Θηλασμός και στοματίτιδα

Θηλασμός και στοματίτιδα

Τι πρέπει να προσέξετε αν το μωρό σας που θηλάζει έχει στοματίτιδα;

Αν το μωρό σας πάσχει από στοματίτιδα, λοίμωξη που οφείλεται στον μύκητα Candida Albicans, η καλύτερη λύση είναι να συνεχίσετε να θηλάζετε. Ωστόσο, πρέπει να είστε πιο προσεκτική σε θέματα υγιεινής και φυσικά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας προτείνει κάποια θεραπεία.

  • Η συνέχιση του θηλασμού είναι ευεργετική και σε αυτή την περίπτωση καθώς το μητρικό γάλα περιέχει συστατικά που θα αναστείλουν την περαιτέρω ανάπτυξη της μυκητώδους στοματίτιδας. Ωστόσο τόσο εσείς όσο και το μωρό χρειάζεστε τη συμβουλή γιατρού ώστε να μην μεταδίδεται η λοίμωξη από τον έναν στον άλλον. Αν ο γιατρός σας συστήσει συγκεκριμένη θεραπεία πρέπει να την ακολουθήσετε κατά γράμμα, ακόμα και αν τα εμφανή συμπτώματα έχουν αποχωρήσει. Διαφορετικά οι μύκητες θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. 
  • Αν εξάγετε μητρικό γάλα είναι καλύτερο να μην το φυλάξετε γιατί η ψύξη δεν «σκοτώνει» τους μύκητες και έτσι μπορεί να τους μεταδώσει ξανά. Παράλληλα μην ξεχνάτε να αποστειρώνετε το θήλαστρο ή οτιδήποτε μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση.
  • Διατηρείτε τις θηλές σας στεγνές και αποφύγετε τα επιθέματα στήθους γιατί σε περίπτωση που παραμένουν νωπά, ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε επιθέματα στήθους μιας χρήσης και να τα αλλάζετε συχνά.  
  • Θα χρειαστεί επίσης να είστε προσεκτικοί σε θέματα υγιεινής, ειδικά όσον αφορά στην αλλαγή πάνας και φροντίστε να έχετε ξεχωριστή πετσέτα για κάθε μέλος της οικογένειάς σας.
  • Αν οι μύκητες επιμένουν συμβουλευτείτε έναν ειδικό σύμβουλο γαλουχίας για να σας προτείνει λύσεις που αφορούν στον θηλασμό.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Στοματίτιδα»