Φροντίζοντας την ευαίσθητη περιοχή

Φροντίζοντας την ευαίσθητη περιοχή

Κάποτε ένας Αμερικανός γυναικολόγος είπε: «Μην χρησιμοποιείτε για τα γεννητικά σας όργανα κάτι που δεν θα το βάζατε στο μάτι σας». Υπερβολικό; Κι όμως δεν είναι!

*Με την συνεργασία του Μαιευτήρα-Χειρουργού Γυναικολόγου, MD DFSRH, Βασίλειου Μπαγιώκου.

Η ευαίσθητη περιοχή ονομάζεται έτσι κατ’ ευφημισμόν, αφού είναι εξοπλισμένη και έχει την δύναμη να απωθήσει κάθε κακόβουλη επίθεση εχθρικών μικροοργανισμών. Οι σημαντικότεροι «στρατιώτες» της, συγκεκριμένα, είναι οι γαλακτοβάκιλλοι -βακτήρια που αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας της περιοχής. Οι γαλακτοβάκιλλοι, όχι μόνο δεν είναι βλαπτικοί αλλά, αντίθετα, είναι απαραίτητοι για να απωθούν τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδες και άλλες παθήσεις των γεννητικών οργάνων. Αυτό το κατορθώνουν, κυρίως, ρυθμίζοντας το PH της «όχι και τόσο ευαίσθητης τελικά» περιοχής. Φροντίζουν, με άλλα λόγια, να το διατηρούν όξινο με την παραγωγή γαλακτικού οξέως, και άρα εχθρικό στα μικρόβια.

Ωστόσο, εάν κάποια γυναίκα υπερχρησιμοποιήσει τα προϊόντα που κυκλοφορούν σε ευρεία γκάμα στο εμπόριο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να καταστήσει πράγματι ευάλωτη την εν λόγω περιοχή. Βλέπετε, τα αντισηπτικά -ακόμα και αυτά που θεωρούνται ήπια- είναι ικανά να εξοντώσουν τους γαλακτοβάκιλλους, ή να διαταράξουν την ισορροπία στην οποία βρίσκονται, και να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο για τους βλαπτικούς μικροοργανισμούς που συνεχώς επιτίθενται. Το αποτέλεσμα; Χρόνιες φλεγμονές, ξηρότητα, κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, κνησμός, τσούξιμο, αίσθημα καύσου, φαγούρα κοκ.

Συνεπώς είναι σημαντικό να θυμάστε:

  • Ο κόλπος είναι χρήσιμο να καθαρίζεται κάποιες φορές και με σκέτο νερό. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι τότε συζητήστε και με τον γυναικολόγο σας για να σας συστήσει κάποιο με ουδέτερο pΗ.
  • Μετά το ντους χρησιμοποιήστε μια στεγνή, καθαρή πετσέτα για να σκουπίσετε και να στεγνώσετε εντελώς την περιοχή.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που σας σύστησαν οι φίλοι σας ή που είδατε στην τηλεόραση και εμπιστευτείτε μόνο τον γυναικολόγο σας.
  • Μην χρησιμοποιείτε αντισηπτικά, γιατί μπορεί να καταστρέψουν την χλωρίδα του κόλπου.
  • Στην τουαλέτα φροντίστε να σκουπίζεστε με φορά από μπρος προς τα πίσω, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μεταφέρετε μικρόβια από τον πρωκτό στον κόλπο σας.

ExtraTip: Εάν νιώθετε ότι δεν έχετε καθαριστεί επαρκώς εκεί κάτω, αναθεωρήστε. Ο κόλπος διαθέτει από μόνος του την απαραίτητη ύγρανση για να είναι υγιής ενώ με την συνεχή ροή υγρού κατορθώνει να καθαρίζει κατά μήκος όλην την περιοχή. Θυμηθείτε πως εάν κάτι σας στέλνει σήματα για την υγεία της περιοχής, αυτό είναι ο κύκλος σας. Όσο, δηλαδή, ο κύκλος σας είναι φυσιολογικός τα κύτταρα του κόλπου είναι απόλυτα υγιή και διευκολύνουν την διατήρηση του σωστού pH, την επιβίωση του γαλακτοβάκιλλου και την ισορροπία της χλωρίδας της περιοχής.