Λάθος αποτέλεσμα στο τεστ εγκυμοσύνης;

Λάθος αποτέλεσμα στο τεστ εγκυμοσύνης;

Σε ποιες περιπτώσεις είναι πιθανό το τεστ εγκυμοσύνης να έχει λάθος αποτέλεσμα;

Το τεστ εγκυμοσύνης είναι ο πιο γρήγορος και απλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι είστε έγκυος και μάλιστα με σχετικά υψηλό ποσοστό ακρίβειας. Εντοπίζει την ορμόνη hCG, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται μετά τη σύλληψη και είναι αυτή ακριβώς που θα σας φανερώσει την πολυπόθητη θετική ένδειξη στην οθόνη του τεστ, εγκαινιάζοντας το ταξίδι της μητρότητας. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το αποτέλεσμα είναι λανθασμένο; Ας δούμε τις πιο συχνές αιτίες.

Κάνατε το τεστ πολύ γρήγορα ή έχετε υπολογίσει λάθος την περίοδό σας. Τα επίπεδα της hCG, της ορμόνης της εγκυμοσύνης την οποία εντοπίζει το τεστ, αυξάνονται στην αρχή της κύησης, ωστόσο καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον 10 ημέρες μετά τη σύλληψη. Επομένως αντί να προχωρήσετε στο τεστ από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης της περιόδου είναι προτιμότερο να αφήσετε κάποιες ημέρες να περάσουν για να είστε πιο σίγουρη για το αποτέλεσμα. Αν επίσης δεν έχετε υπολογίσει σωστά τον κύκλο σας και αναμένετε την περίοδο νωρίτερα, είναι πιθανό να κάνετε πολύ γρήγορα το τεστ με αμφίβολα αποτελέσματα.

Χρησιμοποιήσατε ένα τεστ που έχει λήξει ή δεν ήταν αποθηκευμένο σε σωστό μέρος.Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες στη συσκευασία διότι ορισμένα τεστ εγκυμοσύνης έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις αποθήκευσης (για παράδειγμα δεν είναι καλή ιδέα να το αποθηκεύσετε σε μια νάυλον σακούλα στο ντουλάπι του αυτοκινήτου σας αν κάνει πολλή ζέστη ή πολύ κρύο). Λανθασμένα αποτελέσματα είναι πολύ πιθανό να δείξει και ένα τεστ του οποίου η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει. 

Λαμβάνετε φάρμακα που περιέχουν hCG.Μια θεραπεία γονιμότητας ή η λήψη φαρμάκων που περιλαμβάνουν hCG είναι πιθανό να δώσουν λάθος αποτέλεσματα, όταν η ορμόνη εντοπιστεί από το τεστ εγκυμοσύνης.

Καθυστερείτε να δείτε τα αποτελέσματα. Αν προσπαθείτε να συλλάβετε για μεγάλο διάστημα, είναι πιθανό το τεστ εγκυμοσύνης να σας προκαλεί ιδιαίτερο άγχος και να αποφεύγετε ακόμα και να δείτε το αποτέλεσμα. Ωστόσο είναι σημαντικό να μην αφήσετε πολύ χρόνο να περάσει, αλλά να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες. Αν για παράδειγμα αναγράφεται στη συσκευασία να περιμένετε 2 λεπτά, μην δοκιμάσετε να δείτε τα αποτελέσματα μετά από 10 λεπτά.

Μικρή συγκέντρωση της ορμόνης hCG στα ούρα. Αυτό είναι πιο πιθανό προς το τέλος της ημέρας, αφού η κατανάλωση ροφημάτων μειώνει τη συγκέντρωση της ορμόνης, αυξάνοντας τη δυσκολία να εντοπιστεί από το τεστ εγκυμοσύνης, ειδικά αν το κάνετε στην αρχή της εγκυμοσύνης. Η ιδανικότερη στιγμή είναι το πρωί όταν η συγκέντρωση της ορμόνης στα ούρα είναι μεγαλύτερη.  

Μάθετε κι αυτό: Είναι αρκετά σπάνιο να είναι λανθασμένο ένα τεστ εγκυμοσύνης με θετικό αποτέλεσμα.