Διατροφή και θηλασμός!

Μωρό που θηλάζει

Πρέπει να τρώτε περισσότερο όταν θηλάζετε; Μπορεί ο θηλασμός να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος; Οι τροφές που καταναλώνετε επηρεάζουν την γεύση του γάλακτός; Αυτά και άλλα πολλά στο άρθρο που ακολουθεί!

Ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού σας. Το λέμε, το ξαναλέμε και θα το ξαναπούμε! Ποιες αλλαγές στον τρόπο διατροφής σας, ωστόσο, συνεπάγεται αυτή η θεάρεστη επιλογή;

Ποσότητα

Όπως έχουμε κατά καιρούς τονίσει και για την περίοδο της κύησης, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να τρέφεστε για δύο. Μπορεί μέσω του σώματός σας να σιτίζεται ένα ακόμη άτομο, αλλά εκείνο είναι μικροσκοπικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αυξήσετε την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη που αντιστοιχεί στα χαρακτηριστικά σας (φύλο, ηλικία, ύψος κτλ.) κατά 500 θερμίδες, παρότι πολλές φορές αυτό το επιπλέον ποσό μπορεί να προέλθει και από τις αποθήκες λίπους που αποκτήσατε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κι αν οι 500 θερμίδες σας ακούγονται πολλές, σκεφτείτε απλώς πως δεν είναι καν ένα επιπλέον γεύμα. Επιλέξτε να πιείτε ένα σπιτικό smoothie φρούτων, να φάτε ένα υγιεινό σάντουιτς και μια μπανάνα και- μπαμ -πιάσατε τον στόχο!

Επιπροσθέτως, όσον αφορά στα υγρά δεν είναι αναγκαίο να πίνετε περισσότερα επειδή θηλάζετε. Ο θηλασμός σε καμία περίπτωση δεν σας αφυδατώνει. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως εάν πίνετε πολύ παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται, τότε η ποιότητα του γάλατος πέφτει. Μείνετε ενυδατωμένη σύμφωνα με τα σημάδια δίψας σας , αλλά βεβαιωθείτε πως καλύπτετε τις ανάγκες σας (1,2 λίτρα την ημέρα/ 6-8 ποτήρια νερό).

Βέβαια, επειδή οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του μωρού μπορεί να σας κάνουν να ξεχάσετε τις ανάγκες του σώματός σας σε φαγητό και νερό, επαγρυπνάτε για σημάδια που δείχνουν πως είστε αφυδατωμένη. Τα ξερά χείλη, τα σκουρόχρωμα ούρα (και μάλιστα με δυσάρεστη οσμή) είναι μερικά «καμπανάκια» που σημαίνουν πως χρειάζεστε περισσότερο νερό. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε πάντα ένα ποτήρι νερό ή φρεσκοστιμένο σπιτικό χυμό ακριβώς δίπλα σας όταν θηλάζετε.

Όσο για το αν θα πρέπει να πίνετε περισσότερο γάλα, όταν θηλάζετε η απάντηση είναι «όχι». Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πίνετε αγελαδινό γάλα για να… κατεβάσετε γάλα. Άλλωστε, οι αγελάδες το κάνουν τρεφόμενες αποκλειστικά με χορτάρι!

Ποιότητα

Όλοι οι γυναικολόγοι, οι παιδίατροι αλλά και οι διεθνείς εταιρίες παιδιατρικής συνιστούν να ακολουθείτε κατά τον θηλασμό μια δίαιτα που να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, κυρίως όμως:

  • Φρούτα και λαχανικά (κατά προτίμηση φρέσκα και βιολογικά)
  • Δημητριακά, όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια (μια πολύ καλή επιλογή είναι τα ολικής αλέσεως αφού περιέχουν πολλές φυτικές ίνες)
  • Φυτικές ίνες
  • Πρωτεΐνες, όπως στήθος κοτόπουλου, λιπαρά ψάρια, αυγά κτλ.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, τυρί κτλ.

Πρέπει την περίοδο που θηλάζω να τρώω extra υγιεινά;Πρέπει να τρώω extra-υγιεινά;

Αποτελεί μύθο πως κατά τον θηλασμό η γυναίκα οφείλει να τρέφεται πολύ πολύ υγιεινά ή αρκετά διαφορετικά απ’ ότι θα έκανε συνήθως. Κι αυτό γιατί για χρόνια κάποιες εταιρίες για λόγους κέρδους ήθελαν να παρουσιάσουν τον θηλασμό ως κάτι πάρα πολύ δύσκολο και απαιτητικό. Έρευνες, ωστόσο, στην Σομαλία (μια χώρα με φτωχή διατροφή) απέδειξαν πως η σύσταση του γάλακτος δεν αλλάζει δραματικά από μια χαμηλή θερμιδικά και ποιοτικά διατροφή. Οπότε, μην ανησυχείτε πως κατά τον θηλασμό πρέπει να αλλάξετε δραματικά συνήθειες διατροφής. Αυτές που ακολουθούσατε και κατά την εγκυμοσύνη (σε διαφορετικές βέβαια ποσότητες) είναι ό,τι πρέπει και τώρα και για τα επόμενα χρόνια της ζωής σας!

Η διατροφή μου αλλάζει το γάλα μου;

Πολλές γυναίκες θεωρούν πως ανάλογα με την διατροφή τους αλλάζει και η ποιότητα του γάλακτος. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι εντελώς αληθές. Για παράδειγμα, εάν η διατροφή σας είναι πλούσια σε Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα αυτό θα περάσει μέσω του γάλακτος στο μωράκι σας και θα κάνει καλό στην εγκεφαλική του ανάπτυξη. Ακολούθως, εάν συμπεριλάβετε στην διατροφή σας πολλά τρόφιμα που προκαλούν αέρια (μπρόκολο, όσπρια κτλ.) αυτά θα μπορεί μέσω του θηλασμού να επιδεινώσουν τους κολικούς του. Αλλά, εάν είστε νέα μητέρα και θέλετε να φάτε ένα κομμάτι σοκολάτας, ένα σουβλάκι ή ένα μπισκότο, σίγουρα δεν πρόκειται να βλάψετε το νεογέννητο με τις «κακές» επιλογές σας!

Ο θηλασμός θα με βοηθήσει να χάσω βάρος;

Ναι, αν και δεν θα πρέπει να είναι αυτός ο κύριος λόγος για το οποίο θηλάζετε! Είναι θέμα απλών μαθηματικών: Με τον θηλασμό χρησιμοποιείτε τις αποθήκες λίπους σας, ενώ ταυτόχρονα καίτε περισσότερες θερμίδες. Από την άλλη, το παραπάνω επιθυμητό αποτέλεσμα είναι πιθανό να μην συμβεί εάν καταναλώνετε όλα αυτά τα γλυκά και τα μπισκότα που σας φέρνουν οι καλεσμένοι σας ως δώρο τις ημέρες που έρχονται για να δουν το μωρό. Εάν τρέφεστε κανονικά και δεν πέφτετε σε υπερβολικές ατασθαλίες οι επιστήμονες πιθανολογούν πως με το να θηλάσετε 6 και πλέον μήνες είναι πιθανό να αποκτήσετε την προ-εγκυμοσύνης σιλουέτα σας!

Extra tips:

  • Η διατροφή σας επηρεάζει την γεύση του γάλακτος. Μέριμνα της φύσης για να προετοιμαστεί η αίσθηση της γεύσης και να γίνει ευκολότερη η μετάβαση στην στερεά τροφή!
  • Τα σώματα και των δυο σας χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D. Επειδή είναι αδύνατον να την εξασφαλίσετε αποκλειστικά μέσω της διατροφής και επειδή, ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη, συζητήστε με τον γιατρό σας τον ενδεχόμενο να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα.
  • Πείτε «όχι» στην κατανάλωση αλκοόλ κατά τον θηλασμό, αν και όχι τελείως. Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως ένα ποτήρι κρασί μετά από κάποιο τάϊσμα και, αν δεν πρόκειται να θηλάσετε για κάμποσες ώρες, είναι εντάξει.
  • Ελαττώστε την καφεΐνη. Εάν πίνετε τρεις τέσσερεις διπλούς espresso την ημέρα, για να διατηρείτε τις δυνάμεις σας, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε. Η καφεΐνη περνά μέσω του γάλακτος στο μωρό και το κάνει ιδιαίτερα νευρικό. Ακόμη, μπορεί να επηρεάσει, εφόσον είναι ένα είδος ναρκωτικού, την εγκεφαλική του ανάπτυξη. Περιορίστε την στα 300mg την ημέρα (ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει 80-100mg ανάλογα με το είδος, ενώ το τσάι περιέχει κατά μέσο όρο 48mg).