Φολικό οξύ και για εκείνον

Φολικό οξύ και για εκείνον

Απαραίτητη η πλούσια σε φολικό οξύ διατροφή και για τον πατέρα

Οι υγιείς διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και πριν τη σύλληψη και ειδικότερα η πρόσληψη φολικού οξέως, είναι απαραίτητες όχι μόνο για τη μητέρα αλλά και για τον πατέρα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά.

Η έρευνα έδειξε ότι τα αρσενικά ποντίκια που είχαν έλλειψη φολικού οξέως είχαν 30% αυξημένες πιθανότητες να κάνουν μωρά με γενετικές ανωμαλίες, σε σύγκριση με εκείνα που τρέφονταν με τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ. Επιπλέον, τα υπέρβαρα ποντίκια είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν μικρά με γενετικές ανωμαλίες ακόμα και αν κατανάλωναν αρκετές ποσότητες φολικού οξέως.

Επισημαίνεται, λοιπόν, ότι η έλλειψη φολικού οξέως λόγω φτωχής διατροφής του πατέρα μπορεί να διαφοροποιήσει το DNAστο σπέρμα, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα καλά νέα είναι ότι ο πατέρας μπορεί να αναπληρώσει το φολικό οξύ που απαιτείται με 3 μήνες υγιεινής διατροφής. Μπορεί να λαμβάνει τη συνιστώμενη ποσότητα φολικού οξέως, που είναι τα 0,4 mgημερησίως, καταναλώνοντας ένα συνδυασμό τροφίμων, όπως σπανάκι, μπρόκολο, ρύζι, δημητριακά ενισχυμένα με φολικό οξύ, σπαράγγια, πορτοκάλια.