Όλα του θηλασμού δύσκολα

Όλα του θηλασμού δύσκολα

Πού να εστιάσετε όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον θηλασμό του βρέφους

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας φανταζόσαστε με λαχτάρα τις στιγμές που θα κρατάτε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας για να το θηλάσετε. Κάτι όμως έχει πάει στραβά και τελικά τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμένατε. Το μωρό σας δεν φαίνεται να καταπίνει, δεν μπορεί να πιάσει καλά τη θηλή ή σας πονάει. Πριν εγκαταλείψετε την προσπάθεια σκεφτείτε πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός για την υγεία και τη σωστή ανάπτυξη του μικρού σας και αναζητήστε λύσεις. Παράλληλα μην παραλείπετε να σιγοψιθυρίζετε στον εαυτό σας όσα θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε στον στόχο σας.

Υπάρχουν πολλοί που θα μπορούσαν να σας προσφέρουν βοήθεια. Εκτός από τον γιατρό σας (εάν φυσικά ξέρετε με σιγουριά πως είναι υπέρμαχος του θηλασμού), μπορείτε να προστρέξετε σε μία καταρτισμένη μαία, έναν σύμβουλο θηλασμού της LLL ή έναν Πιστοποιημένο Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC. Αυτοί θα εντοπίσουν το πρόβλημα, θα σας ενημερώσουν ενδελεχώς για τη διαδικασία και θα σας κατευθύνουν ώστε ο θηλασμός να εξελιχθεί με επιτυχία.

Δεν είστε μόνη. Αναλογιστείτε πόσες άλλες νέες μαμάδες αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο πρόβλημα και μην σκέφτεστε ότι μόνο σε εσάς συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν σας βοηθάει, δοκιμάστε να μοιραστείτε την εμπειρία σας σε κάποιο διαδικτυακό φόρουμ (π.χ. απανταχού θηλάζουσες) , όπου πιθανόν να βρείτε και άλλες γυναίκες που συναντούν ανάλογες δυσκολίες με τον θηλασμό. Φυσικά αναζητήστε υποστήριξη και από τους δικούς σας ανθρώπους. Ίσως ανακαλύψετε πως κάποια μεγαλύτερη μητέρα από τον φιλικό ή συγγενικό σας κύκλο αντιμετώπισε στο παρελθόν το ίδιο πρόβλημα. 

Τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα. Σας φαίνεται πως οι τωρινές δυσκολίες θα κρατήσουν για πάντα, αλλά στην πραγματικότητα όσο εξοικειώνεστε με τη διαδικασία και γνωρίζεστε με το μωρό σας τόσο πιο εύκολο θα είναι να θηλάσετε με επιτυχία.

Ο θηλασμός είναι τόσο σημαντικός, που αξίζει τον κόπο να επιμένετε. Οι λόγοι που σας οδηγούν να θηλάσετε το μωρό σας θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις δύσκολες στιγμές. Ο θηλασμός είναι πολύτιμος για το βρέφος και αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να μην το βάλετε κάτω με την πρώτη δυσκολία. Δείτε εδώ.

Την επόμενη φορά θα είστε καλύτερα προετοιμασμένη. Οι δυσκολίες που προέκυψαν με τον θηλασμό του πρωτότοκου μπορούν να αποφευχθούν στο δεύτερο παιδί. Στην επόμενη εγκυμοσύνη παρακολουθήστε μαθήματα θηλασμού και ενημερωθείτε καλύτερα για τη διαδικασία.