Οι παγίδες στο δρόμο για τον θηλασμό

Οι παγίδες στο δρόμο για τον θηλασμό

Ποιες προκλήσεις πρέπει να ξεπεράσετε για επιτυχημένο θηλασμό;

Παρόλο που ο θηλασμός είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, σε πολλές γυναίκες φαντάζει «βουνό» λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και λανθασμένων συμβουλών. Για να θηλάσετε με επιτυχία αρκεί να ξέρετε το μυστικό… Αυτό δεν είναι άλλο από το να προετοιμαστείτε επαρκώς για τις προκλήσεις που μπορεί να συναντήσετε, ώστε να γνωρίζετε πώς να τις ξεπεράσετε και να μην πέφτετε στις «τρικλοποδιές» που σας βάζουν. Ας δούμε ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγετε.

Ενδίδετε σε διαφορετικής φιλοσοφίας συμβουλές.Ενδεχομένως κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή κάποιος φίλος να έχει πολύ διαφορετικές απόψεις για τον θηλασμό από ότι εσείς, όπως να μην το θεωρεί τόσο σημαντικό ή να επιμένει πως με αυτόν τον τρόπο το μωρό δεν τρέφεται αρκετά. Ειδικά αν αγχώνεται για την τελευταία περίπτωση και σας λέει διαρκώς πως το μωρό πεινάει, η φράση αυτή είναι πολλές φορές αρκετή για να σας πείσει να διακόψετε τον θηλασμό και να του δώσετε ξένο γάλα. Φροντίστε να παραμείνετε σταθερή στις αποφάσεις σας και αντικρούστε τα επιχειρήματα που ακούτε, λέγοντας ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας ή του ειδικού συμβούλου γαλουχίας.  Παράλληλα, εφοδιάστε με υλικό ενημέρωσης τους στενούς σας συγγενείς και φίλους ώστε να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από το θέμα.

Αποφεύγετε τον νυχτερινό θηλασμό. Υπάρχει μεγαλύτερος πειρασμός από την πρόταση του συντρόφου σας να εξάγετε γάλα με το θήλαστρο για να ταΐσει εκείνος το μωρό με το μπιμπερό το βράδυ, την ώρα που θα ξύπναγε για τον νυχτερινό θηλασμό; Μάλλον όχι, ειδικά την περίοδο που δεν κοιμάστε ιδιαίτερα. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο γίνει συνήθεια, τότε είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειωμένο απόθεμα γάλακτος, ενώ αν συμβαίνει συστηματικά πριν εδραιωθεί ο θηλασμός, υπάρχει ο κίνδυνος το μωρό να αποκτήσει σύγχυση θηλών. Όσο δελεαστική και αν σας φαίνεται η πρόταση, αντιπροτείνετε εσείς τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει ο σύντροφός σας, όπως να του αλλάζει πάνα ή να σας το φέρνει στο κρεβάτι για να μην χρειαστεί να σηκώνεστε. Εσείς, εν τω μεταξύ, σκεφτείτε ότι ο βραδινός θηλασμός δεν θα κρατήσει για πάντα και βέβαια  ότι αποτελεί ένα πραγματικό δώρο για το μικρό σας.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Νυχτερινός θηλασμός, ο πολύτιμος!»

Θεωρείτε ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να θηλάσετε. Ίσως πιστεύετε ότι το στήθος σας είναι πολύ μικρό για να παράγει αρκετό γάλα ή ότι αν έχετε ανεστραμμένες θηλές είναι αδύνατο να θηλάσετε. Ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι πιο δύσκολες από άλλες, αλλά ο θηλασμός δεν είναι ποτέ αδύνατος. Απλάθαχρειαστείμεγαλύτερηπροσπάθειακαιπερισσότερηυπομονή. Για παράδειγμα, ένα μικρό στήθος μπορεί να παράγει την ίδια ποσότητα γάλακτος που παράγει και ένα μεγαλύτερο στήθος ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που οι ανεστραμμένες θηλές αρχίζουν να εξέχουν προς το τέλος της εγκυμοσύνης ή κατά τη χρήση του θήλαστρου. Αν το πρόβλημα παραμένει και το μωρό δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει τη θηλή, υπάρχει πάντα η λύση των ψευδοθηλών (μόνο όμως κατόπιν προτροπής ειδικού συμβούλου γαλουχίας).

Προσπαθείτε να επιβάλλετε ένα πρόγραμμα. Όσο εύκολο και αν είναι για εσάς να ορίσετε συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, το νεογέννητο ακολουθεί απλά το αίσθημα της πείνας το οποίο ειδικά στην αρχή δεν υπακούει σε κάποιους χρονικούς κανόνες. Αν δεν επιτρέψετε τον θηλασμό κατά τη βούληση του μωρού διακινδυνεύετε αφενός να μην πάρει τα κιλά που πρέπει, αφετέρου να μειωθεί το δικό σας απόθεμα. Βέβαια, κάθε μωρό είναι διαφορετικό και ακολουθεί διαφορετικούς χρόνους σε ότι αφορά το φαγητό, επομένως ακόμα και αν σας δίνει την εντύπωση ότι δεν τρώει όσο θα θέλατε, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεινάει. Το αν τρώει αρκετά μπορείτε να το ελέγξετε από το πόσες πάνες λερώνει αλλά και από το βάρος που παίρνει όταν επισκεφθείτε τον παιδίατρο.   

Διαβάστε οπωσδήποτε «Πότε πεινάει ένα μωρό» και «Άραγε χόρτασε;»

SOS Tips:

Ένα από τα πολύ σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνετε είναι να γραφτείτε σε ένα online forum υποστήριξης θηλασμού. Οι γυναίκες εκεί μοιράζονται πληροφορίες, γνώσεις, εμπειρίες και μπορούν όχι μόνο να σας εμψυχώσουν αλλά και να σας βοηθήσουν να αποφύγετε πολλά λάθη και παραπλανητικές συμβουλές.