Η φροντίδα των θηλών

Η φροντίδα των θηλών

Με ποιους τρόπους να φροντίσετε καλύτερα τις θηλές σας

Μπορεί να μην χρειαστεί να κάνετε τίποτα από τα παρακάτω αν ο θηλασμός κυλήσει ομαλά, χωρίς κανένα απρόοπτο. Αν όμως απαιτείται προσπάθεια μέχρι το μωρό σας να μάθει να πιάνει σωστά τη θηλή και εωσότου βρείτε την ιδανική θέση, οι θηλές ενδεχομένως να χρειαστούν έξτρα φροντίδα. Πάμε να δούμε τι πρέπει να προσέξετε.

  • Μην χρησιμοποιείτε σκληρό σαπούνι ή σαμπουάν για να καθαρίζετε τις θηλές. Επίσης δεν συνίσταται η χρήση οινοπνεύματος ή αντισηπτικών διότι ξηραίνουν τη φυσική λιπαρότητα τους και είναι πιο εύκολο μετά να τραυματιστούν.
  • Αν έχετε επίπεδες ή ανεστραμμένες θηλές επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
  • Αν αισθάνεστε δυσφορία ή πόνο κατά τον θηλασμό σημαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ότι το μωρό σας δεν έχει πιάσει σωστά τη θηλή.
  • Μετά από κάθε θηλασμό εξάγετε μερικές σταγόνες γάλα και αφήστε τις να στεγνώσουν πάνω στη θηλή. Το γάλα ενυδατώνει τη θηλή και παρέχει ένα τείχος προστασίας ενάντια στη μόλυνση.
  • Αν φοράτε επιθέματα φροντίστε να τα αλλάζετε όταν είναι υγρά γιατί η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκητιάσεων. 
  • Αν οι θηλές είναι ερεθισμένες ή πληγωμένες, αναζητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας. Οι πιο συχνοί λόγοι που οι θηλές σας πληγώνονται είναι η λάθος θέση του μωρού, κάποια μόλυνση, η δερματίτιδα, οι λάθος κινήσεις της γλώσσας του μωρού. Για τη θεραπεία προτιμήστε κάποια αλοιφή που θα σας δώσει ο γιατρός σας, με συστατικά που καταπολεμούν τα βακτηρίδια. Ένας άλλος τρόπος για προσωρινή ανακούφιση είναι να τοποθετείτε ένα παγάκι στη θηλή σας ώστε να μουδιάζει ελαφρά και να μην αισθάνεστε πόνο. Εάν δεν αντέχετε τον πόνο, εξάγετε γάλα με το θήλαστρο και επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό σύμβουλο γαλουχίας.   
  • Αγγίζετε πάντα το στήθος σας με καθαρά χέρια.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας: «Ευαίσθητες ή και πληγωμένες θηλές»