μέχρι γρατζουνιές και από το έκζεμα μέχρι το τσίμπημα από έντομα!

  1. Ωτίτιδα. Αν έχει κάποια μόλυνση στα αυτιά, αρκεί λίγο μητρικό γάλα μέσα στο αυτί του και σε λίγη ώρα το μικρό σας θα έχει γίνει περδίκι.
  2. Μολύνσεις στα μάτια. Το μητρικό γάλα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις μολύνσεις στα μάτια γιατί διατηρεί καθαρή την περιοχή και συμβάλλει στην γρήγορη επούλωση/θεραπεία της μόλυνσης. Εφαρμόστε 3-4 σταγόνες 3 φορές την ημέρα στο μάτι που έχει τη μόλυνση και, ανάλογα με το πρόβλημα, το πρόβλημα θα έχει λυθεί το πόλυ μέσα σε μια βδομάδα. Το γνωστό «κριθαράκι», για παράδειγμα, γίνεται παρελθόν σε 2 μόλις μέρες.
  3. Μύκητες. Σκοτώνει τα ανθυγιεινά βακτήρια, όπως τους μύκητες από την πάνα. Εφαρμόστε μητρικό γάλα στην περιοχή της πάνας για την πρόληψη και τη θεραπεία μολύνσεων από μύκητες.
  4. Επιχείλιος έρπης. Λίγες σταγόνες μητρικό γάλα στην μολυσμένη περιοχή και ο επιχείλιος έρπης θα είναι σύντομα παρελθόν.
  5. Βρεφική ακμή. Το μητρικό γάλα είναι αποτελεσματικό και για τη θεραπεία της βρεφικής ακμής.
  6. Ερεθισμένες ή σκασμένες θηλές. Βάζοντας λίγο μητρικό γάλα μπορείτε να θεραπεύσετε τις πληγωμένες, ερεθισμένες ή σκασμένες θηλές κατά την περίοδο του θηλασμού.
  7. Κρύωμα. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε αντισώματα, επομένως αν το μωρό σας κρυώσει, θηλάστε το όσο πιο συχνά μπορείτε ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του σύστημα για να καταπολεμήσει το κρύωμα. 
  8. Πυρετός. Παρομοίως λόγω των αντισωμάτων που περιέχει βοηθάει το μικρό σας να καταπολεμήσει την ασθένεια και τον πυρετό, ενώ ταυτόχρονα το διατηρεί ενυδατωμένο.
  9. Έκζεμα. Είναι κατάλληλο για να θεραπεύσει το έκζεμα καθώς δεν ερεθίζει το ευαίσθητο δέρμα.  
  10. Αλλεργίες στο δέρμα. Αν το μικρό σας υποφέρει από αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών στο δέρμα, δοκιμάστε να τις θεραπεύσετε με μητρικό γάλα.
  11. Εξανθήματα. Το μητρικό γάλα όχι μόνο θεραπεύει τα εξανθήματα, αλλά προλαμβάνει και την εξάπλωσή τους.
  12. Τσίμπημα μέλισσας. Βοηθάει στη μείωση του πόνου και του οιδήματος από το τσίμπημα. Αποτελεί τη πρώτη βοήθεια μέχρι να φτάσετε στον γιατρό ή στο νοσοκομείο.
  13. Τσίμπημα από κουνούπι.Όπως και με το τσίμπημα από μέλισσα, η εφαρμογή μητρικού γάλακτος μπορεί να μειώσει το οίδημα και την φαγούρα από τσίμπημα κουνουπιού.
  14. Σύγκαμα από τις πάνες. Αντί να εφαρμόζετε αλοιφές για το σύγκαμα, βάλτε στο σημείο που έχει ερεθιστεί το δέρμα μητρικό γάλα, χωρίς να ανησυχείτε αν θα ερεθίσει το δερματάκι του.
  15. Κοψίματα, γρατζουνιές. Βάλτε λίγο γάλα στο κόψιμο ή στη γρατζουνιά, μαζί με μια γάζα και αφήστε το να επουλωθεί. Δεν χρειάζεται παραπάνω από μια με δύο ημέρες.
  16. Αυπνία.Ο θηλασμός απελευθερώνει τόσο στο μωρό όσο και στη μητέρα ορμόνες που σχετίζονται με τον ύπνο, ενθαρρύνοντας έναν καλό βραδινό ύπνο.
  17. Νινίδα. Αν το μωράκι σας έχει σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής ή αλλιώς νινίδα, βάλτε στο κεφαλάκι του λίγο μητρικό γάλα και χτενίστε το με μια μαλακή βούρτσα. 
  18. Ανεμοβλογιά. Βοηθάει στην ανακούφιση από τη φαγούρα και στην επούλωση των πληγών.
  19. Φραγμένος δακρυϊκός πόρος.Βάλτε μια σταγόνα γάλα στο ματάκι του με τον φραγμένο δακρυϊκό πόρο και, πιθανότατα, σε μια ημέρα θα έχει ανοίξει.
  20. Ρινική συμφόρηση. Λίγες σταγόνες γάλα στα ρουθούνια του βοηθούν στην αποσυμφόρηση της μύτης, το ίδιο καλά με τα φάρμακα του εμπορίου, χωρίς όμως τις παρενέργειες. Εφαρμόστε μερικές σταγόνες και κατόπιν χρησιμοποιήστε το αποσυμφορητή.
  21. Γρίπη. Είναι εύπεπτο, κάνει καλό στη ναυτία και βοηθάει ένα μωρό να παραμείνει ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια γρίπης.
  22. Έγκαυμα. Καθαρίστε το κάψιμο, εφαρμόστε λίγο μητρικό γάλα και τυλίξτε το με μια αποστειρωμένη γάζα για να επιταχύνετε την επούλωση. 
  23. Έγκαυμααπότονήλιο.Εφαρμόστε το στα σημεία που έχετε πάθει έγκαυμα από τον ήλιο και γρήγορα το σημείο θα επουλωθεί.
  24. Μυρμηγκιά. Τοποθετήστε μια σταγόνα μητρικού γάλακτος καθημερινά πάνω σε μια μυρμηγκιά μέχρι να ξεραθεί σε διάστημα περίπου μίας με 2 εβδομάδων, ανάλογα και με το μέγεθός της.
  25. Πρησμένα μάτια. Το μητρικό γάλα έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη μείωση του οιδήματος. Βάλτε μικρή ποσότητα πάνω σε βαμβάκι και ακουμπήστε απαλά στην περιοχή του πρηξίματος.
  26. Ξηροδερμία.Ενυδατώνει το δέρμα και το κάνει απαλό. Τοποθετήστε απευθείας μητρικό γάλα σε σημεία με έντονη ξηροδερμία ή προσθέστε μια κούπα γάλα στο νερό της μπανιέρας για να φροντίσετε το ξηρό δέρμα.  
  27. Σκασμένα χείλη. Απλώστε λίγο μητρικό γάλα στα σκασμένα χείλη του μικρού σας για άμεση ανακούφιση.
  28. Καρκίνος. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το μητρικό γάλα πιθανόν να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.
  29. Παρενέργειες χημειοθεραπειών ή θεραπειών με ακτίνες. Το μητρικό γάλα είναι αποτελεσματικό σε μερικούς ασθενείς για την ανακούφιση από τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών, όπως της ναυτίας και τις δυσκολίες στην πέψη. 
  30. Αλλεργίες σε τροφές. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες από εκείνα που δεν θηλάζουν να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες.