Το test βγήκε θετικό! Και τώρα;

Το test βγήκε θετικό! Και τώρα;

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος

Είχατε καθυστέρηση, κάνατε το τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε θετικό! Και τώρα; Ένα κάρο ερωτήσεις τριβελίζουν το μυαλό σας. Πότε πρέπει να πάω στον γιατρό; Πότε να ξεκινήσω να οργανώνομαι; Τι πρέπει να αλλάξω στη καθημερινότητά μου; Πώς να προετοιμαστώ;

Πάμε να δούμε μαζί την πρώτη πρώτη λίστα του ταξιδιού σας προς την μητρότητα.

Επιβεβαιώστε την εγκυμοσύνη σας. Παρότι τα testπου βγαίνουν θετικά σπάνια κάνουν λάθος, καλό θα ήταν να κάνετε μια Β χοριακή εξέταση, για να επιβεβαιώσετε τα καλά νέα.

Ανακοινώστε τα νέα στον σύντροφό σας. Αν ο σύντροφός σας δεν ήταν μαζί σας όσο κάνατε το τεστ, ήρθε η στιγμή να του ανακοινώσετε τα ευχάριστα νέα. Φαντάζεστε την αντίδρασή του; 

Επιλέξτε τον γιατρό σας. Αν δεν έχετε ακόμα αποφασίσει ποιος θα είναι ο γιατρός σας, είναι καιρός να το κάνετε. Η επιλογή σας μπορεί να εξαρτηθεί από το αν θέλετε να γεννήσετε σε δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο, αλλά και από το πόσο καλά επικοινωνείτε ή όχι μαζί του, μιας και καλό είναι να συζητάτε τις απορίες και τους φόβους σας. 

Υπολογίστε την ημερομηνία του τοκετού. Αυτό θα το κάνετε για δική σας ευχαρίστηση! Πριν ακόμα επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να σας δώσει την ημερομηνία που θα γεννηθεί το μωράκι σας, υπολογίστε τη μόνη σας σε κάποιο onlineημερολόγιο εγκυμοσύνης. Αρκεί να βάλετε την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου και η ημερομηνία τοκετού θα σας αποκαλυφθεί.

Προγραμματίστε το πρώτο ραντεβού με τον γιατρό. Κανονίστε από τώρα την πρώτη σας επίσκεψη στον γιατρό και σημειώστε κάπου τις απορίες σας για να μην ξεχάστε να τον ρωτήσετε.

Ενημερωθείτε για την καταλληλότητα των φαρμάκων. Αν λαμβάνετε φάρμακα από συνταγή γιατρού, ρωτήστε τον αν είναι ασφαλές να τα παίρνετε όσο είστε έγκυος.

Αρχίστε τις βιταμίνες. Αν δεν είχατε ξεκινήσει ήδη να λαμβάνετε βιταμίνες, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε. Φυσικά, ο γιατρό σας θα σας συνταγογραφήσει τα απαραίτητα συμπληρώματα, αλλά δεν βλάπτει να συμβουλευτείτε κι έναν διατροφολόγο εξειδικευμένο στις διατροφικές ανάγκες της κυοφορίας.

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Έρευνα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας αποκάλυψε πως οι έγκυες με περιοδοντική νόσο παρουσιάζουν εφτά φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα. Αιτία είναι η προσταγλαδίνη, ένας παράγοντας φλεγμονής που απελευθερώνεται σε μολυσματικές νόσους εξαιτίας των βακτηριδίων. Επομένως, μέσα στην λίστα των γιατρών που πρόκειται να επισκεφθείτε μην ξεχάσετε να εντάξετε και τον οδοντίατρο. Αυτός θα προχωρήσει σε έναν εκτενή καθαρισμό των δοντιών σας για την απομάκρυνση των βακτηριδίων, της πέτρας και των τοξινών των βακτηριδίων που βρίσκονται κάτω από τα ούλα. Φυσικά, από εκεί και πέρα θα πρέπει κι οι ίδιες να φροντίσετε την στοματική σας υγιεινή με καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, των ούλων και της γλώσσας σας τρεις φορές την ημέρα.

Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Πιθανόν να βιώνετε ήδη κάποια από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Ενημερωθείτε για το τι είναι πιθανό να ακολουθήσει αλλά και πώς να περιορίσετε ενοχλητικά συμπτώματα, όπως η ναυτία, η δυσκοιλιότητα και οι κράμπες.   

Αλλάξτε κάποιες βλαβερές καθημερινές συνήθειες. Ειδικά αν καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ ήρθε η ώρα να τα κόψετε. Επίσης καλό είναι να περιορίσετε την ποσότητα καφέ που καταναλώνετε.

Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να εντάξετε στη διατροφή σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τροφές ολικής αλέσεως, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο.

Ασκηθείτε. Αν συνηθίζατε να γυμνάζεστε, συνεχίστε το πρόγραμμά σας, αλλά ενημερώστε τον γιατρό σας γιατί ίσως ο τύπος των ασκήσεων να μην είναι κατάλληλος για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ιδανικές ασκήσεις είναι το περπάτημα, το κολύμπι και η γιόγκα για εγκύους.    

Ασφάλεια στο μαγείρεμα. Επειδή είναι σημαντικό να προστατευτείτε από διάφορα βακτήρια και παράσιτα που είναι επικίνδυνο να κολλήσετε ειδικά από ωμές τροφές, ακολουθήστε κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Πλένετε καλά τα χέρια σας όταν προετοιμάζετε και πριν φάτε το φαγητό.

Πλένετε τις επιφάνειες κοπής, τα μαχαίρια και τον πάγκο της κουζίνας με σαπούνι και ζεστό νερό.

Ξεπλένετε καλά τα φρούτα, τα λαχανικά, τα κρέατα και τα πουλερικά σε τρεχούμενο νερό. 

Αποθηκεύετε το ωμό κρέας και τα θαλασσινά σε διαφορετικό χώρο από ότι τις τροφές που καταναλώνονται ωμές.

Μαγειρεύετε πολύ καλά το φαγητό σας.

Αποθηκεύετε σωστά τις τροφές.

Ενημερωθείτε. Μπείτε στο internet, διαβάστε άρθρα, περιοδικά εγκυμοσύνης, βιβλία και γενικά επιδιώξτε να μάθετε όλα όσα αφορούν στην κατάστασή σας, πάντα χωρίς να τρελαίνεστε ή να αγχώνεστε. Δείτε, λόγου χάρη, ποιες τροφές είναι καλό να αφαιρέσετε από το διαιτολόγιό σας (απαστερίωτα γαλακτοκομικά, μεγάλα σε μέγεθος ψάρια, ωμά ή μισομαγειρεμένα κρέατα και θαλασσινά κτλ.), ποιες δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγετε (ιππασία, αναρρίχηση κτλ.), αλλά και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πάρετε βάρος.

Χαλαρώστε. Το άγχος είναι εχθρός μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Προσπαθήστε, λοιπόν, να αποβάλλετε το άγχος από την καθημερινότητά σας με τεχνικές χαλάρωσης και μορφές άσκησης, όπως η γιόγκα.

Ανακοινώστε τα καλά νέα σε συγγενείς και φίλους. Αν δεν θέλετε να περιμένετε 3 ολόκληρους μήνες για να κάνετε τις ανακοινώσεις της εγκυμοσύνης σας, ξεκινήστε από τώρα να διαδίδετε τα νέα, τουλάχιστον σε συγγενείς και κοντινούς φίλους.