Θηλασμός και αλκοόλ

Αλκοόλ κατά τον θηλασμό;

Επιτρέπεται ή όχι η κατανάλωση αλκοόλ όταν θηλάζετε το μωρό σας;

Επιτρέπετε να πίνετε αλκοόλ όταν θηλάζετε; Και αν ναι ποια είναι η ποσότητα που ενδείκνυται και πόσος χρόνος χρειάζεται να παρέλθει μέχρι τον επόμενο θηλασμό; Οι απαντήσεις στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, το αλκοόλ δεν είναι απαγορευτικό κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πλην όμως χρειάζεται να καταναλώνεται περιστασιακά, με μέτρο αλλά και να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα ασφαλείας μέχρι τον επόμενο θηλασμό. Συγκεκριμένα, συστήνεται ο επόμενος θηλασμός να γίνεται δύο ή περισσότερες ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ ώστε να μειωθεί η συγκέντρωσή του στο μητρικό γάλα.

Το αλκοόλ αποβάλλεται από το γάλα όπως ακριβώς αποβάλλεται από το αίμα και δεν αποθηκεύεται στο απόθεμα μητρικού γάλακτος. Πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ μεταφέρεται στο γάλα και το σημαντικό είναι να αφεθεί χρόνος για να το μεταβολίσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Αν μια μητέρα έχει καταναλώσει πολύ αλκοόλ είναι καλύτερο να περιμένει την επόμενη ημέρα για να θηλάσει. Στο διάστημα αυτό συνίσταται η χορήγηση στο μωρό του αποθέματος σε μητρικό γάλα που έχει αντλήσει με θήλαστρο και έχει αποθηκεύσει. Η εξαγωγή γάλακτος με θήλαστρο επίσης συνίσταται, όχι για να αφαιρεθεί το «μολυσμένο» με αλκοόλ γάλα, αλλά για να διατηρηθεί σε σωστά επίπεδα το απόθεμα.

Όπως αναφέρει και ο παιδίατρος-σύμβουλος γαλουχίας, Στέλιος Παπαβέντζης, «το μητρικό γάλα με λίγο αλκοόλ είναι λιγότερο βλαβερό απ’ ό,τι το επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη» (δείτε εδώ).

Επειδή το αλκοόλ μειώνει την έκκριση της ορμόνης ωκυτοκίνης, αναστέλλοντας ως ένα βαθμό την παραγωγή γάλακτος, δεν συνίσταται η κατανάλωσή του αν μια μητέρα έχει θέματα στην παραγωγή γάλακτος ή αν το μωράκι της είναι πρόωρα γεννημένο.