Μαλάξεις στο στήθος κατά τον θηλασμό

Μαλάξεις στο στήθος κατά τον θηλασμό

Μάθετε πώς να κάνετε μαλάξεις στο στήθος για να βοηθήσετε το μωρό σας να πίνει γάλα κατά τη διάρκεια του θηλασμού

 

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου- συμβούλου γαλουχίας, MRCPCH DCH IBCLC, Στέλιου Παπαβέντση.

Έχετε αντιληφθεί ποτέ ότι το μωράκι σας απλά πιπιλάει τη θηλή χωρίς να πίνει στην πραγματικότητα γάλα ενώ το θηλάζετε; Για να βοηθήσετε το μωρό σας να συνεχίσει να λαμβάνει γάλα μάθετε πώς να κάνατε μαλάξεις στήθους.

Μη θρεπτικό πιπίλισμα

Το «μη θρεπτικό» πιπίλισμα είναι φυσιολογικό και θεμιτό σε αρκετές περιστάσεις, όπως:

  • Στην πρώτη περίοδο του θηλασμού, όταν το μωρό μαθαίνει σιγά-σιγά να τρέφεται σωστά στο στήθος
  • Στην αρχή κάθε θηλασμού, όπου με το γρήγορο πιπίλισμα το μωρό βοηθάει να «κατέβει» το γάλα (ενεργοποιεί το αντανακλαστικό έκλυσης γάλακτος)
  • Στο τέλος του κάθε θηλασμού, όταν αραιώνουν οι θρεπτικοί θηλασμοί και το μωρό χαλαρώνει
  • Οποτεδήποτε το μωρό θέλει να έρθει στο στήθος για λόγους πέρα από πείνα.

Ωστόσο, το «μη θρεπτικό» πιπίλισμα στο θηλασμό, εάν κυριαρχεί κατά τον πρώτο καιρό που εδραιώνεται η γαλουχία, είναι παθολογικό σημάδι και είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο χρόνος «θρεπτικού» πιπιλίσματος. Εάν λοιπόν το μωρό δεν πίνει άλλο μητρικό γάλα από μόνο του, η μητέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μαλάξεις στήθους για να αρχίσει το μωρό να λαμβάνει κανονικά γάλα.

Πρόκειται για μια βασική τεχνική για να γίνει ο θηλασμός αποτελεσματικότερος, αποδοτικότερος και συντομότερος, η οποία όμως δεν είναι απαραίτητη όταν όλα πηγαίνουν καλά. Σε αυτήν την περίπτωση, η μητέρα δεν πρέπει να αγχώνεται που το παιδί κάθεται στο στήθος για κάποιο χρόνο πιπιλίζοντας επιφανειακά, δηλαδή «μη θρεπτικά». Είναι καλό να αφήνει το μωρό να καθορίσει πότε θα φάει, πώς θα φάει, να το αφήσει να «τελειώσει» την μια πλευρά και να προσφέρει την δεύτερη εάν το μωρό συνεχίζει να πεινάει.

Πώς γίνονται οι μαλάξεις στο στήθος

  • Όποια και αν είναι η στάση θηλασμού, κρατήστε με το ένα σας χέρι το παιδί. Με το ελεύθερό σας χέρι υποστηρίξτε τον μαστό, κάνοντας έναν κύκλο, τοποθετώντας τον αντίχειρα στο πάνω μέρος του μαστού και τα τέσσερα δάχτυλα στο κάτω του μέρος. Το χέρι σας να βρίσκεται σε απόσταση και μακριά από την θηλή και την άλω, κοντά στο θωρακικό τοίχωμα. Προσοχή να μην πιάνετε το στήθος πολύ κοντά στην θηλή, πατώντας τον αδένα με τον δείχτη πάνω από την θηλή και το μεσαίο δάχτυλο κάτω από αυτήν γιατί είναι ο λάθος τρόπος πιασίματος!
  • Παρατηρήστε το στόμα του μωρού για να δείτε αν καταπίνει. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε, αλλά από την άλλη πρέπει να μάθετε να παρατηρείτε το βρέφος την ώρα που είναι στο στήθος. Δεν αρκεί απλά να πιάνει τη θηλή, αλλά να καταπίνει και μαλάξεις στήθουςγάλα. Φυσικά δεν έχει καμία σημασία πόση ώρα βρίσκεται το βρέφος στο στήθος, αλλά αν έχει πιει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος.
  • Εάν το μωρό σταματάει να καταπίνει (δεν θα ακούτε πια τον χαρακτηριστικό ήχο «γκλουπ») και απλά «πιπιλάει» στο στήθος τρεμουλιαστά ή με μικρές και συχνές κινήσεις του σαγονιού, μαλάξτε το στήθος για να αυξήσετε την εσωτερική πίεση σε ολόκληρο το μαστό. Δεν πρέπει να τρίβετε τα δάχτυλά σας στο δέρμα, γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ερυθρότητα. Απλά πιέστε το μαστό χωρίς να μεταφέρετε τα δάχτυλα από τη θέση που βρίσκονται και όχι τόσο δυνατά που να πονάει και προσέχοντας να μην επηρεάζεται το σχήμα της θηλαίας άλου. Με την διατήρηση αυτής της πίεσης, το μωρό συνήθως σε λίγα δευτερόλεπτα ξεκινάει και πάλι να καταπίνει – κάνοντας μεγάλο στόμα, έπειτα παύση, έπειτα κλείνοντας το στόμα. Οπότε, χρησιμοποιήστε τη μάλαξη όταν το βρέφος πιπιλάει χωρίς να καταπίνει.
  • Διατηρήστε την πίεση μέχρι το μωρό να σταματήσει να καταπίνει ακόμα και με την πίεση, οπότε ελευθερώστε το στήθος, ανοίγοντας τα δάχτυλα. Έτσι το μωρό θα κάνει διάλειμμα αλλά και εσείς θα ξεκουράσετε το χέρι σας.
  • Όταν το μωρό ξεκινήσει να πιπιλάει και πάλι, ελέγξτε αν καταπίνει και αν όχι ξεκινήστε πάλι την πίεση στο στήθος.
  • Συνεχίστε στο ένα στήθος μέχρι να αδειάσει. Περιμένετε από αρκετά δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό πριν αποφασίσετε να βγάλετε το παιδί από το στήθος. Μπορεί μετά από μακρά παύση, το μικρό να ξεκινήσει πάλι το πιπίλισμα. Εάν δεν ξεκινάει το πιπίλισμα και δεν βγαίνει μόνο του από το στήθος, βγάλτε το εσείς τοποθετώντας ίσα ίσα το μικρό σας δάχτυλο στο στόμα του μωρού.
  • Αν το μικρό σας δείχνει εκ νέου σημάδια πείνας προσφέρετε τον άλλο μαστό και επαναλάβετε την διαδικασία. Αν όχι, διακόψτε τον θηλασμό και απλώς στο επόμενο γεύμα προσφέρετε το μαστό που δεν έχει αδειάσει.
  • Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά σε πολλές περιπτώσεις, εάν όμως η μητέρα βρίσκει κάποιον άλλο τρόπο που λειτουργεί για το μωρό της καλύτερα πρέπει να τον συνεχίσει. Οποιαδήποτε τεχνική που δεν προκαλεί πόνο στο στήθος και φέρνει γάλα είναι σωστή και μπορεί να χρησιμοποιείται.

 

Η τεχνική των μαλάξεων μπορεί να αποβεί χρήσιμη στις εξής περιπτώσεις:

Όταν το μωρό:

  • δεν βάζει ικανοποιητικό βάρος
  • έχει κολικούς
  • είναι υπερβολικά συχνά στο στήθος ή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε έναν θηλασμό
  • πέφτει για ύπνο εύκολα και γρήγορα πάνω στο στήθος
  • είναι νωθρό, δεν ξυπνάει εύκολα, είναι ικτερικό.

Όταν η μητέρα:

  • έχει πληγωμένες θηλές (δείτε περισσότερα εδώ)
  • το στήθος της εμφανίζει αποφράξεις, πρηξίματα ή μαστίτιδα
  • κάνει αντλήσεις με θήλαστρο, που πρέπει να γίνουν πιο αποδοτικές, πιο αποτελεσματικές και πιο σύντομες.

Αποκοιμιέται ενώ το θηλάζετε

Αποκοιμιέται γρήγορα;

Σημαντική αιτία που το μωρό κατά τις πρώτες 3-6 εβδομάδες πέφτει γρήγορα για ύπνο στο στήθος είναι ότι η ροή γάλακτος από αυτό προς το στόμα του παιδιού είναι αργή και κάτι τέτοιο πρέπει να αποκλειστεί σε ένα μωρό που δεν μεγαλώνει ικανοποιητικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο λόγος που νεογέννητο κοιμάται στο στήθος δεν είναι ότι χόρτασε αλλά επειδή μπορεί να είναι βαριά άρρωστο, έχει σοβαρό ίκτερο, αφυδάτωση, απώλεια βάρους ή υποθυρεοειδισμό. Τα μωρά σε αυτές τις περιπτώσεις κοιμούνται αμέσως στο στήθος πιπιλώντας όχι γιατί είναι οκνηρά ή «κακομαθαίνουν» χρησιμοποιώντας το στήθος της μαμάς ως πιπίλα, αλλά γιατί δεν βρίσκουν ή δεν μπορούν να ρουφήξουν το γάλα! Χρειάζεται πλήρης εκτίμηση θηλασμού από κοντά με επαγγελματία υγείας που γνωρίζει από θηλασμό, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική απομάκρυνση γάλακτος από το στήθος. Αργότερα, μετά τους πρώτους μήνες, τα περισσότερα μωρά βγαίνουν από το στήθος από μόνα τους όταν η ροή μειώνεται τόσο που δεν βρίσκουν γάλα. Καθώς όμως στην αρχή δεν έχουν την ωριμότητα για να κάνουν κάτι τέτοιο παραμένουν στο στήθος της μαμάς για ώρα πολλή χωρίς στην πραγματικότητα να καταπίνουν.

Extratips:

  • Οι μαλάξεις στήθους λειτουργούν ιδιαίτερα καλά κατά τις πρώτες ημέρες από την γέννα. Βοηθούν το νεογέννητο να πάρει περισσότερο πρωτόγαλα.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε μαλάξεις στήθους είναι το μωρό να έχει πιάσει τη θηλή καλά στο στόμα του.