Θηλασμός από το ένα στήθος

Θηλασμός από το ενα στήθος μόνο

Είναι φυσιολογικός ο θηλασμός από το ένα στήθος; Τι μπορείτε να κάνετε αν το μωρό σας προτιμά να θηλάζει μόνο από τη μια πλευρά;

Ο θηλασμός από το ένα στήθος είναι φυσιολογικός. Παρακάτω διαβάστε πώς μπορείτε να παροτρύνετε το μωρό σας να δοκιμάσει και το άλλο στήθος αλλά και να προσέχετε να διατηρείτε πάντα απόθεμα σε γάλα. Ωστόσο αν το μωρό σας συνεχίζει να θηλάζει περισσότερο από το ένα στήθος, αυτό δεν έχει σημασία καθώς το σημαντικότερο είναι το μικρό σας να τρώει αρκετά ώστε να μεγαλώνει!

  • Είναι φυσιολογικό κάποιες μαμάδες να θηλάζουν από το ένα στήθος, καθώς το βρίσκουν ευκολότερο να κρατάνε το μωρό τους με το ένα χέρι παρά με το άλλο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κρατάτε το μωρό σας με διαφορετικούς τρόπους και να χρησιμοποιείτε το ίδιο χέρι για να φέρνετε το μωρό σας κοντά στο στήθος σας.

Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην υφή ή στο σχήμα των θηλών σας είναι πιθανό το μωρό σας να προτιμά τη μια από τις δύο. Αυτό θα σας προβληματίζει λιγότερο καθώς κι εσείς και το μωρό σας θα αποκτήσετε μεγαλύτερη εμπειρία στο θηλασμό. Καθώς ο χρόνος περνάει θα δείτε πως θα είναι εύκολο για εσάς να δώσετε τη θηλή σας στο μωρό σας χωρίς καν να το σκέφτεστε αλλά και να το θηλάζετε σε όποια θέση προτιμάτε. Πέρα από όλα τα άλλα, οι μαμάδες που έχουν δίδυμα βρίσκουν πως ένα στήθος για ένα μωρό κάνει μια χαρά τη δουλειά του!

  • Θηλασμός από το ένα στήθοςΑν το μωρό σας είναι μικρότερο από 6 μηνών, θα πρέπει να κρατάτε ένα καλό απόθεμα γάλατος και στα δύο στήθη. Το γάλα παράγεται ανάλογα με το απόθεμα και τη ζήτηση, οπότε αν το μικρό σας προτιμά να θηλάζει από το ένα στήθος, πιθανόν το γάλα στο άλλο στήθος να μειωθεί. Για να συνεχίσετε τη ροή και στα δύο στήθη μπορείτε να βγάζετε γάλα από το στήθος που δεν προτιμά το μωρό σας, ενώ το μικρό σας θηλάζει στο άλλο ή αφότου τελειώσει το θηλασμό. Καθώς θα συνεχίσετε να έχετε γάλα στο στήθος που δεν προτιμά στο μωρό σας, προσπαθήστε ευγενικά να παροτρύνετε το μωρό σας να θηλάσει από εκεί. Είναι καλύτερα αυτό να γίνει ενώ το έχετε ήδη ταΐσει λίγο, γιατί αν είναι πεινασμένο μπορεί η αλλαγή να το «θυμώσει»!
  • Αν το μωρό σας θηλάζει μόνο από το ένα στήθος, πιθανόν να είναι αρκετή η ποσότητα του γάλατος που χρειάζεται, ειδικά τις πρώτες ημέρες. Αν μοιάζει χορτασμένο ενώ έχει θηλάσει από το ένα στήθος, την επόμενη φορά απλά προσφέρετε το άλλο.
  • Το να θηλάζετε από το ένα στήθος δεν σημαίνει ότι θα φαίνεται η διαφορά στο μέγεθος του στήθους σας. Εσείς μπορεί να γνωρίζετε ότι δεν έχετε αρκετό γάλα από το ένα στήθος αλλά κανείς άλλος δεν προσέχει τη διαφορά. Το στήθος σας θα επιστρέψει στο κανονικό του μέγεθος μετά τον απογαλακτισμό.
  • Αν το μωρό σας ξαφνικά αρνείται να θηλάσει από το ένα στήθος, προσπαθήστε να ελέγξετε τι συμβαίνει. Μπορεί να έχει κάποιο προβληματάκι με τη μυτούλα του, να έχει βουλώσει για παράδειγμα, ή με το αυτάκι του κι έτσι να προτιμά να σας ακουμπάει από την άλλη πλευρά. Αν εσείς έχετε μαστίτιδα μπορεί να μην μπορεί να πιει το γάλα από το συγκεκριμένο στήθος, καθώς ενδέχεται να είναι πιο αλμυρό. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ένα μεγαλύτερο μωρό είναι πιθανόν να αρνηθεί να θηλάσει από το ένα στήθος γιατί η χαμηλή ροή γάλατος μπορεί να μην το κάνει δελεαστικό. Αν δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, σκεφτείτε μήπως πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που κρατάτε το μωρό σας.