Γυναικολόγος: 5 ειδικοί σε 1 σώμα

Γυναικολόγος: 5 ειδικοί σε 1 σώμα

Σε πόσους ακόμα τομείς της ζωής μπορεί να σας κατευθύνει ο γυναικολόγος σας;

Ο γυναικολόγος σας θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές για να διανύσετε τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης σας, έχετε σκεφτεί, όμως, πόσες ακόμα συμβουλές-οδηγίες σας προσφέρει για άλλα σημαντικά θέματα στη ζωή σας;

Πάμε να δούμε πόσες διαφορετικές ειδικότητες κρύβονται μέσα στο σώμα ενός μαιευτήρα γυναικολόγου.

1. Διατροφολόγος. Μπορεί να θεωρείτε ότι οι διατροφολόγοι είναι γιατροί στους οποίους απευθύνεσαι όταν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα βάρους αλλά οι συμβουλές τους μπορούν να σας βοηθήσουν να προλάβετε διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Ένας από τους πρώτους επαγγελματίες υγείας που μπορεί να σας κατευθύνουν σε κάποιον ειδικό διατροφής είναι ο γυναικολόγος σας. Μάλιστα, ο ίδιος έχει πολλές συμβουλές να σας δώσει σχετικά με τη διατροφή σας (τι μπορείτε να φάτε, τι να αποφύγετε, τι να προτιμήσετε, ποια συμπληρώματα να πάρετε) αλλά και πόσο βάρος πρέπει να βάλετε.

2. Γυμναστής.Εκτός από διατροφολόγος, ένας γυναικολόγος είναι και γυμναστής, αφού ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας μπορεί να σας προτείνει διάφορα είδη άσκησης αλλά και να σας δείξει διατάσεις που θα πολεμήσουν κάποια συμπτώματα της κύησης, όπως ο πόνος στην μέση και τα πρησμένα πόδια.

3. Ψυχολόγος.Είναι συχνό πολλές γυναίκες να συζητούν με τον γυναικολόγο τους θέματα συναισθηματικής φύσης ή που αφορούν την ψυχολογία τους, μιας και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό, οι ορμόνες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που επιδρά στην ψυχολογία και τη διάθεση. Αν δεν αισθάνεστε καλά, ίσως το πρώτο βήμα είναι μια συζήτηση με τον γιατρό σας, ώστε εκείνος να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και την ψυχολογία σας στις διάφορες φάσεις, όπως αυτή της μητρότητας αλλά και αργότερα της εμμηνόπαυσης.

4. Σεξολόγος. Μπορεί μέχρι σήμερα τα θέματα περί σεξ να τα συζητούσατε μόνο με τις φίλες και τον σύντροφό σας αλλά καλό θα ήταν να ανοίξετε τα χαρτιά σας και στον γυναικολόγο σας από την πρώτη κιόλας επίσκεψη σε αυτόν. Αργότερα, κατά την εγκυμοσύνη, θα έχει έρθει η ώρα να μιλήσει εκείνος σε εσάς περι σεξ για να σας κατευθύνει (να σας δείξει κόκκινο ή πράσινο φως, να σας προτείνει πιο εύκολες-ασφαλείς στάσεις κοκ.).

5. Οικογενειακός σύμβουλος. Αν δεν ξέρετε πώς να κάνετε το πρώτο βήμα για να συζητήσετε για το σεξ, τα μέσα προστασίας ή για την περίοδο με την κόρη σας, ο γιατρός σας θα σας δώσει κατευθύνσεις για το πώς να το διαχειριστείτε πιο εύκολα ή να μιλήσει εκείνος για κάποια πράγματα όταν τον επισκεφθείτε με την κόρη σας.