Ποια είναι τα σημάδια της κανονικής ροής του γάλακτος και πώς θα βοηθήσετε στην αύξησή της
Ο θηλασμός βασίζεται στην αρχή της προσφοράς και της ζήτησης και όσο πιο συχνά θηλάζετε το μωρό σας τόσο θα αυξάνεται το απόθεμα του γάλακτος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Φυσικά υπάρχει τρόπος να βάλετε και εσείς ένα χεράκι για να αυξήσετε τη ροή του γάλακτος κατά το θηλασμό αλλά και το απόθεμα.
Το πρώτο βήμα είναι να «διαβάσετε» τα σημάδια που δείχνουν ότι το γάλα έχει κανονική ροή. Αυτά είναι τα εξής:
- Η αλλαγή στον ρυθμό με τον οποίο θηλάζει το μωρό σας δείχνει ότι υπάρχει ροή του γάλακτος και πιο συγκεκριμένα όταν ο θηλασμός και ο τρόπος που καταπίνει το μωρό σας γίνεται πιο ρυθμικός (περίπου μια ρουφηξιά το δευτερόλεπτο).
- Κάποιες μητέρες νιώθουν ένα μυρμήγκιασμα ή κάτι σαν ελαφρά τσιμπήματα από βελόνες στο στήθος.
- Πολλές φορές υπάρχει μια ξαφνική αίσθηση πληρότητας στο στήθος.
- Όταν θηλάζετε από το ένα στήθος, μπορεί να τρέξει λίγο γάλα από το άλλο.
- Νιώθετε δίψα.
Πώς να αυξήσετε την ροή
Οι μαλάξεις στο στήθος θα βοηθήσουν τη ροή του γάλακτος. Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος όταν το μωρό παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο στήθος, όταν δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος, όταν αποκοιμιέται εύκολα ενώ θηλάζει, όταν η μητέρα έχει πληγωμένες θηλές ή μαστίτιδα και όταν κάνει αντλήσεις με θήλαστρο.
- Όποια και αν είναι η στάση θηλασμού,κρατήστε με το ένα σας χέρι το παιδί. Με το ελεύθερό σας χέρι υποστηρίξτε τον μαστό, κάνοντας έναν κύκλο, τοποθετώντας τον αντίχειρα στο πάνω μέρος του μαστού και τα τέσσερα δάχτυλα στο κάτω του μέρος. Το χέρι σας να βρίσκεται σε απόσταση και μακριά από την θηλή και την άλω, κοντά στο θωρακικό τοίχωμα. Προσοχή να μην πιάνετε το στήθος πολύ κοντά στην θηλή, πατώντας τον αδένα με τον δείχτη πάνω από την θηλή και το μεσαίο δάχτυλο κάτω από αυτήν γιατί είναι ο λάθος τρόπος πιασίματος.
- Ελέγξτε αν το μωρό καταπίνει. Αν σταματήσει να καταπίνει και απλά πιπιλάει «επιφανειακά» συνεχίστε τις μαλάξεις για να βοηθήσετε τη ροή του γάλακτος. Διατηρήστε την πίεση μέχρι το μωρό να σταματήσει να καταπίνει παρόλο που εσείς πιέζετε το στήθος.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας: «Μαλάξεις στο στήθος κατά τον θηλασμό»
Πώς να αυξήσετε το απόθεμα
Το απόθεμα γάλακτος αυξάνεται ανάλογα με τη ζήτηση ώστε να καλύψει τις ανάγκες του μωρού σας. Άλλωστε όσο πιο πολύ θηλάζει το μωρό σας τόσο πιο πολύ γάλα θα έχει η μητέρα. Για να αυξήσετε το απόθεμα μητρικού γάλακτος:
- Ταΐζετε το μωρό σας κατ’ απαίτηση και όχι με πρόγραμμα.
- Προσφέρετε και τα δύο στήθη από δύο φορές.
- Τοποθετήστε το μωρό στο στήθος 20 με 30 λεπτά μετά από το τελευταίο τάισμα.
- Αντλήστεγάλαμετοθήλαστρο μετά το τάισμα.
- Αποφύγετε να δίνετε στο μωρό σας άλλα υγρά, όπως χαμομήλι (φυσικά δίνετε νερό εφόσον το μικρό σας δεν θηλάζει αποκλειστικά).
- Φροντίστε να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Φροντίστε να τρέφεστε σωστά και να πίνετε νερό.
- Κάντε ελαφριές μαλάξεις στο στήθος σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας: «Αυξήστε το γάλα σας φυσικά»
Σημάδια ότι πίνει τη σωστή ποσότητα
Τις πρώτες ημέρες το νεογέννητο που πίνει το πρωτόγαλα, βρέχει 1 με 2 πάνες κάθε 24 ώρες. Όταν πίνει το κανονικό μητρικό γάλα:
- Βρέχει 5 ή περισσότερες πάνες κάθε 24 ώρες.
- Τα ούρα του είναι καθαρά και ανοιχτόχρωμα.
- Τα κακά του είναι κίτρινα και μαλακά (για τις πρώτες 4 με 6 εβδομάδες, θα λερώνει την πάνα του το λιγότερο 2 με 3 φορές την ημέρα).
- Το μωρό φαίνεται υγιές και ζωηρό και το δέρμα του έχει φυσιολογικό χρώμα.
- Παίρνει 150 gm ή περισσότερα ανά εβδομάδα τους πρώτους 3 μήνες.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας: «Άραγε χόρτασε;»
Μάθετε και αυτό!
- Η ροή του γάλακτος ενδέχεται να επηρεαστεί από συναισθήματα όπως το άγχος, η ντροπή, η ένταση ή η υπερβολική κούραση. Επομένως το να είστε χαλαρή θα βοηθήσει τη ροή του γάλακτος.
- Η διάρκεια του θηλασμού ποικίλει ενώ τα περισσότερα μωρά θηλάζουν και από τα δύο στήθη. Αφήστε το μωρό σας να θηλάζει κατά βούληση, όταν δηλαδή φαίνεται ότι πεινάει (βάζει τα χεράκια του στο στόμα, βγάζει ήχους σας να πιπιλάει κ.ά.). Ωστόσο αν είναι νεογέννητο και κοιμάται πολλές ώρες, για να βεβαιωθείτε ότι τρώει αρκετά ξυπνήστε το αφού έχουν περάσει 4 ώρες από την τελευταία φορά που το ταΐσατε.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας: «Πότε πεινάει ένα μωρό»