Κλείστε την τηλεόραση όταν θηλάζετε

Κλείστε την τηλεόραση όταν θηλάζετε

Η τηλεθέαση κατά τη διάρκεια του θηλασμού αυξάνει τις πιθανότητες παιδικής παχυσαρκίας

Ο παράγοντας διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ο μόνος που παίζει ρόλο στο μελλοντικό βάρος του μωρού, αλλά και το αν η μητέρα βλέπει τηλεόραση την ώρα του γεύματος, σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα!

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση τωνPediatric Academic Societiesστο Βανκούβερ υποστηρίζει ότι αν μια μέλλουσα μαμά παρακολουθεί τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει αυτή τη συνήθεια όταν ταΐζει το μωρό της.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από το πρόγραμμα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας του Νοσοκομείου Bellevue της Ιατρικής Σχολής NYU της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, 117 γυναίκες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έβλεπαν τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ενώ 3 μήνες αργότερα ρωτήθηκαν πόσο συχνά έβλεπαν τηλεόραση ενώ τάιζαν το μικρό τους. Οι έγκυες γυναίκες που έβλεπαν τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκθέτουν το μωρό τους στην οθόνη ενώ το τάιζαν σε σχέση με εκείνες που δεν παρακολουθούσαν τηλεόραση. Ωστόσο ενώ το 71% δήλωσε ότι έβλεπε τηλεόραση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μόνο το 33% διατηρούσε τη συνήθεια όταν τάιζε το μωρό.

Η έκθεση μικρών παιδιών στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια του γεύματος, συνδέεται με συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία και μειωμένη αίσθηση κορεσμού. Παράλληλα η τηλεθέαση μειώνει την ευκαιρία για ανάπτυξη στενού δεσμού με το μωρό, ειδικά κατά τον θηλασμό, καθώς όταν μια μητέρα ταΐζει το μικρό της είναι σημαντικό να το κοιτάζει όσο και εκείνο την κοιτάζει στα μάτια αλλά και να αντιλαμβάνεται τα σημάδια κορεσμού του μωρού (π.χ. το μωρό προσπαθεί να απομακρυνθεί από το στήθος αν έχει χορτάσει ή το νήπιο κουνάει το κεφάλι του ή δεν ανοίγει το στόμα του). Με άλλα λόγια η εστίαση της προσοχής στο μωρό κατά τη διάρκεια του ταΐσματος είναι σημαντική για την σωματική και συναισθηματική του υγεία.